Els joves escriuen
Feliç aniversari Viquipèdia! 10 anys fent la cerca d’ informació més fàcil i ràpida per a tota persona que utilitza Internet. Viquipèdia és una enciclopèdia digital, lliure, sense ànims de lucre, mantinguda per la Fundació Wikimedia, i que conté milions d’articles escrits per col·laboradors arreu del món.
Però és una web fiable Viquipèdia? La seva popularitat ens indica que sí però cal aprofundir-hi. En primer lloc, moltes vegades, quan cerquem quelcom pel Google, els primers links (enllaços) que surten sobre el que hem buscat són de la Viquipèdia. Cal tenir sempre present que si fem una recerca cal tenir diferents fonts per tal de comparar informacions; doncs bé, això és el que hem de fer exactament quan fem servir Internet. No hem de quedar-nos aturats als primers links perquè sovint els primers webs no són sempre els millors o els que més fan referència al que s’està cercant. Cal obrir doncs diferents webs i comparar informació per tal de fer una cerca acurada.
En segon lloc, els milers de col·laboradors que escriuen articles al web no els coneixem, és més, no sabem res d’ells, ni si tenen titulacions, graduacions o algun certificat que ens digui que el que estem llegint té validesa. Aquests col·laboradors redacten articles però també seleccionen aquells que les persones com jo podem escriure i enviar. Amb això vull dir que no tot article és fiable i que cal llegir-se’l de cap a peus per tal d’incloure’l a la recerca d’informació. És per això que recomano visitar webs que sapiguem d’on prové l’escrit i qui n’és l’autor, com les webs d’universitats, on els articles són escrits per professors llicenciats.
Amb aquesta redacció no vull pas anar contra la Viquipèdia, que si té popularitat és perquè la majoria dels seus articles són de qualitat, tan sols faig una crida a una recerca d’informació més profunda, deixant de banda tota peresa, i amb més interès per saber. Si cal obrir llibres, consultar biblioteques, preguntar a especialistes en el tema, ho fem i no ens quedem al primer enllaç del Google, que des del meu punt de vista és d’allò més ridícul.
Arribats a aquest punt, ens hem de fer la pregunta: És la gran quantitat d’informació la que ens fa aturar al primer enllaç? A la vegada sí i no. Aquests temps en què la tecnologia ens dóna tot i més, disposem de tanta informació que no sabem triar-la, no sabem passar el nostre propi sedàs, ens saturem i acabem triant el primer que trobem. Però jo sóc més partidari del no, actualment el que més ens preocupa és el temps, no volem perdre temps fent una cosa que la podríem fer en pocs minuts, és per això que la majoria tria la via més ràpida, més fàcil. No podem caure en aquest error, no ens podem deixar portar per la facilitat i rapidesa, perquè ens estem fent mal a nosaltres mateixos, estem malformant el nostre sedàs, la nostre capacitat per triar informació.
Per concloure, crec que estem en un temps en què no valorem la quantitat de mitjans i recursos que tenim i que podem emprar per fer un recerca reeixida. I això no passa amb les persones que van néixer abans de l’era de les noves tecnologies, que havien de treballar més les coses per tal d’aconseguir el que pretenien. Hauríem de pensar més en el passat per construir el nostre present, ja que aquell és la base d’aquest.