Emporion
Divendres, 9 maig
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Opinió

Imaginem junts el nostre futur (5)

Jaume Sató i GeliperJaume Sató i Geli
14 de juny de 2021
a Opinió
Temps de lectura: 4 minuts
Imaginem junts el nostre futur (5)

Necessitem un model poderós i compartit per revitalitzar la nostra democràcia així que anem sortint a poc a poc de la crisi del Covid-19. Hem de  repensar els nostres objectius i prioritats amb imaginació per tal de recuperar les economies malmeses dels més perjudicats, l’ocupació, la reorientació digital i la preservació del medi ambient: el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat.

Ja ho deia Albert Einstein (1879-1955): “En moments de crisis, la imaginació és més important que el coneixement”, dit d’una altra manera, quan redefinim, refresquem o refem les nostres metes, la nostra ment fa que comencem a percebre solucions i sortides a les barreres del present.

L’autor de ‘Los últimos niños en el bosque’ (2018), Richard Louv, deia, en una entrevista a La Vanguardia, que “molta gent evoca imatges de ‘Blade Runner’ o ‘Mad Max’ quan pensa en el futur: com una distopia post apocalíptica sense natura ni humanitat”, però, alerta: aquesta és una fixació molt perillosa. Necessitem la imatge d’un futur on vulguem anar per poder dirigir-nos-hi.

Alguns experts expliquen que com més incertesa tenim sobre el nostre futur, i més amenaces hi veiem, més necessari es fa afirmar-nos en el present recolzant-nos en el passat. Lluitem per la nostra memòria, ampliem el camp d’estudi del passat per donar-li més consistència. Ens hi ajuden les nostres experiències personals, les emocions sentides com la por o l’orgull, el llegat dels nostres avantpassats, el coneixement adquirit al llarg de la vida, i els valors i normes socials i culturals dels nostres grups de pertinença. Així podem re-configurar els nostres models mentals per donar sentit al passat, actuar en el present de forma coherent per a nosaltres mateixos i per als membres de la nostra comunitat i anticipar un futur possible a partir de la imaginació.

A casa mengem a taula, però cadascú al seu plat (“juntos sí, pero no revueltos”)

Thomas Szanto (2017) es pregunta per què gairebé ningú ha abordat sistemàticament la qüestió de si els individus podrien col·lectivament, o com a grup, realitzar actes d’imaginació. En la seva revisió bibliogràfica esmenta que els sociòlegs han especificat els imaginaris socials com a imaginació emocional “interpersonal” i “corporativa”, o en forma de representació estètica i simbòlica. Els filòsofs socials i fenomenòlegs els han considerat també com a fenòmens emocionals. També hi ha una àrea d’investigació creixent en les ciències polítiques sobre diversos aspectes de les anomenades “polítiques de la imaginació” o “imaginal politics” i finalment els filòsofs polítics han començat recentment a elaborar l’estructura de la “imaginació institucional”.

Szanto continua dient que no obstant això, cap d’aquestes recerques aborda sistemàticament la qüestió de com podem posar en marxa col·lectivament els actes d’imaginació, o aclarir prou l’estructura intencional d’aquests actes. 

Kendall Walton (1939-…) diu que l’activitat social que anomena imaginari col·lectiu implica més que una mera correspondència en el que es pot imaginar. No només els diferents participants imaginen moltes de les mateixes coses; cadascun d’ells s’adona que els altres estan imaginant el que és, i cada un s’adona que els altres també se n’adonen. Cada participant té expectatives raonables i pot fer prediccions justificades sobre el que altres imaginaran, donada l’evolució dels esdeveniments. Fer acords explícits sobre què imaginar és un mètode de coordinar les imaginacions. Però té un greu inconvenient. En la mesura en què els participants decideixen, col·lectivament, què imaginar, les seves imaginacions hauran de ser deliberades; cadascun ha de decidir individualment imaginar el que sigui acordat. El preu de la coordinació per acord és la “vivacitat” d’imaginar-se espontàniament. Però la coordinació es pot efectuar per altres mitjans sense pagar aquest preu, tot incloent-hi l’ajuda d’eines de treball en grup com “dolls”, “hobbyhorses”, “snow forts”, “toy trucks”, “mud pies” i obres d’art representatives. Jo hi afegiria, per experiència personal, les peces de “Lego” i les “fotografies antigues”.

Les nostres trobades socials són vertiginosament complexes. No només impliquen capes superposades de compromisos entre tots de tipus afectius, cognitius i conatius (esforços que demana la posada en marxa i l’èxit d’una trobada social).

A més, cadascun d’aquests processos socials afecta i s’alimenta de manera diferent dels altres. Aquest complex embolic de processos de diverses capes admet capacitats socials bàsiques com la nostra capacitat d’interacció, cooperació, intercanvi afectiu, agència conjunta i identificació social. També afecta directament la nostra capacitat d’empatia: la nostra capacitat de percebre, comprendre i respondre a les experiències i el comportament dels altres. 

Els principis actuants en aquestes propostes, amb la col·laboració de tothom que hi vulgui participar, ens ofereixen una oportunitat de dissenyar junts el futur que volem pels nostres fills, nets, besnets,…

Tags: opinió
Article anterior

Qüestions de llengua

Següent article

Una identitat digital que crea sentiment europeu

Jaume Sató i Geli

Jaume Sató i Geli

Economista, Màster en D.O., Consultor Docent

Articles Relacionats

De transvasaments
Medi Ambient

De transvasaments

1 de maig de 2025
El món en temps real
Opinió

El món en temps real

29 d'abril de 2025
L’Economia de la Intel·ligència Artificial: primers impactes 
Economia

L’Economia de la Intel·ligència Artificial: primers impactes 

24 d'abril de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies