Els musclos d’aigua dolça

Els joves escriuen

Els joves escriuen

He fet un treball de recerca a l’IES Montgrí sobre els musclos de riu del Baix Ter. M’he documentat sobre els possibles bivalves que podria trobar i les seves característiques principals. He tingut la col·laboració de diferents experts i assessorament de professors de l’UdG.

Després d’un intens treball de camp he localitzat les següents espècies:
Potomida littoralis: closca de color bru fosc,que pot mesurar fins a 8 cm. Espècie autòctona en franca regressió. Només he trobat closques, algunes d’individus morts recentment.
Unio mancus: closca ovalada de color variable, de groc verdós a vermellós, que pot mesurar fins a 11 cm. Espècie autòctona en regressió. L’he trobat però amb escassa població al riu Ter i als recs dels marges dret i esquerre.
Anodonta anatina: closca allargada i ovalada, de color bru o verdós. Pot mesurar fins a 20 cm. Espècie autòctona en regressió. Trobada al Ter i als recs dels marges dret i esquerre.
Anodonta woodiana: closca arrodonida, de clor rogenc o bru fosc. Pot mesurar fins a 30 cm. És originaria d’Àsia Oriental, citada per primer cop al Baix Ter el 2009. Espècie al·lòctona en expansió. Es troba abundantment al Ter i als recs del Baix Ter.

Corbicula fluminea: aspecte de curculla i pot mesurar fins a 4 cm. Originada del sud-est asiàtic. Es localitza al riu Ter i als recs dels dos marges, també en canals pavimentats. Es considera una espècie invasiva per la seva gran capacitat de reproducció.

Els musclos de riu filtren l’aigua i poden ajudar a mantenir l’equilibri als ecosistemes on viuen. Els autòctons són espècies protegides i formen part del patrimoni del futur Parc Natural del Montgrí, Medes i Baix Ter.
Els rius i recs del Baix Ter són imprescindibles per a la supervivència i desenvolupament d’aquests musclos. Per tant cal que hi corri l’aigua i es conservin en bon estat.
Agraeixo a Gent del Ter la campanya de conscienciació de la protecció dels recs i de la seva biodiversitat.