Notícies

Resultats  electorals a Torroella de Montgrí

resultatsCiU Continua sent el partit més votat, 23,61%, encara que treu un regidor menys que en les darreres eleccions.
ERC-AM, ha pujat, 21’44%, i  treu un regidor més.
UPM-PM ha baixat molt, ha tret un 15,40%, la qual cosa es tradueix en una disminució de tres regidors.
LEI, que ara es diu LEST, ha pujat; treu un 18,34% i tres regidors.
L’altra formació, COET, ha tret un 7,21% (un regidor).
El PP ha aconseguit per primera vegada un regidor; ha tret un 5,81% dels vots.
La independentista SI, no ha tret un nombre suficient de vots per tenir representació municipal.

VI Fira Mediterrània Mar Obert – Occitània
Occitània va ser aquest any la cultura convidada durant tres dies sencers, de la fi d’abril al primer de maig.   Va ser l’eix vertebrador de l’activitat cultural a Torroella i també a l’Estartit.
El programa Nydia, de TV3, va gravar aquestes jornades al Museu de la Mediterrània. (Es pot veure a Vídeos a la Carta de TV3.)

-Occitània, passat, present i futur d’una cultura germana
Conferència inaugural a càrrec de Francesc Boya Alós, síndic de la Vall d’Aran, sobre un país que ocupava tot el sud de França, de l’Atlàntic al Mediterrani:  Aquitània, Migdia-Pirineus, Llemosí, Auvernha, Llenguadoc-Rosselló, Pirineus Orientals, Provença-Alps-Costa Blava, Aran i Piemont, amb 15 milions de persones i 190.000 km2,  a l’estat francès, espanyol i italià. Amb llengua pròpia i gran tradició cultural representada pels trobadors.
Occitània va morir en la creuada contra l’heretgia càtara o albigesa del rei de França, Felip II, amb l’ajuda del papa Innocenci III, i comandada per Simó de Montfort. El comte de Tolosa demanà ajuda al seu aliat, Pere el Catòlic, que morí en la batalla de Muret l’any 1213. Aquest fet va significar la pèrdua de la pròpia existència d’Occitània com a país independent, al temps que la d’un possible estat català-pirinenc.En resta avui la Vall d’Aran, que manté en les seves escoles, a més del català, l’occità.  Envoltada de muntanyes de més de 3.000 metres d’altitud, és una realitat dotada d’identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, defensada per la voluntat de ser del poble. L’Estatut de Catalunya de l’any 2006 empara i respecta aquesta singularitat i reconeix que la Vall d’Aran, una fita entre Occitània i Catalunya, és objecte d’una particular protecció, per mitjà d’un règim jurídic especial, dins de les atribucions del seu propi estatut.

-Tast de productes mediterranis i occitans
Tast que tingué lloc, finalitzada la conferència, al jardí del Museu de la Mediterrània.

-Concert de música occitana al Cine Petit: variacions catalanooccitanes amb l’actuació de Jordi Molina, a la tenora; Philipe Neveu, oboè del Llenguadoc, i Pere Olivé, percussionista.

03-Mercat als carrers de Torroella-Mercat de la Mediterrània: mostra de productes mediterranis i occitans
Llegendes i motius medievals occitans emplenaren la plaça i els carrers de la vila, i artesans, amb productes ecològics i de proximitat, permetien descobrir una cultura mil·lenària, tan propera a la nostra i al mateix temps poc coneguda.

-Sessió de contes occitans
A la Biblioteca Pere Blasi.

04-Cercavila Fanfare des Goulans-Cercaviles de música occitana: migdia i tarda, la xaranga La Fanfare des Goulamas, amb la seva música, sorollosa, alegre,  divertida, va fer les delícies tant dels que l’escoltaven en els punts inicials de la cercavila com dels que la seguien en el seu recorregut.

-Concert de música occitana
Concert a càrrec del conjunt de música tradicional occitana Xarnege, amb Joan Baudoin, boha (cornamusa), flauta, tamborí i veu; Lucia Longué, veu, flauta, pandereta de cordes, boha (cornamusa) i acordió diatònic; Simon Guillaumin, veu i viola de roda; Josean Martín Zarko, guitarra i bouzouki (espècie de mandolina de mànec llarg i estret); i Juan Ezeiza, alboka(una espècie de trompeta de banya) i violí.  Realment la seva música és especialment alegre, engrescadora, arcaica i moderna al mateix temps.

