Emporion
Diumenge, 6 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Economia

La Sostenibilitat (I) – La sostenibilitat com a valor

Jaume Sató i GeliperJaume Sató i Geli
24 de novembre de 2023
a Economia, Opinió
Temps de lectura: 13 minuts
La Sostenibilitat (I) –  La sostenibilitat com a valor

En ètica hom diu que els valors suposen un imperatiu d’acció, és a dir, obliguen a actuar d’una manera determinada segons es tinguin uns valors o uns altres. El valor és, doncs, el nucli de tota moral. Cada persona té uns valors determinats, igualment com en té uns cada cultura.

La ciència dels valors és l’axiologia, que és una part de l’ètica. Determina quins criteris fan que una persona tingui uns valors o uns altres, quina jerarquia de valors existeix en cada comunitat i com influencia en l’acció. Igualment analitza el sistema de valors d’un individu o grup.

De valors n’hi ha de personals i de socials, alguns són universals i es consideren positius per la gran majoria de cultures, països i éssers humans. Exemples: sinceritat, responsabilitat, justícia, llibertat, honestedat, amistat, respecte, confiança, comprensió,…

D’altres se’n diu “valors humans”, per a subratllar que són essencials en una persona o ésser humà*. Exemples: solidaritat, tolerància, amabilitat, humilitat, lleialtat, sensibilitat,…

*Per cert, la Declaració Universal dels Drets Humans compleix 75 anys d’història aquest any 2023. També aquest any es compleixen 25 anys de la Declaració Universal dels Drets Col·lectius dels Pobles (CIEMEN, 09/09/2023). Tres dies després, el dimarts 12/09/2023 es va presentar a Estrasburg una proposta per regular el dret a l’autodeterminació a la Unió Europea (Self-Determination Caucus)

També podem parlar de valors familiars, socioculturals, morals, espirituals, estètics, materials, intel·lectuals, culturals, instrumentals, polítics, pragmàtics, professionals o laborals, de valors d’empresa, i de molts més encara…

Els valors són importants perquè ajuden a les persones a decidir què és important a la vida i, d’altra banda, són essencials per a viure en societat. 

Valors econòmics i valors socials

Una altra tipologia de valors són els econòmics. Els valors econòmics són els que poden oferir un bé o servei. Són els que guien el comportament del consumidor. És a dir, allò que podem tenir en compte abans de fer una compra. Alguns exemples de valors econòmics són: justícia, ètica de producció, eficàcia, fiabilitat, emoció, cost…

Imatge que conté rellotge, cercle, text, captura de pantallaDescripció generada automàticament

“Els valors de la sostenibilitat” de Jordi Pigem (Figura 9 pàgina 56. Papers de sostenibilitat obra citada). En castellà apareix a “Seis valores clave para un mundo sostenible” (2015) de http://www.greentech.com.ec/seis-valores-clave-para-un-mundo-sostenible/ i també a https://www.terra.org/categorias/articulos/seis-valores-clave-para-un-mundo-sostenible (2017) i també a https://yanninepecero1326.wixsite.com/website/post/comunicaci%C3%B3n-de-valores-de-sustentabilidad (2019)

Entre els valors socials hi trobem l’ús responsable dels recursos naturals i la contribució personal a la conservació del medi ambient, el consum responsable i el desenvolupament sostenible. Vet aquí el tema principal d’avui:

La sostenibilitat com a valor

La sostenibilitat és el valor més recent concebut per l’ètica holística o bioètica, pel que fa a la preservació o utilització sostinguda del medi ambient, de la naturalesa o de la biosfera com un tot.

La sostenibilitat és actualment un imperatiu ètic que reprova tota intervenció humana que pugui danyar de manera irreversible el medi ambient, si aquesta intervenció no és sotmesa prèviament a una avaluació tècnica i ètica.

Així, el compromís amb els resultats, característic de les professions modernes, ha d’estar subordinat a valors superiors de la societat, com la sostenibilitat del medi ambient, que significa la preservació de l’equilibri entre espècies animals i vegetals, a més de comptar amb atmosfera i sòl lliures de contaminants.  

