Per donar sentit al títol d’aquest article, només cal recordar les dues guerres mundials i l’enfrontament de finals del segles XIX entre França i Alemanya, per situar en el seu just terme la importància del titular de l’article. Així, cal saber que el paraigües comunitari, que aquest any celebra el seu cinquantè aniversari, ha sigut impermeable als conflictes armats entre els estats que estan sota el seu aixopluc. I això té un valor importantíssim sabent d’on venim i, més encara, si tenim en compte la projecció exterior que, d’aquest valor de la pau, en fa la UE.
Sabem que el camí de la construcció europea no és fàcil i que, avui en dia, hi ha un cert desencís i falta de compromís d’alguns estats, però s’ha d’entendre que avançar en consens, per tant, sense confrontacions, i essent ja vint-i-set estats, amb tres-centes regions i/o nacions i prop de cinc-cents milions de ciutadans, té el seu mèrit. De fet, el model de construcció de la Unió Europea, únic al món, és envejat per altres latituds i tots els estats limítrofs i d’altres en volen formar part. Quelcom de bo tindrà, doncs.
El que li convé, a la meva manera de veure-ho, a la UE, si vol ser un actor influent al món i així poder exportar els seus valors entre els quals hi ha la pau, és evitar els nacionalismes estatals, com s’ha vist en algunes situacions recents respecte l?energia, la immigració o l’agricultura i, per altra part, trobar el consens per fer un salt qualitatiu a favor de l’Europa política, tant pel que fa a la gestió interna com a les relacions exteriors. A tot això, se li hauria d’afegir la implicació dels ciutadans en el projecte europeu i una més clara aposta per la diversitat interna.
Els avantatges de ser a la Unió Europea no són solament econòmics, sinó també polítics, ja que, amb la situació política que vivim a l’Estat, amb una alta crispació entre els dos partits majoritaris, que estan fortament enfrontats, i amb referències periodístiques i polítiques a escenaris d’enfrontament, la veritat és que sort que tenim Europa, que és garant de pau i democràcia. Tenim Europa i, tot sigui dit, també una bona part de la població que no participa d’aquest enfrontament, ni el vol, però que, sovint, sense voler, es veu en l’obligació de prendre-hi part, si més no, per defensar-se dels atacs.
En aquest escenari intern, formar part de la Unió Europea transmet tranquil·litat, seguretat i garanteix democràcia.
Pel que fa a Catalunya i als catalans, encara és més important formar part de la Unió Europea, ja que, en les circumstàncies actuals, no ens hi juguem només qüestions ideològiques, sinó de manteniment de la nostra identitat, de la nostra llengua i de la nostra capacitat per governar-nos.
Així doncs, el que més ens convé és una Unió Europea amb capacitat política i respectuosa amb la diversitat.