Emporion
Dimarts, 24 juny
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2008 núm. 20 - agost - 2008

La crisi alimentària

Vicenç FiolperVicenç Fiol
17 d'agost de 2008
a núm. 20 - agost - 2008, Societat
Temps de lectura: 3 minuts
La crisi alimentària

M’ha arribat a les mans un escrit de la Comisión de Justicia y Paz de Sevilla,  que reflexiona sobre la crisi alimentària i que, em sembla, val la pena difondre’n els contingutsLes Nacions Unides es  van comprometre a combatre  i reduir a la meitat la fam en el món a la meitat abans de l’any 2015. 840 milions de persones pateixen fam crònica i la xifra de famolencs continuarà creixent si no es posa remei a aquesta situació.Qui té la culpa que passi això?

  1. No la té el creixement dels habitants de la terra. Des de l’any 1960 fins avui, la població mundial s’ha duplicat, però la producció d’aliments s’ha triplicat. Això vol dir que hi ha aliments suficients per a tota la humanitat i que en sobren. Entre el que fem malbé i llencem els països benestants, i el consum de països com l’Índia i la Xina que tenen accés a un nivell de benestar i consumeixen molt, fa que no es redueixi la xifra de famolencs, sinó que creixi.
  2. Biocombustibles.
    La Unió Europea, els Estats Units i altres països han apostat  pel biocombustible com a alternativa al petroli, el preu del qual s’està apujant de forma constant i a un ritme molt ràpid, i sembla que s’esgotarà en un termini no gaire llunyà. Més del 20 % de la collita de cereals dels Estats Units s’està derivant per obtenir energia.
  3. El preu del petroli és una altra de les causes de l’encariment dels aliments. Produir-los o transportar-los és cada vegada més car.
  4. L’especulació.
    L’especulació és una altra de les causes de la pujada del preu dels aliments.
    El capital inversor cerca nous mercats i com que el sector immobiliari ha deixat de ser negoci, els grans inversors han apostat pel comerç dels productes agrícoles de primera necessitat. Juguen amb un factor favorable: menjar és necessari i dominar aquest mercat és garantia de guanys quantiosos. Hi ha un fet esgarrifós: el comerç de cereals està en mans de cinc multinacionals. I espavilats com són els capitalistes, n’han retirat del mercat grans quantitats esperant que els preus s’apugin.
  5. Qui paga aquesta crisi?
    Només cal un fet per respondre a aquesta pregunta. Els ciutadans de països rics gasten el  15 % dels seus ingressos per comprar articles de primera necessitat i els països pobres gasten el 90 %, la qual cosa vol dir que ara ja no tenen diner per comprar. Això ha provocat revoltes en diversos països: Mèxic, Myanmar, Egipte, Marroc, Haití, Senegal, etc. Remarquem un fet espectacular: segons càlculs d’organismes internacionals, per la puja d’un 1 % en el preu mundial dels aliments, 15 milions de persones se sumen a la xifra dels famolencs.
  6. Què podem fer?

Suggeriments:

  • Col·laborem de forma constant i generosa amb organismes que tenen per objectiu ajudar els pobres de la Terra (Mans Unides, Càritas, Comerç Just, etc.).
  • Fem treball d’informació i sensibilització en el nostre entorn per tal que es prengui consciència del problema. Això serà una forta pressió política per als nostres governants
    per tal que posin en pràctica, almenys, els acords que han pres (0,7 %, objectius de desenvolupament del mil·lenni,  etc.).
  • No posem els nostres estalvis en fons d’inversió especulatius. Els nostres guanys podrien afavorir l’explotació d’altres persones. Busquem informació sobre fons ètics i altres formes d’estalviar sense perjudicar tercers.
Tags: mónsolidaritat
Article anterior

La Resclosa del riu Ter

Següent article

Opinió sobre el Campionat d’Europa de Futbol

Vicenç Fiol

Vicenç Fiol

Articles Relacionats

L’AEiG Montgrí, educar en l’escoltisme i el guiatge
Local

L’AEiG Montgrí, educar en l’escoltisme i el guiatge

10 de novembre de 2024
Associació Ummah: “Volem trencar barreres entre comunitats”
Local

Associació Ummah: “Volem trencar barreres entre comunitats”

17 de maig de 2023
En memòria d’en Cels Sais Ballester
Local

En memòria d’en Cels Sais Ballester

13 de juny de 2022
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies