Emporion
Dissabte, 26 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2017 núm 125 -maig- 2017

L’incert futur de l’economia dels jubilats

Josep FusterperJosep Fuster
25 d'abril de 2017
a núm 125 -maig- 2017
Temps de lectura: 3 minuts
L’incert futur de l’economia dels jubilats

Cada vegada que escolto o llegeixo tan sols els titulars de notícies que fan referència al col·lectiu de jubilats o sobre pensions, em poso a tremolar perquè tinc la certesa que seran negatives. D’un temps ençà, les notícies que es generen sobre qüestions relacionades amb aquest col·lectiu, no n’hi ha cap de bona, fins i tot les que fan referència a la revaloració anual.

Que l’actual sistema de pensions és insostenible, crec que tothom ho té assumit, igualment com se sap que els actuals pensionistes i els d’un futur immediat seran els últims a “gaudir” d’aquest sistema; i dic “gaudir”, perquè amb totes les imperfeccions i mancances que té, el d’un futur no massa llunyà, serà amb tota seguretat molt pitjor; això almenys és el que auguren tots els pronòstics i previsions.

A la Seguretat Social li falten diners; li falten 15.000 milions l’any per equilibrar els seus comptes, i el fons de les pensions, segurament a finals d’any ja no n’hi quedarà ni cinc. Tot i aquesta preocupant situació, crec que de moment les pensions estan garantides. És impensable que es puguin retallar de manera directa, tal com van haver de fer altres països, certament en unes circumstàncies i una economia molt més precària que la nostra. Els nostres dirigents saben que això, a part de ser una injustícia social inqualificable, comportaria un malestar social insuportable, difícil de predir fins a on podria arribar. Tampoc no es pot oblidar que durant els últims anys, quan la crisi s’ha mostrat amb més cruesa, moltíssimes famílies han subsistit gràcies a les pensions dels avis.

untitledDescartades les mesures més dràstiques, els responsables d’economia, preocupats per la manca de diners, l’increment de la longevitat de les persones i la baixa natalitat, han sabut trobar la manera de fer retallades a les pensions d’una forma molt subtil, igual d’efectiva, i sense fer gaire soroll. Si, com sembla, l’increment de les pensions es mantindrà inalterable durant els propers anys en un miserable 0’25% anual, i la inflació prevista pels mateixos anys se situarà a l’entorn del 2% anual, vol dir que cada any els pensionistes perdran aproximadament un 1,75% de poder adquisitiu. Una forma de fer servir les tisores sense provocar gaire escàndol.

Per altra part, és significatiu, i suposo que pensat per començar a preparar i mentalitzar la gent sobre el que s’està gestant, que ja hi ha qui parla obertament d’allargar l’edat laboral fins als setanta anys, d’implantar un sistema de pensions complementàries obligatòries per a les empreses, i millorar i fomentar els plans de pensions privats individuals; tot plegat, amb la finalitat de complementar les minses pensions que en un futur no gaire llunyà es preveu que pagarà l’estat. S’escolten també altres opinions, partidàries d’abaixar les cotitzacions socials fins al 10% i compensar aquest fort descens dels ingressos, incrementant els tipus impositius d’IVA -llevat el súper reduït- entre dos i quatre punts. En l’hipotètic cas d’implantar-se, aquesta mesura representaria un altre cop important per al col·lectiu de pensionistes. La immensa majoria d’ells, com a últims consumidors, haurien de suportar de ple la càrrega impositiva d’aquestes mesures.

A tot aquest cúmul de circumstàncies adverses, hi hem d’afegir la forta retallada que bancs i caixes han fet als interessos de l’estalvi, que pràcticament han quedat reduïts al 0% i que temps enrere eren una recompensa a les famílies que, a base de molt treball i alguna que altra privació, havien arribat a fer un “raconet” pensant que, a l’hora de la jubilació, els rèdits d’aquests estalvis contribuirien, amb una minsa aportació, a millorar els reduïts ingressos de la família quan tots o alguns dels seus membres estiguessin fora del món laboral. Malauradament, tot això ha quedat en res.

Aquests, entre d’altres, són alguns dels “premis” que reben els qui estan encarant l’últim tram de la vida, un col·lectiu pacient i silenciós, que a l’hora de recollir els fruits d’allò que durant la seva vida laboral van sembrar amb el seu treball i esforç, es troben ara amb la recompensa mesquina i egoista dels qui tenen el poder de decisió. I el pitjor és que tampoc falten veus  -poques, per sort- demagògiques i poc assenyades que intenten assenyalar el col·lectiu de jubilats com el responsable de sagnar el país per a les despeses que comporten.

Pobres il·lusos, fent gala d’una característica falta de reflexió, han oblidat que cada dia mengen per arribar dintre uns anys a la mateixa situació. Que Déu els disculpi els errors, perquè a mi  cada vegada se’m fa més difícil fer-ho.

Tags: opinió
CompartirEnviarEnviar
Article anterior

“Traçant el camí cap a la independència de Catalunya”

Següent article

Obrir Torroella al riu

Josep Fuster

Josep Fuster

Articles Relacionats

núm 125 -maig- 2017

L’Any Bertrana i Torroella

25 d'abril de 2017
Negaré decepcions, continuaré esperances
núm 125 -maig- 2017

Negaré decepcions, continuaré esperances

25 d'abril de 2017
La poca transparència de l’aigua II
Medi Ambient

La poca transparència de l’aigua II

25 d'abril de 2017
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies