Estalvi d’energia

Pel seu interès, reproduïm els consells pràctics que dóna GREEN. Revista Greenpeace en el seu número 1/07.
ESTALVIO ENERGIA A CASA MEVA: FORAGITO ELS LLADRES D’ENERGIA DE CASA. Les meves compres són intel·ligents. Només productes amb etiquetes d’estalvi energètic, un interruptor de tall que les desconnecti totalment de la font d’alimentació, o que en situació de repòs no consumeixi més d’un vat. Bombetes de baix consum. Electrodomèstics sense piles. Acabaré amb les pèrdues d’energia en estat de repòs. Desconnecto carregadors, transformadors i endolls. Deixo el meu PC en repòs quan no el faig servir. No deixo els llums encesos.

ESCALFO LA CASA, NO L’ATMOSFERA QUE L’ENVOLTA! EL SOL I LA CALOR CORPORAL. Amb 18-20ºC n’hi ha prou, menys en els espais que no utilitzo normalment. Tanco sempre les portes. Instal·lo termòstats programables automàtics. Quan no sóc a casa paro la calefacció. He instal·lat un bon aïllament en les parets i finestres. Apagada la calefacció, ventilo l’habitació ràpidament. Reviso el sistema de calefacció periòdicament –estic atent als bons sistemes: sistemes de llenya, col·lectors solars, el biogàs, els recursos geotèrmics.

ESTALVIO ENERGIA. A LA MEVA CUINA. Cuina casolana, més rica i eficient, fent ús de l’olla de pressió. Tapo la cassola. Sense preescalfar el forn. Sense escalfar més aigua de la necessària. Apago els focs abans d’acabar de cuinar en una cuina elèctrica. Vigilo el gran devorador d’energia: el frigorífic, i el col·loco en un lloc fresc. Reviso les tanques, neteja, ventilació i descongelació regulars.

ESTALVIO ENERGIA. AL BANY. FAIG DEL SOL EL MEU ALIAT. M’escalfa l’aigua. Canvio l’escalfador elèctric per un de gas eficient o instal·lo col·lectors solars. Em realitza un rentat-assecat gratuït. Uso l’energia de forma eficient. Em dutxo de forma ràpida. Paro l’aixeta mentre m’ensabono. Les meves aixetes tenen economitzadors d’aigua. Poso la rentadora plena, a temperatures baixes i sense prerentat.

VIATJO RESPECTANT EL CLIM. Recupero les caminades a peu. Silenciosa i neta, em desplaço en bici. Utilitzo el transport públic. Volo només quan és estrictament necessari. He reduït la grandària del meu cotxe i consulto el seu consum d’energia.

(Es publiquen aquests consells ja que la revista d’on són trets GREEN. Revista Greenpeace, 1/07 diu: “S’autoritza la reproducció, sense fins comercials, dels continguts d’aquesta publicació, citant-ne el seu origen.”)