Enplater S.A. 50 Anys

Aquest any l’empresa torroellenca Enplater S.A., commemora el cinquantè aniversari de la seva fundació.

Fou l’any 1962, quan Martí Alaball Paguina, que fins aleshores es dedicava a la fabricació de botons, va decidir donar un tomb al seu negoci i en un petit local del carrer de l’Hospital, va muntar un taller on es confeccionarien bosses de polietilè. Eren els inicis  del desenvolupament d’un nou material derivat del petroli: el polietilè, un plàstic provinent de la polimerització de l’etilè, que esdevindria un producte essencial en allò que posteriorment s’ha anomenat “packaging”. Uns anys després, Alaball obriria un nou local de producció al carrer Ramon Boy i a l’any 1965, construiria un local més espaiós a les afores de la vila al paratge denominat Vinya Rohans, que permetria posar en marxa tot un procés, des de la fabricació de la pel·lícula de polietilè, la seva impressió i la seva manipulació final per aconseguir una bossa de plàstic, destinada a envasar el més variat tipus de productes de camps diversos com: alimentació, confecció, sanitari, productes químics, etc.

L’any 1968, el creixement i les inversions necessàries per augmentar la producció i la qualitat dels productes que el mercat demanava, feren necessària l’ampliació de capital i es va constituir la societat anònima Enplater S.A. A partir de llavors el creixement i millora tecnològica no ha parat de desenvolupar-se i  el nom d’Enplater ha aconseguit ser conegut i valorat com una important referència del sector de l’envàs i l’embalatge d’Europa.

L’any 2009, l’exigència de seguretat en el proveïment dels seus productes per part d’alguns dels clients més importants, va fer necessària la posada en marxa d’una nova factoria de producció que es va construir a la localitat aragonesa de Sarinyena. És a dir que en l’actualitat el grup Enplater té un lloc de fabricació a Torroella de Montgrí i un altre a Sarinyena, a les comarques d’Osca i dona treball a 210 persones al nostre municipi i 42 al municipi aragonès. El 25,4% de la producció s’exporta a països europeus, com França, Holanda, Països Nòrdics, Regne Unit, i Portugal.

Durant aquesta llarga etapa, la ubicació a Torroella d’aquesta empresa ha permès que l’activitat econòmica del municipi, centrada bàsicament en l’agricultura i el turisme i els sectors que aquesta darrera activitat ha fomentat (construcció, comerç, serveis), es veiés ampliada també cap el sector industrial, amb una industria respectuosa amb el medi ambient i conseqüentment amb aquest preuat territori del Baix Ter. Enplater no ha escatimat inversions en aquest sentit i està en possessió de la certificació de medi ambient  ISO 14.000,  i del certificat ambiental de la Comissió Europea EMAS.

Els canvis tecnològics, la investigació de nous productes que garanteixin una millor seguretat en la conservació dels aliments així com una millor qualitat, d’acord amb les exigències dels clients, ha propiciat que enginyers i llicenciats hagin trobat a Enplater una   feina adequada a la seva formació. La diversitat tecnològica  d’una activitat com la que es realitza a les instal·lacions ha suposat que durant aquests cinquanta anys, molts professionals de Torroella i dels pobles propers, hagin trobat feina adequada als seus estudis prop de casa seva. No cal dir que els més de dos-cents llocs de treball que encara manté la factoria Enplater de Torroella suposa una font que crea valor afegit i dona feina digna a moltes famílies del municipi i rodalies.

Des d’Emporion, volem fer públic el nostre reconeixement al fundador, al director gerent des de fa prop de quaranta anys i a tots els que en aquest llarg periple han col·laborat en major o menor grau a que aquesta empresa hagi arribat a les honroses cotes on avui es troba. Una empresa que a més de cercar el lògic benefici econòmic, ha contribuït de forma activa i voluntària en la millora social i econòmica del municipi de Torroella de Montgrí,  durant 50 anys.

Emporion butlletí
Subscrigui el nostre butlletí MENSUAL per mantenir-se actualitzat.
Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment