Fundació Pallach

Divendres, 13 de gener, vaig assistir a l’acte de presentació de la Fundació Pallach, al Teatre Municipal de Palafrugell.

Com diu el seu president, Josep M. Soler, la Fundació Pallach és un projecte nascut a l’Empordà a partir de la premissa que l’educació és tasca de tots. El seu lema ho defineix clarament: “Tothom educa, s’educa tothom. Fem xarxa.” És a dir, es parteix de l’educació entesa de manera transversal, facilitant ponts de comunicació entre els diferents àmbits educatius: el familiar, l’escolar,  l’extraescolar (esport, cultura, lleure, salut…) i el social.

Els diferents ponents que varen intervenir a l’acte varen expressar que l’objectiu de la fundació coincidia plenament amb la manera global i compromesa d’entendre l’educació que tenia l’empordanès Josep Pallach, mestre, pedagog i polític que va néixer a Figueres i va morir a Esclanyà, massa prematurament, als 57 anys.

Voldria destacar la intervenció d’Antoni Puigvert que, com a exalumne de Josep Pallach, va fer una evocació de la figura del professor i del polític, als anys 70, quan ell era un estudiant de la Universitat de Girona i es va trobar amb un professor que venia de França, on havia estat exiliat durant molts anys i que portava unes idees i una metodologia molt innovadores respecte a allò que hi havia al nostre país en aquells moments. Un dels aspectes que va rememorar, dins la vessant pedagògica, va ser el fet que Josep Pallach, a les seves classes, els convidava a opinar seguint aquella fórmula d’“escoltar, respectar i argumentar”, tan fàcil de dir i tan difícil que és d’aprendre-ho a fer.

Una altra de les ponències va ser la de Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va destacar el moment de canvi educacional que estem vivint, relacionat amb un gran canvi social provocat per la utilització de les noves tecnologies i de la importància de saber-nos-hi adaptar, a partir d’una profunda reflexió des de tots els àmbits educatius, de manera que la tecnologia estigui al servei de l’educació, sense fer-la presonera d’ella.

L’acte va comptar amb la presència de moltes personalitats del món educatiu i polític, entre ells, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i el president Pasqual Maragall, així com la vídua, presidenta d’honor de la fundació, i la filla de Josep Pallch.

De moment, la Fundació ha previst quatre espais d’actuació: formació (jornades, cursos, debats, conferències), programes coordinats en un espai i en un temps determinat, estudis i recerques, i també publicacions.

Des del món educatiu hem d’agrair a Josep M. Soler, palafrugellenc que ha estat treballant durant cinc anys com a assessor psicopedagògic als centres educatius del nostre municipi, que amb el seu entusiasme, la seva constància i el seu treball ha aconseguit, en uns temps difícils, engrescar un grup important de persones i entitats per tal de fer realitat aquesta Fundació.

www.fundaciopallach.cat

Fundació-Pallach