La sostenibilitat empresarial 

La preocupació dels economistes i del món empresarial pel que avui entenem per sostenibilitat té alguns antecedents al segle XX i continua avui: 

  • 1900: Arthur Cecil Pigou (1877 – 1959) Economies, deseconomies i externalitats 
  • 1962: Rachel Carson (1907 – 1964) “Silent Spring”
  • 1970: Milton Friedman (1912 – 2006) Shareholder Theory
  • 1972: Donella H. Meadows (1941 – 2001) Límits del creixement
  • 1984: R. Edward Freeman (1951) Stakeholder Theory
  • 1987: Gro Harlem Brundtland (1939) Desenvolupament sostenible
  • 1992: ONU: Convenció Marc sobre el Canvi Climàtic
  • 1994: John Elkington (1949) Triple Bottom Line
  • 2019: Comissió Europea: Green Deal, FitFor55
  • 2023: Alex Edmans (1980) El final de ESG (Environmental, Social, Governance)

La Triple Bottom Line (Les 3 P)

L’objectiu real de les 3 P és el canvi de sistema: impulsar la transformació del capitalisme. No es va pretendre mai que fos només un sistema de comptabilitat. La seva idea original és animar les organitzacions a seguir i gestionar el valor econòmic, no només financer, social i mediambiental afegit, o destruït. Resumint: impacte social, mediambiental i econòmic:

  • Persones: l’impacte positiu i negatiu que té una organització a les parts interessades més importants. Entre ells hi ha els empleats, les famílies, els clients, els proveïdors, les comunitats i qualsevol altra persona que influeixi o es vegi afectada per l’organització.
  • Planeta: l’impacte positiu i negatiu que té una organització al seu entorn natural. Això inclou la reducció de la petjada de carboni, l’ús de recursos naturals, materials tòxics, etc., però també l’eliminació activa de residus, la reforestació i la restauració del dany natural causat.
  • Profit (Benefici): l’impacte positiu i negatiu que una organització té a l’economia local, nacional i internacional. Això inclou la creació d’ocupació, la generació d’innovació, el pagament d’impostos, la creació de riquesa i qualsevol altre impacte econòmic que tingui una organització.

Els criteris ESG (Environmental, Social, Governance)

Els criteris ESG han estat fins ara els més utilitzats per avaluar l’efecte que la activitat de les empreses te en el medi ambient (E), l’impacte que una determinada empresa té en el seu entorn social (S), i quin és el seu govern corporatiu (G) (la composició i diversitat del seu Consell d’Administració, les polítiques de transparència en la seva informació pública, els seus codis de conducta,…).

Les noves normes europees d’informació de sostenibilitat (NEIS)

El passat 31 de juliol del 2023, la Comissió Europea va aprovar les NEIS. L’adopció del primer paquet de 12 normes suposa un pas molt important cap a l’harmonització de la informació sobre sostenibilitat a nivell internacional. A partir de l’1 de gener del 2024 seran d’aplicació per a les empreses cotitzades i grans empreses que superin els 500 treballadors. A partir de l’any 2025 serà d’aplicació per a grans empreses que superin els 250 treballadors. També hauran d’aplicar-les les empreses de fora de la UE amb uns ingressos superiors als 150 M €. 

La creació d’un marc normatiu harmonitzat per a la preparació de la informació de sostenibilitat de les empreses farà més difícil el “greenwashing” (“rentat verd”, una pràctica de màrqueting destinada a crear una imatge il·lusòria de responsabilitat ecològica). Les ONG utilitzen sovint el terme greenwashing per denunciar les empreses que es preocupen pel medi ambient quan les seves activitats són perjudicials per a aquest.

La sostenibilitat, referida al desenvolupament, és la qualitat que assegura les necessitats del present sense comprometre les necessitats de generacions futures (vegeu al respecte l’article “Imaginem junts el nostre futur 6”). Aquesta fa referència a l’equilibri entre un desenvolupament responsable de la societat i de l’economia i una cura del medi ambient en el procés. 

La lluita de les noves generacions per la sostenibilitat

Des de fa unes dècades, i actualment amb més intensitat que mai, la joventut s’organitza i lluita pel seu dret a viure en un entorn sostenible i amb possibilitats de futur. La lluita dels més joves sorgeix perquè han estat testimonis de primera mà dels canvis climàtics de les últimes dècades, com a conseqüència dels impactes de l’activitat humana sobre el planeta. La joventut catalana no es queda enrere, i cada dia apareixen nous projectes per generar consciència. Algunes mostres extretes de la premsa digital:

  • Diari de Girona. «Les noves generacions estan exigint solucions ja» 24/09/2019. […] En aquest sentit, estem veient que els inversors s’interessen cada vegada més per l’acompliment de les empreses en sostenibilitat. A més, cal repetir una vegada i una altra que, des del punt de vista empresarial, la sostenibilitat és rendible. Les dades així ho avalen. Segons el Global Sustainable Investment Review, la inversió sostenible ha crescut fins a la xifra de 30 bilions de dòlars el 2018. En qualsevol cas, el canvi vindrà quan s’incorpori la sostenibilitat en solucions per als clients, tant per a les grans empreses com per als particulars i les pimes. 
  • Metadata, el digital de tecnologia en català. 14/04/2021. «Innovació i sostenibilitat, el ‘match’ perfecte». Els millennials el 2025 representaran el 75% dels treballadors i són els més sensibilitzats amb la sostenibilitat. Les dades són per a l’esperança: el 61% dels millennials (nascuts entre el 1981 i el 1996) estan disposats a pagar més per productes i tecnologies més sostenibles, segons l’estudi GlobalWebindex.
  • Hàbits de consum. 30/09/2021. El Periódico. «El luxe s’apunta a la sostenibilitat per atraure les noves generacions». La sostenibilitat és un valor en auge entre les noves generacions i moltes de les firmes de luxe hi estan apostant per assegurar-se els clients del futur. Tradicionalment, s’ha associat la indústria del luxe amb valors com l’estètica i la qualitat, i fins i tot amb alguns altres com l’excentricitat i el consum desmesurat. Ara n’hem d’afegir un més a la llista: la sostenibilitat. Burberry, Louis Vuitton, Dior o Gucci són algunes de les marques que han declarat el seu compromís amb la sostenibilitat, el medi ambient i la prohibició de l’ús de pells a les seves col·leccions.
  • Grup de Natura Freixa. 26/01/2022. «Educació ambiental per transformar la societat». L’educació ambiental és un tipus d’aprenentatge que busca formar les persones per prendre consciència sobre el medi ambient i els seus valors, així com capacitar-les per actuar, de manera individual i col·lectiva, per resoldre els problemes mediambientals presents i futurs.
  • La Vanguardia. «Les noves oportunitats per al sector de la comunicació són a la digitalització, la ciència i la sostenibilitat». 23/02/2022. ACN Barcelona. Un informe del Col·legi de Periodistes de Catalunya situa les noves oportunitats a la comunicació als àmbits de la digitalització, la ciència i la sostenibilitat.
  • “Reimagining our futures together: a new social contract for education” publicat el 29/07/2022 per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO). Necessitem un nou contracte social per a l’educació que pugui reparar les injustícies existents i, al mateix temps, que ens ajudi a construir futurs pacífics, justos i sostenibles per a tothom.
  • “Què vols ser? Orientació amb joves per a un futur verd i compromès”. Màrius Martínez, Eumo Editorial. Universitat de Vic. 01/09/2022. 
  • “Com serà l’habitatge del futur de la Generació Z?” 16/03/2023. L’Institut Silestone ha presentat el seu estudi “L’habitatge del futur de la Generació Z a Espanya” on posa de manifest les preferències d’aquesta generació en matèria d’habitatge i quin tipus d’immobles busquen. L’estudi evidencia que la digitalització i la sostenibilitat són dos dels principals trets dels joves. La tecnologia ocupa un lloc clau en l’habitatge, però d’una manera integrada i sostenible. És una tecnologia vinculada a l’estalvi econòmic personal i a la sostenibilitat dels recursos. De fet, 7 de cada 10 enquestats tenen en compte la idea d’una llar sostenible, amb una clara aposta per materials reciclats i de segona mà.
  • Notícies. 28/06/2023. El Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) s’adhereix al ‘Manifest per a una Economia amb Propòsit’. El CEC i 200 entitats més s’hi han adherit. Fa una crida per avançar en el desenvolupament actiu i compromès de la responsabilitat de les empreses envers la societat amb el propòsit d’un triple impacte econòmic, social i ambiental (ESG). El manifest situa l’economia circular, la transició energètica, l’empresa saludable, la gestió de la diversitat i la igualtat de gènere, entre d’altres, com un “gran salt” en el món corporatiu però deixa clar que “queda camí per recórrer” i fa una crida a “repensar” el paper social de l’empresa “tradicionalment centrat en crear ocupació i riquesa”.
  • Ara. Microsites/Mobilitat. 15/09/2023. El cotxe, cada cop menys sexi per als joves. “Creix el percentatge de nois i noies d’entre 18 i 20 anys que decideixen no tenir pressa per treure’s el carnet de conduir. Opten per moure’s amb transports més econòmics i sostenibles”.
  • En data 27/09/2023 sis joves portuguesos d’edats compreses entre els 11 i els 24 anys, denuncien 32 governs europeus per inacció climàtica  davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per no protegir-los contra el canvi climàtic. Afirmen que la inacció dels governs davant del canvi climàtic vulnera els seus drets humans i discrimina els joves.

Bibliografia

https://www.uv.es/gicf/1Ed3_Drumond_GICF_07.pdf

https://www.llardelllibre.cat/cat/libro/que-vols-ser_1012202

https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/empresa_i_produccio_sostenible/estrategia_ecodisseny/tendencies-ecodisseny-catalunya/document-tendencies-ecodisseny-catalunya/

Pigem, J. (2010) Revalorar el món. Els valors de la sostenibilitat. Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible. Generalitat de Catalunya. Papers de sostenibilitat núm. 15.

https://cads.gencat.cat/web/.content/Documents/Publicacions/pds_15_web.pdf

https://endolla.barcelona/ca/noticies/espai-eco/la-sostenibilitat-una-mirada-al-futur?utm_source=pocket_saves

https://climate.selectra.com/es/que-es/greenwashing?utm_source=pocket_saves

https://ca1.warbletoncouncil.org/tipos-de-valores-5814

https://www.freixe.cat/2022/01/26/educacio-ambiental-per-transformar-la-societat/

https://www.metadata.cat/opinio/1051/innovacio-sostenibilitat-tecnologia-gemma-fontseca

https://www.diaridegirona.cat/empreses-a-girona/2019/09/24/les-noves-generacions-exigint-solucions-48773792.html

https://www.elperiodico.cat/ca/economia/20210930/luxe-apunta-sostenibilitat-atraure-noves-12126127

https://www.lavanguardia.com/vida/20220223/8079173/les-noves-oportunitats-per-sector-comunicacio-son-digitalitzacio-ciencia-i-sostenibilitat.html

https://feliufranquesa.com/com-sera-lhabitatge-del-futur-de-la-generacio-z/

https://blog.biglelegal.com/es/la-sostenibilidad-un-valor-imprescindible-en-el-adn-corporativo

https://www.sintetia.com/3p-impacto-personas-planeta-prosperidad/?utm_source=pocket_reader

https://www.ruta67.com/ca/criteris-esg-que-son-i-que-impliquen-en-una-inversio/?utm_source=pocket_saves

https://es.wikipedia.org/wiki/El_gobierno_ambiental,_social_y_corporativo.?utm_source=pocket_saves

https://accid.org/agenda/26-04-online-webinar-les-normes-dinformacio-sobre-sostenibilitat/

https://www.eticanews.it/wp-content/uploads/2022/10/SSRN-id4221990.pdf

https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000379707.locale=en

https://www.coleconomistes.cat/Canales/Ficha.aspx?IdMenu=899e482a-f1b2-4ab3-aa89-b0d1fd4be788&Cod=9841d979-2d73-4372-ba83-60777d878bf8&Idioma=ca-ES

https://www.elnacional.cat/en/politics/proposal-right-to-self-determination-caucus-eu_1092327_102.html

https://www.ateneubcn.org/agenda/25-anys-declaracio-universal-dels-drets-collectius-dels-pobles-ciemen

https://www.ara.cat/especials/mobilitat/cotxe-cop-menys-sexi-als-joves_1_4799993.html

https://es.euronews.com/my-europe/2023/09/27/seis-jovenes-denuncian-a-32-gobiernos-por-inaccion-climatica

Tags: economiaopinió
Article anterior

De les cistelles d’aliments a les targetes moneder

Següent article

El gravel és el futur

Jaume Sató i Geli

Jaume Sató i Geli

Economista, Màster en D.O., Consultor Docent

Articles Relacionats

Susanna Rafart i la seva autoantologia poètica El saüc i la forja
Cultura

Susanna Rafart i la seva autoantologia poètica El saüc i la forja

5 de juliol de 2025
La transició ecològica s’estavella a l’aeroport
Medi Ambient

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport

1 de juliol de 2025
El talent i la Intel·ligència Artificial
Opinió

El talent i la Intel·ligència Artificial

25 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies