El 28 i 29 de novembre es va reunir a Roma el Moviment Europeu Internacional (MEI), associació que treballa a favor del model federal a Europa, fundat sota els principis de la pau, la democràcia, la llibertat, la solidaritat i el respecte als drets humans.
En formen part 39 consells nacionals, entre els que hi ha el Consell Català del Moviment Europeu, i 33 associacions. L’objectiu del MEI és també treballar per la unitat d’Europa, des de la ciutadania, la societat civil i les institucions europees. A Roma s’ha debatut la situació d’Europa i s’ha buscat el consens en aspectes que poden afectar a la ciutadania europea, com el Tractat Transatlàntic d’Associació Comercial entre la UE i els EUA, el rol de la Unió Europea respecte la pau i la seguretat en el món, la transnacionalització de la democràcia europea i la innovació del sistema polític europeu, el futur econòmic d’Europa i sobre l’any europeu del desenvolupament que és el 2015.
Tot plegat demostra que el Moviment Europeu Internacional, vigent des de 1948, és viu i està preocupat pel futur d’Europa, de fet el lema del congrés de Roma era: Promoure la democràcia i la unitat d’Europa. I pel bienni 2015-2017, el MEI s’ha marcat com a prioritat, incidir en tres aspectes importants, com són: 1) Democràcia, Drets i Llibertat, cercant el consens entre ciutadania, associacions europees i institucions i promovent els valors de la UE. 2) Treball, Competitivitat i Creixement Sostenible, apostant per millorar l’educació i el treball, especialment per la joventut i protegint l’entorn i el clima. I 3) Europa en el Món, construint una Europa unida i diversa i contribuint a fer millor el món. Per avançar en aquestes prioritats es desenvoluparan accions i activitats des del propi MEI i des dels consells federats. Pel que fa a casa nostra, aquestes accions es gestionaran des del Consell Català del Moviment Europeu, que tinc l’honor de presidir, i que està compost per partits polítics, agents econòmics i socials, entitats de l’àmbit universitari i educatiu, associacions, governs locals, col·legis professionals i membres individuals. L’objectiu, informar, divulgar i debatre, arreu del territori de Catalunya, tot el referent a l’actualitat, des del centre d’interès que representa el binomi Catalunya-Europa. Actualment es fan un cicle de conferències, juntament amb l’Obra Social de la Caixa, sota el títol: El paper de la Unió Europea al món, en el que hi participen analistes com Andreu Claret, José Ignacio Torreblanca, Josep Piqué, Martí Anglada, Jordi Gual i Josep Ramoneda. També es fa, anyalment, una Jornada europea al Parlament de Catalunya, que aquest 2015 versarà sobre els reptes de la nova Comissió Europea i, als voltants del dia d’Europa, 9 de maig, es faran activitats a diversos municipis i un concert en el saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. També es va a escoles, casals d’avis i altres centres, a explicar que és Europa. Així es va aportant un gra de sorra a la construcció europea, vital per ser presents en el món, per consolidar-nos com a país, i per garantir la llibertat i seguretat dels ciutadans catalans i europeus.