-Tallers paral·lels de música occitana
Sota la direcció d’entesos occitans, varen portar-se a terme tallers de música d’una manera pràctica i participativa. Es demanava a la convocatòria que hi anessin amb els seus instruments musicals i participessin en els diferents tallers:
-De cant, on s’impartiren els secrets de les polifonies occitanes de la mà de Jean Jaques Casteret.
-De balls i danses, els  més representatius  d’Occitània i Gascunya, amb Matiu Dufau, Lucia Longue i Simón Guillaumin, i la música del grup Xarnege.
-I de música, teòric i pràctic,  que va incloure l’elaboració de canyes dels instruments de vent més representatius del repertori occità.

06-Musica per a infantsMúsiques del món
Músiques del món, amb Lluís Pinoy, a la plaça del Dolors, per al públic infantil.
Un espectacle musical amb un objectiu molt clar: fer jugar la canalla tot sentint la música i la lletra de les cançonetes,  a les quals havia de respondre fent gestos i moviments. Rialles assegurades.

IV Certamen de pintura ràpida
La plaça de la Vila i els carrers adjacents han estat un veritable taller de pintura per a molts artistes del color en la celebració del VI Certamen de pintura ràpida, organitzat per l’Aula d’Arts Plàstiques i l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes.
La decisió del jurat i l’entrega de premis tingué lloc a la Capella de Sant Antoni, on varen estar exposades les obres que concorrien als premis en qüestió.

Rodatge d’un espot publicitari a Torroella
El nucli antic de Torroella ha estat escollit per a la filmació d’un anunci televisiu de la beguda Limon & Nada de la companyia multinacional Coca-Cola.
L’espot s’emetrà a tot l’Estat durant la temporada d’estiu.

09_Parc urba de salut Dinamització dels parcs urbans de salut
L’Organització Mundial de la Salut ha advertit que l’obesitat i el sobrepès són una de les principals preocupacions  al voltant de la salut i estan dins els primers factors que contribueixen a l’aparició de malalties, i recomana que realitzem de 30 a 60 minuts diaris d’activitat física moderada.
Dipsalut ha promocionat i cedit 181 parcs urbans de salut a ajuntaments de Girona. A Torroella s’han posat en marxa tres parcs: de la Granja, dels Salats i del Safareig.
Són un conjunt d’aparells dissenyats per realitzar exercici físic especialment dirigits a adults i gent gran. S’implanten a l’aire lliure i mensualment es faran sessions dirigides per professionals.

10-Miquel Puig. Oli Francesc SolerExposició “Miquel Puig, pagès i apassionat de l’art”
Aquesta exposició no hauria estat possible sense la plena implicació de Miquel Puig i Pi, propietari de les obres exposades, de Francesc Soler, comissari de l’exposició, i de Joan Badia-Homs i Enric Orriols, per la seva implicació. Obres d’autors de renom, en la seva majoria catalans, i dues escultures en bronze d’un escultor alemany, completen aquesta exposició, envejable en la seva totalitat. Testimoni de l’estima demostrada al llarg de la seva vida per l’obra dels artistes que ha anat coneixent personalment.

Concert per en Guillem
Organitzat per l’AMPA de l’Institut Montgrí, tingueren lloc en el mateix edifici les actuacions de l’Orquestrina Daltabaix, Stocat del Bolet, Cotxe Groc, 7-Tis, Tomaco, L’Home Boig i el Rei de les Llagostes…  a favor d’en Guillem, que va sofrir un greu accident.
La venda d’entrades anà a càrrec de la biblioteca de l’institut, de la Bohème terrassa de Torroella, de la carnisseria Fribel de Verges i de la Llibreria Elias de l’Estartit. Es varen vendre un total de mil entrades i més de sis-cents entrepans. Objectiu aconseguit.

