ANUL·LADA LA TROBADA SOBRE CULTURA
Com a conseqüència de la mobilització prevista a Barcelona per al dissabte 11 de novembre, s’ha anul·lat la convocatòria de la “Trobada sobre Cultura” a Torroella.
Tanmateix, mantenim l’Editorial, amb algun retoc.
Consell de Redacció
Trobada sobre cultura
En una data pendent de determinar es farà una trobada a can Quintana per parlar de Cultura. Emporion hi voldrà participar activament com no podria ser d’altra manera tractant-se d’una publicació que a la primera plana del seu primer número del mes de gener de l’any 1915 exposava: “Les nostres armes són l’esforç del treball i els hàbits de cultura”.
Fa més de cent anys que els nostres fundadors l’encertaven plenament en parlar d’hàbits perquè detectem encara ara que aquest és el punt flac del nostre temps, tan donat a les expressions efímeres i sense compromís. Per mantenir un caliu cultural atractiu i persistent no n’hi ha prou que per sant Jordi regalem un llibre (que sovint no es llegeix), ni que un dia que ens visita una companyia de teatre omplim l’Auditori moguts per la fama mediàtica d’alguns actors i actrius, o bé que ens limitem a visitar l’exposició anual d’Art Local en el marc de la Festa Major a més d’alguna exposició de can Quintana. Falten hàbits culturals que consolidin una lectura persistent, una assistència a teatre i concerts assídua o un interès continuat per les actuals manifestacions artístiques.
Sempre insistim amb la visió de l’escola com a responsable de tot. És cert que l’escola és el marc idoni per agafar hàbits culturals, malgrat la dèria per despullar els currículums escolars de coneixements com filosofia, història, literatura, etc. No interessa que la gent pensi i només es pretén que treballi sense cap qüestionament. Però malgrat l’escola és tan vital pels hàbits i hem de donar les gràcies a l’esforç ingent de tants educadors excel·lents, pensem que la família té una responsabilitat que no es pot delegar. És discutible la conveniència que nens i nenes disposin de mòbil a una edat que precisen focalitzar la seva atenció a molts altres punts. El que sí és indiscutible és la necessitat d’educar en la utilització d’aquests estris per evitar addiccions.
Els temps canvien acceleradament i els hàbits no són ni han de ser els de fa un segle, quan va sortir el primer número d’Emporion, ni tan sols els de fa 12 anys quan es va iniciar la tercera època d’aquesta revista. Convé parar-nos a reflexionar sobre què cal posar al dia per assegurar el vigor dels hàbits culturals; el món canvia a velocitats vertiginoses: internet, mòbils, els extraordinaris desplaçaments de residència per motius laborals, la desaparició de persones joves que un cop acabats els seus estudis universitaris ja no tornen a Torroella… Però ara que tenim bones infraestructures: equipaments escolars, biblioteques, museu, auditori-teatre, cinema, sales polivalents, sales d’exposicions, etc. cal tenir en compte les noves demandes culturals i els canvis residencials a fi de trobar fórmules adequades pels temps que estem.
Des d’EMPORION fem una crida a participar en aquesta trobada quan es convoqui perquè les millores, sempre lentes, només són possibles quan la participació és forta i quan hi ha generositat per pensar la cultura de manera global. És impossible que a tothom ens interessi tot; no obstant això, la veritable cultura és tafanera per definició i supera l’estret àmbit de la nostra parcel·la que més ens atrau. Tots estem obligats a aportar per gaudir d’una oferta cultural variada i equilibrada. El dia de la trobada podem plantar una petita llavor que esdevindrà un altre frondós arbre cultural. Necessitem aixoplugar-nos de tanta fressa inútil d’una societat excessivament pendent de la immediatesa i atreta per l’efímer. Altres arbres plantats per torroellencs d’altres generacions ens serveixen encara de sopluig.