La nova devesa de Torroella

Com cada any, aquests darrers dies d’agost  hem celebrat la Festa Major en honor de sant Genís, Patró de Torroella de Montgrí. Aquest any hem pogut entreveure com una realitat el que serà en un futur l’espai definitiu on molts actes de la festa es podran fer. Val a dir que enguany ha estat un  any excepcional, pel que fa al temps, sobretot per la calor. Normalment, sempre s’ha dit, i és cert, que algun dia de la festa és normal que plogui. Encara que al llarg dels anys són pocs els actes de nit que s’han hagut de suspendre, moltes vegades s’han fet en condicions extremes de pluja, vent i fred, o amb la por al cos que enmig de qualsevol acte algun d’aquests fenòmens atmosfèrics es fes realitat. I és que a finals d’agost, el mal temps sol ser d’allò més corrent i imprevisible.

Els torroellencs sempre ens hem queixat de la manca d’un local apropiat que permetés, en cas de pluja o fort vent, fer-hi alguns dels actes més apreciats de la festa: el sopar popular, el ball de nit o el cafè concert. Val a dir que si el temps és propici, Torroella disposa d’un espai excel·lent on des de l’any 1975 s’hi han fet alguns d’aquests actes, són els jardins de John Lennon, abans antic camp de futbol.  Però en cas de mal temps, o amb perspectives de pluja, el públic hi ha assistit amb “l’ai al cos”.

Per fi Torroella, a partir del proper any, disposarà d’un magnífic local on es podran fer aquests actes, ja sigui amb programació prèvia o com a lloc de reserva en cas de pluja. Aquest és l’anomenat Espai Ter. Aquest any, la gent que anava a la fira ha pogut adivinar l’avançat estat de construcció en què es troba l’edifici.

Però també  hi haurà un altre espai, un espai lliure, on aquest any ja s’hi han ubicat les “parades i cavallitos”. Un ampli esplai qualificat en el Pla General d’Ordenació Urbana com a zona verda i que ha de quedar com a lloc definitiu per a la ubicació de les atraccions de fira i l’aparcament. Recordem que al llarg dels anys, les atraccions de fira han canviat de lloc, ja que Torroella no comptava amb un espai apropiat i definitiu per destinar a aquest ús. Fou el Pla General d’Urbanisme de l’any 1983 el que el va marcar inicialment i el de l’any 2002 el va concretar definitivament. Aquest any s’ha pogut entreguardar ja com una realitat, tot i que encara els terrenys no han estat comprats definitivament per l’Ajuntament; estem en temps de crisi, però sí que s’ha arribat a un acord de lloguer amb la propietat, de moment per cinc anys, que permetrà l’ús públic d’aquests terrenys durant aquest període de temps a l’espera de la compra definitiva.

Aquests seran uns magnífics espais, a pocs metres del centre històric de la vila i molt propers al riu Ter, amb un gran equipament cultural i de promoció econòmica i amb nombrosos llocs d’aparcament i espais lliures arbrats, que esdevindran una gran devesa que en un futur no molt llunyà ha de servir per continuar potenciant el valuós centre històric de la vila.

Llàstima que ara també la crisi econòmica retardi el desenvolupament urbanístic de l’entorn, que ha de propiciar la construcció de vials que millorin el accessos a aquest indret.