Es venal Museu de la Mediterrània
Es va inaugurar al Museu de la Mediterrània la instal·lació “Es ven”, de Gemma Nogueroles.
La presentació anà a càrrec del director del Museu, Antoni Roviras, amb Ricard Julià, de la Fundació Vila Clara, i Eugeni Prieto, comissari de l’exposició.
L’autora, Gemma Nogueroles, la va definir com una reflexió visual que critica el paisatge aparegut en plena era del negoci del totxo.  

Enllestida la reforma del pàrquing est
Ha finalitzat la remodelació del pàrquing situat a la sortida de Torroella en direcció a l’Estartit, que té una capacitat per a 200 cotxes.
És gratuït, amb la missió que dissuadeixi d’aparcar al centre urbà els cotxes que provenen de l’Estartit.

Primavera eslava a Torroella
Organitzat per l’Agrupació Sardanista Continuïtat, tingué lloc, a la plaça de la Vila, un esplèndid festival de música i danses eslaves, amb una extensa i nodridíssima participació:
-L’orquestra jove d’acordionistes Ekspromt, de Dolgoprudniy.
-El centre educatiu de dansa Viva Dance, de Kaluga.
-Formació de dansa Rostok i formació de dansa Yúnost, de Jimki.
-I violinistes Prizvànie i VdoKhnovénie.
La plaça, plena de públic i les actuacions, molt aplaudides. Els components, en la majoria molt joves i amb unes actuacions molt remarcables per la seva qualitat.
Al finalitzar les actuacions,  es varen entregar diplomes als solistes i als responsables del grups  participants.

13-Premi Calam-Biblioteca P.BlasiVI Premi Literari “El Càlam”. Lliurament dels premis
A la Biblioteca Pere Blasi tingué lloc l’entrega de premis als guardonats amb els premis El Càlam, a la literatura infantil i per a infants, organitzat per l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes.
Els premiats foren:

JUVENIL A
Guanyador
: La nova guerra, de Narcís Font
Finalista
: El que fa l’amor,  de Raquel Martín

JUVENIL B
Guanyador
: El cavaller del miral,l d’Eudal Cadanet
Finalista
: El peix avorrit i divertit, de Marc Sais Poch

ADULTS
Guanyador
: Em sento sola, d’Alba Duartet
Finalista:
Buscant la felicitat,  de Muntsa Pagès
Finalista:
Quan sigui gran, de Sílvia Llenas

33a Marxa a la muntanya del Montgrí i al riu Ter
Organitzada pel Casal del Montgrí, tingué lloc la marxa número 33 amb sortida a la plaça de la Vila i amb el següent recorregut:
Sortida de Torroella – la creu del Coll de Santa Caterina – el cau del Duc d’Ullà – cim de la muntanya d’Ullà fins a la pedrera – ESMORZAR A LA PINEDA – carretera veïnal de Bellcaire/Ullà travessant la carretera C31 per arribar a la mota del Ter, fins a Torroella.
El recorregut aproximat va ser de 14.000 metres. Un matí ben aprofitat!

Tornen a desallotjar quatre cases ocupades
L’Ajuntament de Torroella fa desallotjar, per tercera vegada en els darrers onze anys, les quatre cases del carrer Verges, properes a l’escola Guillem de Montgrí, ocupades il·legalment. No disposen de cap servei bàsic (llum, aigua i aparells de bany) i els ocupes feien les seves necessitats i abocaven les deixalles als patis de les mateixes finques.
Les quatre cases eren d’una promoció del comte de Torroella, que no va acabar, i foren adquirides per una promotora de Pals.  El propietari ha tapiat les entrades i ha netejat les finques.

15-Trobada sardanista infantilConcurs de sardanes
Als jardins John Lennon, i organitzat per l’Agrupació Sardanista Continuïtat, va tenir lloc el concurs sardanístic comarcal, amb la cobla Contemporània.
Un any més, als jardins de John Lennon es va gaudir d’una molt àmplia assistència de colles sardanistes que els emplenava, i d’un públic que les envoltava. Un matí sardanístic per recordar.

Trobada sardanista infantil
Divuit rotllanes, divuit colles infantils, emplenaren la plaça de la Vila.
És un veritable tresor de futur contemplar tants  infants entrar a la plaça al so del galop interpretat per la cobla Contemporània que, a més de música, va dedicar als infants bombolles de sabó, emissions de fum, espurnes d’aigua sabonosa i grosses pilotes que delectaren petits i grans.
A  l’hora de ballar les sardanes, com les puntejaven acompanyats per instructors joves, però grans en experiència!
Un goig veure’ls ballar i un desig somiat: que aquests infants segueixin ballant sardanes quan ja no siguin infants, i sí joves, i després grans en aquesta, la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí.

