Gaudim de bon cinema

Sunset song

Aquest mes d’agost fa vint-i-tres anys que el Cine Club Torroellenc organitza, a la sala de cinema del Cinema Montgrí, una mena de festival que consisteix a  fer cinema cada dia amb la projecció d’una o més pel·lícules escollides d’una acurada selecció de les millors pel·lícules estrenades durant la temporada.

Així en un vell local com és aquest cinema, que evoca antigues nostàlgies del cinema d’abans, però ara equipat amb una tècnica de projecció digital de primer ordre i condicionat amb còmodes butaques i amb una temperatura agradable, els aficionats al cinema poden gaudir d’un agost de cinema veient per primera vegada, o revisant, una bona mostra de les darreres estrenes.

La programació d’aquest estiu inclou reposicions com El puente de los espías, del director Steven Spielberg. Explica la història de James Donovan, un advocat de Brooklyn que es veu abocat al nucli de la guerra freda, quan la CIA li encarrega la pràcticament impossible missió de negociar l’alliberament del pilot d’un avió abatut. Una vegada més Spielberg demostra que actualment, junt amb Clint Eastwood, és el gran mestre del cinema clàssic. Una obra fascinant, plena de valors, que ens retorna el gran cinema de sempre. Brooklyn, una pel·lícula senzilla però amb ànima, deliciosa tant per la posada en escena com per l’exactitud del text. Saoirse Ronan il·lumina la pantalla amb una emotiva interpretació. El renacido és un impressionant western. Una de les pel·lícules de l’any, guanyadora de tres Oscar, un d’ells per a la millor interpretació a Leonardo Di Caprio. Mayo de 1940 és un film francès que cal veure sobre la fugida de milions de francesos a l’inici de la Segona Guerra Mundial. Et fa riure i et fa plorar, però el que es pretén amb aquesta història és que prenguem consciència de què va passar, per tal que no ensopeguem amb la mateixa pedra i repetim la mateixa història. Carol és una altra obra mestra total i absoluta, serà projectada en VOSE. Trumbo  és un  títol que cal revisar. Un film brillant, intel·ligent i entretingut sobre Dalton Trumbo, el famós guionista que va haver d’escriure sota pseudònim després de ser acusat de comunista durant la caça de bruixes dels anys cinquanta a Hollywood. Kiki, el amor se hace, una comèdia del sempre efectiu Paco León. Simpàtica, agradable i que deixa un bon sabor de boca i molts somriures. Finalment, la darrera reposició serà la guanyadora de l’Oscar a la millor pel·lícula de l’any: Spotlight.

Dins la programació hi ha també estrenes de pel·lícules encara no projectades a la pantalla del Cinema Montgrí. El secreto de una obsesión és un sòlid thriller de suspens, sostingut per unes brillants interpretacions de Julia Roberts, Nicole Kidman i Chiwetel Ejiofor. Dos buenos tipos és una comèdia d’acció molt divertida. Una intel·ligent paròdia que ens sorprèn amb un saludable exercici còmic dels dos protagonistes, Ryan Gosling i Russell Crowe, una parella que farà història. També ens retorna a la història una nova aventura del llegendari Tarzan. La leyenda de Tarzán ha estat portada a la pantalla per

l’acreditat director David Yates. Han passat anys des que l’home conegut com

a Tarzan deixés enrere les jungles de l’Àfrica per viure una vida burgesa a Londres com a lord Greystoke, amb la seva estimada esposa Jane al seu costat. I ara, l’han convidat a tornar al Congo per servir com a emissari comercial del Parlament, desconeixent que és un peó en una terrible cruïlla d’avarícia i venjança. Basada en les històries de Tarzan creades per Edgar Rice Borroughs. Bellament realitzada, aquesta és la millor pel·lícula no animada de Tarzan feta en les darreres dècades i ofereix un bon equilibri de drama amb interès i acció vigorosa. Sunset song segurament serà la gran estrena de qualitat d’aquest estiu. Un relat èpic i intimista sobre l’esperança, la tragèdia i l’amor a l’inici de la Gran Guerra. Una obra mestra de Terence Davis, que ens mostra una meravellosa història d’amor entre dues persones emocionalment avançades al seu temps. Realitzada amb una estètica impecable, amb una fotografia i una música sublims. Money monster es un thriller fet per la ja consolidada directora Jodie Foster, una història tan emocionant com emotiva sobre els soterranis foscos de l’economia globalitzada. Un thriller que encaixa sorprenentment bé gràcies a unes perfectes interpretacions de George Clooney i Julia Roberts. Antes de ti, un drama romàntic, versió emotiva, càlida i moderna d’una història d’amor difícil. L’encant de la pel·lícula es deu en gran manera al carisma dels seus dos protagonistes. Finalment, Mi hija, mi hermana, un film francès que s’atreveix amb èxit, cal dir-ho, a evocar lliurement el magistral western de John Ford Centaures del desert. Una història apassionant en el fons i bellíssima en la forma del debutant Thomas Bidegain que fa una racional i coherent crítica de l’irracional i incoherent fanatisme.

En sessió de cineclub, el divendres 5 es reposarà Nuestra hermana pequeña, en VO, pel·lícula japonesa  pausada i bellíssima que desborda sensibilitat sobre els sentiments familiars, i el divendres 19, l’estrena de Francofonia, una reflexió sobre el significat de l’art.

En la programació infantil del mes hi trobarem Alicia a través del espejo, de la Walt Disney, i la sorprenent Mi amigo el gigante, de Steven Spielberg. Petita i encantadora pel·lícula sobre el valor de l’amistat i la imaginació. El mestre Spielberg torna al cinema infantil i ens ofereix, amb el seu segell,  una tendra i meravellosa petita obra mestra recomanada per a tots els públics. Els creadors d’Ice Age presenten la cinquena part, Ice Age, el gran cataclisme, tan divertida com les anteriors. Pixar torna a tocar la diana amb Buscant la Dory, una obra tan divertida i entranyable com la primera, i finalment amb Mascotas els petits es divertiran al veure què es munten les mascotes a casa quan el seu amo és fora.

Un any més, podem passar un estiu de cinema al Cinema Montgrí de Torroella.