Dictadors de butxaca

Els joves escriuen

Els joves escriuen

CRÍTICA LITERÀRIA

Dictadors de butxaca

El llibre Dictadors de butxaca, de Miquel Martín, és un llibre natural, alliberador, sincer, ideològic… el que en diríem “tal com raja”. Totes les històries són contades per un narrador que alhora n’és el personatge: la Reparada, una dona empordanesa i catalana fins al moll de l’ós que sap el que creu, i creu en aquests ideals. És una dona amb estudis que, a més a més, té interès per a seguir aprenent i intentar transmetre-ho a qui pugui. Durant cada un d’aquests contes la Reparada ens parlarà d’afers o temes de la vida quotidiana que ens poden passar a qualsevol de nosaltres, un dia a dia com pot ser buscar casa, feina, ajut social… també li preocupa molt el tema de la llengua, és una ferma defensora del català i dels seus diferents dialectalismes, que també usarà per escrit. Tots aquests contes estan envoltats d’un esperit crític característic, amb una ironia i un sarcasme que, si en fas un còctel amb l’humor empordanès, dóna el recurs perfecte per a criticar (constructivament) els anomenats “dictadors de butxaca”, persones que abusen del seu poc poder per a sentir-se millor. Persones ignorants que, si arriben on són és perquè, simplement i desgraciada, estem absorts en una mena de líquid amniòtic anomenat oligocràcia.

Quan la Reparada ens explica anècdotes i opina sobre elles o altres temes externs, ho fa amb un lèxic ric i variat. Tot i així usa moltes hipèrboles i un estil molt “de comarques”. Un exemple pot ser els dialectalismes propis del poble de Begur i rodalies, com el salat.

Aquest és un llibre que recomanaria, no a tothom (perquè no tothom li troba el sentit), però sí a tots aquells que tendeixin cap a les esquerres i el catalanisme, ja que tot el llibre està enfocat amb aquest punt de vista. Aquest fet és el causant de la majoria de crítiques negatives que ha rebut l’autor. Tot i aquesta faceta de radical catalana, independentment de si coincideixes o no amb certs aspectes, estic segur que qui se’l llegeixi passarà una bona estona: és divertit, lleuger i aclaridor.