Debat entre els set candidats a l’alcaldia de Torroella de Montgrí
Al Cine Petit, ple i amb una assistència d’unes 200 persones, en el temps i circumstàncies que concorren, tingué lloc el debat entre els set caps de llista que aspiraven a guanyar les eleccions del 22 de maig.
El debat s’havia iniciat a ritme més aviat lent, però a mesura que varen sortir temes com els sous, les auditories municipals, l’eficàcia policíaca, l’àrea d’habitatge, l’Espai Ter i la piscina coberta, entre d’altres, es va anar caldejant.

Com es fa un còmic: els herois de la Masia
A la Biblioteca Pere Blasi, i organitzat per la biblioteca i Panini Còmics, han desenvolupat durant pràcticament tot el mes de maig una activitat ben especial. Com es fa un còmic?
En aquest cas particular, es tractava d’enaltir uns verdaders herois, els de la Masia. El tema no podia ser ni més actual ni tenir menys interès.

Exposició de Ramon Maria Carrera
A la Capella de Sant Antoni tingué lloc la inauguració de l’exposició de pintura i escultura de Ramon Maria Carrera i Savall. L’any 2009 ja havia exposat, coincidint amb l’homenatge que l’Ajuntament de Torroella va retre al seu pare amb motiu de la inauguració dels jardins de Joan Carrera Delunder.

20-Gaudin de la 4a del BarçaUna pantalla gegant omplí la plaça de la Vila. Torroella va gaudir de la 4a del Barça
En la final jugada a Londres el passat 28 de maig, en el nou estadi de Wembley , el Barça es va proclamar campió de “Champions League 2011” amb el resultat de  3 a 1.

I a l’Estartit
Mercat de la Mediterrània
Mercat nàutic i d’aventura

A l’envelat de la plaça de la Llevantina.
Occitània, passat i pressent de la seva cultura
-Sessió de contes occitans

A l’envelatde la plaça de la Llevantina.
-Cercavila de música occitana

Amb la xaranga La Fanfare des Goulamas, que s’inicià al passeig marítim, davant de l’Oficina de Turisme, amb una completa actuació, i prosseguí pels carrers de l’Estartit fins arribar a la plaça de l’Església de santa Anna.

-Itinerari musical per Occitània
Espectacle  músic visual que teatralitza un recorregut històric i també actual d’Occitània, a càrrec del conjunt Mirabel, amb Rafèu Sichel, acordió; Joan Codina, flauta, i Ermengol Marcos, violí.
Tres músics joves troben i exposen al llarg del seu viatge les fites del seu país occità, històric i actual, la seva música folklòrica, i amb el recorregut d’aquest viatge acompanyat pel record, la història de l’Occitània que va ser.  Amb un clar propòsit: fer conèixer i apropar-nos a aquella cultura.

Trobada de plaques de cava
A  l’envelat situat a la plaça de la Llevantina, i organitzada per l’Àrea de Turisme, va tenir lloc la trobada de col·leccionistes de plaques de cava, que cercaven la placa que els faltava en la seva col·lecció.
Com en anteriors esdeveniments, els aficionats al col·leccionisme hi feren cap.

Dia d’Europa a l’Estartit
Als jardins del Restaurant Robert a l’Estartit i organitzat pel Consell Municipal i per l’U3A (The University of the Third Age, de la Costa Brava), tingué lloc la celebració del dia d’Europa, amb la presència de Josep M. Rufí, Eduard Vila i Grace Knocs, presidenta d’U3A.
L’U3A Costa Brava, afiliada al moviment U3A al Regne Unit, no és en el sentit literal una universitat ni els seus membres estudiants. La tercera edat fa referència al període posterior a les responsabilitats
d’infants i de l’ocupació a temps complet, compta amb uns 350 membres, que conformen uns quaranta grups, que cobreixen un àmplia gamma d’activitats, estudis i interessos.

