Emporion
Dimecres, 2 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2016 núm 116 -agost- 2016

Els animals també pateixen

Josep TorroellaperJosep Torroella
23 de juliol de 2016
a núm 116 -agost- 2016
Temps de lectura: 3 minuts
Jeremy Bentham

Jeremy Bentham

“Un dia hom descobrirà que el nombre de cames i el pèl que cobreix la pell o l’ acabament de l’os sacrum no són raons suficients per abandonar un ésser sensible a un destí atziac. La qüestió no és si poder raonar o si poden parlar. La qüestió és: poden patir?”. 

Aquest text, que parla evidentment dels animals, fou escrit pel pensador anglès Jeremy Bentham fa més de dos segles, el 1789. Durant els convulsos dies de la Revolució Francesa, Bentham defensava els drets animals i condemnava els maltractes de què eren objecte moltes bèsties al seu país. En aquella època podia haver-hi dubtes sobre els sofriment dels éssers irracionals. Però avui dia no; només un ignorant pot afirmar que un animal no racional és insensible al dolor. Els animals pateixen físicament i psíquicament, ells també saben què és l’ estrès, l’ angoixa i fins la depressió, si més no els que tenen un sistema nerviós més evolucionat. 

Per bé que Bentham bescantà les persones que maltracten els animals ja fa més de dos segles, a una bona colla de països del món els animals encara són maltractats de moltes maneres,  i a alguns fins se’ ls tortura públicament per a divertiment de la concurrència. Ho llegim a la premsa quotidiana, ho sentim a la ràdio, ho veiem a la petita pantalla i a l’ Internet, on es poden veure cruels imatges del que poden arribar a fer alguns brètols amb éssers indefensos (penjar un cadell per les orelles, posem per cas).  

toro de la VegaUn dels estats on els animals pateixen més maltractes és Espanya. La geografia del maltractament animal hispànic és ben àmplia;   fins i tot en  aquelles comunitats autònomes on es parla la nostra llengua, hi ha viles que celebren festes majors durant les quals es maltracta alguna pobra bèstia, generalment  un brau. Recentment el debat  ha arribat fins a casa nostra. Castella endins, algunes localitats són tristament famoses en aquest sentit. Medina del Campo, per exemple, amb el seu Toro de la Vega. Fins ara les autoritats no han fet res per acabar amb aquest sanguinari espectacle. 

Però les festes amb braus maltractats només són un aspecte del tema. L’ anomenat maltractament animal abraça un ampli ventall d’ accions humanes reprovables, des de no tenir la cura adient dels animals domèstics i de companyia fins a sacrificar-los innecessàriament.  Recordeu la polseguera que aixecà el sacrifici d’ Excalibur, el gos de l’ auxiliar d’ infermeria que va sobreviure a l’ Ebola la tardor de 2014. Filant prim, fins hi ha qui reprova tancar i exhibir animals en un zoològic o en un parc aquàtic. Els dofins i les orques, amants dels grans espais marítims, són feliços en captivitat? Jo diria que no. 

A diferència de l’ estat espanyol, altres estats europeus compten fins i tot amb un Defensor dels Animals i castiguen els que maltracten les bèsties. Un d’ ells és Gran Bretanya, que començà a legislar a favor dels animals ja a principis del segle XIX,  poc després de la mort de Bentham. Pel que fa a Catalunya, a Llei de protecció Animal aprovada pel Parlament  l’ any 2004 és la més avançada de l’ estat espanyol. Tot i això, encara resta molt per fer. La llei no es compleix sempre, i moltes infraccions no es denuncien. Si tens un veí que maltracta el seu gos, t’hi pensaràs dues vegades abans de presentar una denúncia. 

 Que la vida d’ alguns animals sigui un malson per culpa d’alguns membres de l’ espècie humana  diu molt poc a favor de la nostra espècie. 

Tags: maltracte animalopinió
Article anterior

Exercicis de català 23

Següent article

I no ha passat res !

Josep Torroella

Josep Torroella

Historiador

Articles Relacionats

Editorial

L’Ajuntament que voldríem

26 de juliol de 2016
“Quo vadis”, Torroella?
núm 116 -agost- 2016

“Quo vadis”, Torroella?

26 de juliol de 2016
No és pas or tot el que lluu
Medi Ambient

No és pas or tot el que lluu

26 de juliol de 2016
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies