El passat diumenge 22 de maig es van celebrar les novenes eleccions locals des de la reinstauració dels ajuntaments democràtics. Al nostre municipi, en primer lloc, cal ressaltar el clar triomf de Convergència i Unió amb el 23% dels vots emesos, seguit d’Esquerra Republicana, amb el 20,9%, l’EST, amb el 17,88%, i UPM, amb el 15% dels vots. Com es veu un vot molt repartit entre aquestes tres formacions majoritàries.
Hem de felicitar CiU pel seu triomf i felicitar-nos novament perquè aquestes eleccions s’hagin fet, com ja és habitual al nostre municipi, civilitzadament, amb un cordial respecte entre els candidats i entre el conjunt de les formacions. No ens alegrem tant de la baixa participació d’electors (51,21%), la més baixa de totes les eleccions locals en aquest municipi durant aquest període democràtic. Respecte a les eleccions del 2007, la participació ha disminuït un 12,82%, és a dir que 990 persones menys amb dret a vot no l’han exercit. En total no han votat 3.614 persones. L’absoluta desconfiança de molta gent envers les possibles solucions a la crisi econòmica que els polítics puguin aportar, la desconfiança en general envers aquests, el tant se’m en dóna de molta gent i fins i tot la desconfiança en el propi sistema poden ser algunes de les causes d’aquest menor nivell de participació, tant aquí com a molts altres municipis d’aquest país. També hem d’apuntar en aquest sentit els 176 vots en blanc emesos.
Hi ha dos factors canviants en el resultat d’aquestes eleccions. Primer, UPM deixa de ser una de les forces que solia encapçalar (en primer o segon lloc) els resultats, la qual cosa li havia permès formar part de l’equip de govern en set legislatures. És superada, a part de per CiU i ERC, per EST.
Segon, la substitució de l’històric LEI pel nou EST ha estat un factor molt important ja que això ha permès superar certes reticències que alguns estartidencs podien sentir envers aquesta formació i ha aconseguit agrupar els vots de l’Estartit.
Una de les reivindicacions pendents de l’Estartit és l’EMD (Entitat Municipal Descentralitzada), figura de govern local reclamada després de la desestimació per part dels organismes judicials de la pretesa independència. Actualment a l’Estartit hi funciona un Consell Municipal que gestiona descentralitzadament serveis administratius i competències municipals. Que l’administració competent accepti la creació d’una EMD depèn que l’ajuntament redacti i aprovi un document en el qual és plantegi la conveniència de creació d’aquesta figura administrativa reconeguda en la Llei d’Administració Local, s’estableixin uns límits d’aplicació i és marquin unes competències i recursos a cedir per al seu funcionament. El que és obvi és que la separació d’alguns serveis, difícilment no suposarà un increment de la despesa municipal. Legalment s’ha de justificar que tot plegat no suposi una disminució de la qualitat del servei. Sens dubte que aquesta reivindicació estartidenca no ha estat degudament atesa pel govern actual d’UPM i ERC. Ha estat la reivindicació estrella de l’EST a la campanya electoral i serà una de les qüestions més complicades a resoldre pel nou equip de govern que resulti dels pactes post-electorals.
Volem apuntar també com a novetat l’aparició de nous grups minoritaris: COET, SI i la continuïtat del PP. Només COET i PP han obtingut representació amb un regidor cada un. En alguna combinació matemàtica per aconseguir majoria, aquestes formacions poden ser claus.
Com seran aquests pactes? Hi ha diverses possibilitats matemàtiques. Per la nostra part ens atrevim a recomanar que aquests no vagin en contra de la voluntat dels electors reflectida en els resultats. Hi ha un guanyador que ha de portar la iniciativa.
L’il·lustre torroellenc adoptiu Joan Pericot escrivia, ja fa uns anys, sobre els olivars del Montgrí i deia, d’una forma metafòrica, que calia “estimar els vells olivars del Montgrí”. Amb això no volia dir que calia estimar les oliveres (encara que, perquè no), sinó que calia estimar aquesta terra, la seva gent, la seva cultura, les seves tradicions i tenir cura del seu progrés i el seu benestar.
Ara tindrem nou consistori. Amb molta gent nova. La majoria joves. Han estat elegits democràticament per agafar la responsabilitat del govern del municipi de Torroella de Montgrí, de la gent que viu a la vila, a l’Estartit, a Sobrestany, a la Bolleria, a les urbanitzacions, als masos i a una part de Montgó. Cal que estimin els vells olivars del Montgrí (metafòricament parlant) i això els permeti exercir aquesta responsabilitat amb respecte i rigor envers les persones i el patrimoni de tots. Que els que passin a l’oposició actuïn també amb respecte, però si cal, també amb fermesa. Que treballin amb esperit de servei per tal que -no ho oblidem, estem en època de crisi- encara que no es puguin fer grans projectes nous, el que s’ha aconseguit no es perdi i sobretot no es malmeni la bona, però a vegades difícil, convivència, de la qual fins avui aquest municipi ha estat un exemple.