Outlet” pretemporada
Organitzat per l’Estació Nàutica l’Estartit-Illes Medes, una gran quantitat d’articles de vestir i complements, tant per a dona com per a home, es posaren a la venda en aquest outlet de pretemporada , a preus interessants, a l’envelat situat a la plaça de la Llevantina de l’Estartit.

Catalunya

CiU dubta entre el PP i el PSC per bastir aliances
Convergència i Unió té com a prioritària l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat i necessita aliances per tirar-los endavant, abans de les eleccions generals.
Aquesta prioritat marcarà la política d’aliances en les alcaldies.

Manifestacions “anti” a la plaça Catalunya: Tahrir – Irlaànda – Palestina
A la plaça de Catalunya barcelonesa, els “indignats” contra els polítics i la política en general estan agrupats en tres cercles que anomenen Tahrir, Irlanda i Palestina, i cada un d’ells representa una forma diferent de fer oposició, que convergeixen en la necessitat d’expressar la seva irritació. Uns amb més organització i que fa temps treballen per al canviar, i altres a qui la protesta ha resultat un mitjà per expressar les seves frustracions i necessitats.
Les acampades s’han produït també a les capitals de les quatre províncies catalanes.

Espanya

Els indignats a la plaça de la Cibeles, símbol de Madrid
Sortosament, la prohibició de manifestacions en la diada de reflexió per part de la Junta Electoral no ha tingut, per part de les forces d’ordre, la resposta contundent que es podia haver produït, sobretot a Madrid.
Les protestes han estat amplificades pels grans mitjans de comunicació i s’han qualificat com el salt de l’agitació àrab al sud d’Europa.

Rajoy pressiona Zapatero per fer eleccions generals ara
Els resultats de les darreres eleccions enverina encara més el dilema de convocar o no eleccions generals
anticipades. I Carme Chacón, ha renunciat a presentar-se a les primàries.

Terratrèmol a Llorca
El terratrèmol, amb centre molt proper a la superfície, ha tingut gran impacte en els edificis de Llorca, un 40% dels quals no estan en condicions de ser habitats.
La problemàtica inclou habitatges construïts no fa més de cinc anys. Els camps de refugiats han donat acolliment a més de quatre mil persones i les escoles han estat inactives.
Aquesta experiència ha mostrat la necessitat que les comarques catalanes amb un risc sísmic menor disposin del pla Sismicat, que te redactat Protecció Civil.

Món

La mort d’Ossama Bin Laden
El president americà va informar de l’operació que les forces especials americanes varen portar a terme, que van acabar amb la mort de Bin Laden. Aquesta operació militar es va dur a terme sense haver-ne informat amb anterioritat a les autoritats pakistaneses.
Posteriorment, els insurgents talibans han realitzat dos atacs al Pakistan per venjar la seva mort.
Accions tant o més perilloses, pel fet que el Pakistan és un país que disposa d’armament atòmic i els atacs han anat dirigits contra instal·lacions d’alta seguretat.

Líbia
L’OTAN endureix la seva ofensiva contra el règim libi. Ha bombardejat objectius militars amb la finalitat de precipitat la caiguda de Gadafi “a finals de juny o primers de juliol”.

Egipte: salafistes islamistes – coptes
Milers de salafistes protesten a Egipte per la mort de Bin Laden en una manifestació contra l’ambaixada americana a El Caire; així mateix aquests insurgent també han atacat esglésies coptes.

Les dificultats econòmiques de la Comunitat Europea
En aquests moments s’assenyalen dos grups de nacions europees que presenten dificultats de tresoreria i que podrien originar problemes a la moneda comuna, l’Euro.
Un dels dos grups està format per Grècia, Irlanda i Portugal i, l’altre, per Espanya, Itàlia i Bèlgica.

Àngela Merkel demana que es treballi més i es facin menys ponts
La consellera alemanya Àngela Merkel demana a Espanya, Grècia i Portugal que facin menys vacances, menys ponts i treballin com fan els alemanys.
Sembla, no obstant, que les xifres aportades no coincideixen exactament amb aquesta afirmació. Però sí que hores treballades als països del sud i productivitat alemanya al nord no són el mateix

De com en Josep Pascual mesura la temperatura del mar