Torroella de Montgrí, 8 de gener de 2015
Estimat Sr. Blasi i Maranges.
Li escric aquesta carta per dir-li com d’ important ha arribat a ser aquí a Torroella. Gràcies a vostè Torroella de Montgrí va poder tenir una escola digna. Vostè va fer que la gent d’aquí s’interessés mé pels motius culturals i de l’escola, a través de L’Ateneu del Montgrí. Tot això va passar quan vostè va arribar, el 1911. Era molt jove, 25 anys en aquell moment, per fer tanta feina, però ho va aconseguir.
M’han explicat que al 1915 va sortir el primer número de la revista Emporion. Mossèn Viver havia fundat la revista Montgrí i vostè la Mont-Gris i van decidir treballar conjuntament i fer-ne una de sola, va ser Emporion. Doncs miri, jo crec que va ser una idea molt bona.
El que vull que sàpiga és que la biblioteca de Torroella de Montgrí es diu Biblioteca Pere Blasi. Ara que el conec una mica, no m’estranya que li hagin posat el seu nom! M’encantaria haver-lo conegut en persona, però no ha pogut ser.
Descansi en pau.
Fàtima
Torroella de Montgrí, 8 de gener de 2015
Benvolgut Sr. Pere Blasi,
Sóc una alumna de 2n d’ESO de l’INS Montgrí i t’escric aquesta carta en motiu del centenari d’Emporion, per explicar-te com ha canviat el món des del primer número de la primera època, el gener de 1915, i per dir-te que, actualment, Emporion ja es troba en la seva tercera època, ja que el 2006 un grup de gent amb inquietuds culturals i amb ganes de recuperar una important peça històrica i cultural va tornar a publicar la revista, en aquest cas, en format digital. I et preguntaràs que vol dir “format digital”? Ara mateix la tecnologia està molt avançada i molta informació és virtual de manera que tothom pot visualitzar la revista, en tot moment i en el lloc que es vulgui, fent servir algun aparell de les noves tecnologies: ordinador, mòbil o tauleta, amb connexió a Internet.
També m’agradaria parlar-te que durant el temps que vas viure, vas deixar una forta petjada a Torroella i per això l’any 2007 vam obrir una nova biblioteca amb el teu nom.
Tanmateix et vull donar les gràcies, pel mèrit que vàreu tenir Mossèn Viver i tu en publicar la revista i, desprès del cop de estat de Primo de Rivera, el 1923, tornar-la a publicar.
Per això m’agradaria dir-te que com que Emporion és tan important per Torroella, hi haurà una exposició sobre la història de la revista, durant el mes de gener, a la capella de Sant Antoni.
Ja sé que no podrà ser, però m’agradaria que el pogués conèixer algun dia!
Cordialment,
Paula Brines Blasco
Les Dunes, 12 de gener de 2014
Benvolgut Sr Pere Blasi,
El motiu d’aquesta carta és perquè m’agradaria explicar-li que encara que a vostè no li sembli gaire possible, a classe ens han explicat la història de la revista Emporion que aquest mes de gener fa 100 anys.
Està molt bé tot el que va poder fer perquè es pogués publicar la revista i encara està més bé tota la feina que va fer a l’ escola de Torroella de Montgrí, i segur que molta gent li devia estar agraït!
Devia haver patit molt quan van prohibir, dos cops, fer la revista perquè això volia dir que tampoc es podia llegir ni escriure en català a l’escola.
Molts anys després de la Dictadura de Franco, la gent volia seguir fent la revista i la van tornar a editar, però no van necessitar una impremta com abans, sinó que van decidir fer-la en format digital. Sí, li sorprendrà molt i potser no sap què vull dir amb “format digital” perquè a la seva època no hi havia ordinadors ni tampoc internet.
El poble de Torroella, per agrair tota la feina que va fer per l’escola i per la vila, van posar el seu nom i cognom a la biblioteca municipal.
Amb això m’acomiado! M’ha agradat conèixe’l una mica! Petons i abraçades!
Zior