Emporion
Dimecres, 2 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2017 núm 127 -juliol- 2017

Miscel·lània pictòrica?

Josep PericotperJosep Pericot
25 de juny de 2017
a núm 127 -juliol- 2017
Temps de lectura: 4 minuts
Miscel·lània  pictòrica?

En el panorama de les galeries d’art de Barcelona, aquesta primavera no és cap sorpresa trobar exposicions amb una gran varietat d’estils, tècniques i maneres diverses de concebre la seva pròpia visió artística per part dels diferents autors. A continuació, podem fer un repàs ràpid que ens acosti a aquesta diversitat.

A la galeria Àmbit hi trobem una interessant i equilibrada mostra d’escultures de ceràmica de Sophie-Elisabeth Thompson. Aquesta artista anglesa, instal·lada a Barcelona en els darrers dotze anys, realitza unes esplèndides escultures  fetes amb refractari, plenes de lleugeresa i moviment, com un navili que navega en un mar ja asserenat.

20170609 182842A la mateixa galeria hi podem veure les pintures de Rasim Michaeli. Aquest pintor d’ascendència jueva nascut a Bakú (Azerbaidjan) va aterrar a Barcelona, on estudià a  l’Escola Massana, i actualment viu a Tossa de Mar. Michaeli va començar fent pintura figurativa, per anar evolucionant  cap a la pintura abstracta. En les seves teles hi trobem un predomini del blanc i el negre, amb un domini del traç improvisat i de la composició, que sap alternar la línia amb la taca pictòrica. La seva pintura, que se situa en el terreny de l’expressionisme abstracte, que tanta acceptació ha tingut a Catalunya en els darrers anys, aconsegueix un equilibri suggeridor i estètic.

A la galeria N2 hi trobem una obra en la qual també destaca el blanc i el negre de la mà de la seva autora, Victoria Rabal. El seu treball s’expressa perfectament en els dos mitjans tècnics que utilitza, tant en el paper com en el vidre. La preparació i confecció del paper ja forma part des d’un inici del procés creatiu que se’ns proposa. El paper es confecciona en diferents capes i amb un tractament que el tensa i l’esquerda segons els plantejaments de l’artista. En paraules seves: “Esquerdes com a presència física i esquerdes com a metàfora. També escletxes per on fugir.” En el vessant de l’obra realitzada amb vidre, els volums transparents resten subtilment encerclats per la xarxa de fil d’acer o de coure. Es manté d’una altra manera la tensió i fuga que caracteritza aquesta obra.

A l’Espai volART s’hi presenten les obres seleccionades del VI Premi de Dibuix convocat per la Fundació Ynglada-Guillot, les quals segueixen demostrant la primacia del dibuix en el conjunt de les arts plàstiques. A la vegada, hi trobem una excel·lent antològica de l’obra de Moisès Villèlia (Barcelona 1928-1994) que ens mostra la varietat de la seva obra feta amb fil d’acer, amb fusta i amb canya de bambú. Són escultures que cauen a plom (com un homenatge a les escultures totèmiques de l’art primitiu), o bé romanen suspeses en un equilibri eteri (amb una equidistant similitud amb l’obra de Calder). També hi destaca, en el conjunt d’aquesta obra, la utilització del color, que marca unes empremtes de gran poder suggestiu sobre els materials de base, per obtenir així una obra finalment més vital i misteriosa.

A la galeria antiquari Clavell & Morgades s’hi presenta obra de la il·lustradora Maria Corte, també formada a l’Escola Massana i que després de rebre el Premi Nacional INJUVE  ha iniciat una carrera ascendent col·laborant amb importants diaris europeus i americans. La seva obra, d’una gran claredat conceptual com correspon a una bona il·lustradora, rep influències de les primeres avantguardes (Leger i Malevitx, entre d’altres), però es fa entendre perfectament amb la utilització suggerent del color i de les formes geomètriques, que adapta imaginativament als seus propòsits de fer bon disseny.

A la galeria Barbié se’ns presenta una obra difícil de catalogar, que desconstrueix  l’obra de grans pintors, a la vegada que els ret homenatge i record. Entre aquests tenim obres de Leger, Clavé, Valmier i altres que l’autora Silvia Japkin sap presentar-nos, transformant la seva pintura amb uns elegants constructors ingràvids. Són volums espiroidals fets de tires de paper amb vetes de colorins, que transporten el color que hem acabat de veure a la tela a una nova estructura tridimensional, en la qual ressona la visió del pintor.

Ens pot semblar, finalment, que en moltes d’aquestes obres de les quals hem parlat  no batega amb gaire força la pintura. Potser sí, però al capdavall ens ofereixen una contemplació que ens força a elevar la mirada en la senda incerta de la bellesa. Uns camins pels quals avancem d’igual manera de com ho fem amb els clàssics.

 Fig. 1.Fig. 2.

 

 

 

 

 

 

Fig. 5.
Fig. 3.

 

 

 

 

Figures:

Fig. 1.  Sophie-Elisabeth Thompson: Escultures amb refractari
Fig. 2.  Rasim Michaeli: Universo originario
Fig. 3.  Victòria Alba
Fig. 4.  Mosisès Villèlia
Fig. 5.  Maria Corte
Fig. 6.  Silvia Japkin

Tags: artopinió
Article anterior

El difícil consens a Occident

Següent article

Una llarga vida per davant

Josep Pericot

Josep Pericot

Articles Relacionats

Editorial

Aquest estiu també tindrem embussos

25 de juny de 2017
II. La cultura a Torroella, ara
núm 127 -juliol- 2017

II. La cultura a Torroella, ara

25 de juny de 2017
La trama suïssa que robava paisatges
Medi Ambient

La trama suïssa que robava paisatges

25 de juny de 2017
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies