Emporion
Divendres, 23 maig
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Cultura

Conversa amb Marcel Fité, escriptor (I)

Norbert Botella i VenturaperNorbert Botella i Ventura
25 de desembre de 2013
a Cultura, núm. 84 -desembre- 2013
Temps de lectura: 4 minuts
Conversa  amb Marcel Fité, escriptor (I)

Vaig néixer a Coll de Nargó, el 1949. Sóc professor de llengua i literatura, però ara em dedico a escriure. Crec en el naturisme. Actualment estic escrivint una novel·la localitzada a Calonge. He publicat novel·les,  contes,  poemes i assaigs. He preparat edicions de Porcel i Pedrolo. Publico articles en diverses revistes. Sens dubte, ser nargorí ha marcat la meva vida i la meva literatura.

Seiem en el bonic cafè blanc de la plaça de la Doma, a Calonge.  En Marcel és un home tranquil, amb fortes tendències contemplatives. Fa tot l’aspecte del savi local. Li agrada  enraonar i escoltar. Mirant-lo cobejo la idea que en Miquel, el protagonista de la novel·la El carrer dels Petons, és ell. Tota la literatura de Fité neix de la seva infantesa al poble. I l’escriptura és el viatge de retorn a la memòria personal i col·lectiva. És la necessitat imperiosa de dignificar un paisatge físic i humà a través de la literatura. L’escriptor ha cantat el món dels raiers i ha transcrit  la bellesa esclatant de la natura prepirinenca, s’ha submergit en les vides inquietants de la gent del poble i ens ha explicat el laberint polític i militar de la Barcelona del dinou. 

LA LITERATURA

Marcel, comencem  parlant de la novel·la Els carrers dels petons, i del personatge històric que hi apareix, el comte d’Espanya.
És un personatge terriblement amagat, em va costar molt trobar informació sobre ell, i mira que vaig anar a demanar dades a professors d’història, i a penes en vaig treure res. Crec que és un personatge que s’ha intentat oblidar, esborrar, perquè, francament,  era terriblement cruel.  Representa una època i una manera de fer. Jo només sabia que havia estat enterrat a Coll de Nargó, sabia –perquè me n’havia parlat la meva padrina- que era un nom associat a la por, i que servia per espantar els infants. En un primer moment, vaig pensar que eren exageracions populars, però, vaja, de seguida em vaig trobar amb una persona que havia estat Capità General de Catalunya, que havia estat un cap militar i que havia fet tota mena de aberracions. Amb les anècdotes d’aquest personatge, es podria escriure un llibre tres vegades més gruixut. L’editorial m’ho va proposar, però vaig refusar-ho per por d’encasellar-me. I també perquè era mirar enrere en una època plena d’horrors. Pensa que el comte d’Espanya era un sanguinari, un psicòpata, va acabar completament boig.

És molt trist que personatges així puguin arribar a tenir les regnes del poder.
I tant, però és que, a més a més, gaudia de la simpatia de Ferran VII. Li havia promès ser virrei d’Amèrica, i com que les colònies es van independitzar el va enviar a Catalunya amb la següent tasca, i t’ho dic literalment, tal com ho vaig trobar: “Entre tu y yo vamos a arreglar estos catalanes”. És a dir que tenia el vistiplau reial per fer tot allò que explico: l’oneig de la bandera negra (com a sinònim de mort), les forques a la ciutadella, tallar les mans a la gent abans d’afusellar-los, penjar-los després d’afusellar-los… I això ho fa des d’un lloc que està davant del carrer dels Petons.

Em sembla que jo he treballat en aquest carrer quan era jove. En un restaurant que es diu la Llar del Filador.
És molt possible perquè aquest carrer acollia gent d’aquest gremi. El carrer dels Petons és al barri de la Ribera i és just a tocar de Portal Nou. Quan vaig presentar el llibre el dia de Sant Jordi, van venir veïns d’aquest carrer. Em van explicar unes històries sucosíssimes. Em van explicar on era la porta més petita i la més gran: la llinda de la porta més petita –que era preciosa- se la van endur amb nocturnitat, diuen que algú de l’Ajuntament.

Parlem del gènere de la novel·la.
Jo no vaig voler fer una novel·la històrica sinó que vaig fer una història novel·lada. Per diverses raons, primer perquè l’editorial m’imposava un topall de pàgines, després perquè fou la meva primera novel·la, és a dir, a mi no em coneixia ningú. M’estimava més que els fets que explico en el llibre quedessin ben remarcats, ben clars. I utilitzava la trama de la ficció per mostrar-los.

És molt interessant això que dius, ja que hi ha un corrent històric que nega com s’explica la història. És a dir, aquests historiadors diuen que l’expliquem segons els paràmetres de la novel·la (conscientment o inconscient), amb personatges principals i secundaris, amb un ús específic del llenguatge, amb unes relacions de causes i efectes sovint artificials, amb una lògica interna per tal d’imposar versemblança a allò que s’està explicant, etc. I això, segons ells, no és ni de bon tros una aproximació objectiva a la realitat. En aquest sentit la teva història no cau en l’error de l’altra, perquè conscientment barreja realitat i ficció;  i està molt clarament apuntat què pertany a una i què pertany a l’altra. I el principal avantatge de la teva narració és que el lector se sent cridat a viure des de dins la història d’aquests successos terribles.
Sí, fixa’t que jo em vaig plantejar per exemple quina història d’amor hi podia haver en una Barcelona sacsejada pel terror, com un es podia estimar amb el constrenyiment d’una vida tan dura.

Saps a mi el teu personatge principal, en Miquel, em recorda el personatge principal de  la pel·lícula de John Huston Passeig per la vida i la mort.
Pot ser, és veritat que aquests personatges són capaços de sobreviure als horrors.

(Continuarà)

IMG 2320

Tags: conversaentrevista
Article anterior

Javier Zuloaga: El caso Ruglons

Següent article

Conte de Nadal

Norbert Botella i Ventura

Norbert Botella i Ventura

Articles Relacionats

L’historiador Borja de Riquer, entrevistat en el 12è Berenar Literari de la llibreria El Cucut
Cultura

L’historiador Borja de Riquer, entrevistat en el 12è Berenar Literari de la llibreria El Cucut

13 de maig de 2025
Tàcit, l’historiador llatí més punyent i brillant
Cultura

Tàcit, l’historiador llatí més punyent i brillant

13 d'abril de 2025
Una novel·la esperançadora sobre el sentit de la vida
Cultura

Una novel·la esperançadora sobre el sentit de la vida

29 de març de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies