Greu, indignant i dolorós

EMPORION és i vol ser una revista orientada al civisme i a la cultura, no a l’opinió política. Els articles que publiquem són mostra d’un ventall ben variat de temes. Tot i això, de vegades, les circumstàncies ens forcen a adoptar posicions que van més enllà de la contemplació del que està succeint al nostre entorn. El mes passat, per exemple, davant diversos fets preocupants, vam creure imprescindible dedicar el nostre espai editorial a preguntar-nos fins a quin punt semblava perillar de nou, al nostre país, la llibertat d’expressió. No parlàvem sense coneixement de causa, la història d’EMPORION és plena de censures i tancaments.

Aquest mes, altra vegada, hauríem volgut deixar per a la premsa generalista els comentaris sobre les dificultats que es presentaven al Parlament català per formar govern des de les eleccions de desembre passat. Però les circumstàncies, un cop més, no ens permeten restar indiferents i neutrals davant el que està passant. Perquè és greu i és dolorós. Ho va expressar clarament el divendres 23 de març el president del Parlament:

“Tenim representants polítics a la presó i a l’exili. Tenim el Govern de la Generalitat intervingut. I un Parlament assetjat pels tribunals, al qual no es permet desenvolupar lliurament les seves funcions, inclosa la primera i essencial, la d’elegir el President de la Generalitat”.

“Ignorant la separació de poders, atacant els drets polítics dels successius candidats, i amb ells, els drets polítics de la ciutadania, no ens han obligat a suspendre un ple o una investidura, han suspès la democràcia”.

I el diumenge 25, com a conseqüència de la detenció de Carles Puigdemont –que provocà una onada d’indignació als carrers i vies de tot el país-, Roger Torrent s’adreçà als catalans per televisió i remarcà de nou la gravetat dels fets:

“Estem vivint els moments més foscos de la democràcia i els drets fonamentals a Catalunya i al conjunt de l’Estat espanyol des de 1978. Ens trobem en un context d’involució democràtica sense precedents i, en aparença, sense aturador”.

“L’Estat està atacant al cor de la democràcia fent una causa general contra els seus adversaris polítics, i s’acarnissa amb Catalunya convertint-la en un laboratori per poder perseguir la dissidència arreu”.

El moment és greu, és indignant. I molt dolorós. Persones, que un dia van ser elegides i van treballar per Catalunya, des de la política o des d’institucions cíviques pacífiques, són ara en presó preventiva o a l’exili. Les seves famílies ho pateixen injustament.

Una d’aquestes persones és torroellenca i és sòcia d’EMPORION. És injust. És dolorós.