Muriel Casals en el record i l’admiració

Els nostres lectors deuen recordar el pas de Muriel Casals per Torroella, ara fa un any, amb motiu de la celebració del Centenari 1915-2015 de la nostra revista. Era presidenta d’Omnium Cultural, i la vam considerar la persona més indicada per acompanyar-nos en l’acte central de la commemoració. Va acceptar immediatament la nostra proposta i va ser al nostre costat, al Museu de la Mediterrània, el dissabte 17 de gener de 2015.

Arribà amb temps suficient per fer abans de l’acte una passejada pel carrer d’Ullà, per la plaça de la Vila, i visitar l’Exposició del Centenari a la capella de Sant Antoni. Seguí amb atenció les històries enllaçades de la nostra població i d’Emporion els últims cent anys; dels somnis, les  frustracions i les renaixences del passat. Després, al Museu, ens parlà de les il·lusions, els reptes i les esperances de futur. Aquell mes Muriel Casals va escriure a la revista “El Temps” l’article “La revista Emporion fa cent anys”, i el començava amb aquesta frase: “Quan pensem en el futur, ens convé molt recordar episodis del passat”.

Sembla estrany que de tot plegat només faci un any. Des d’aleshores, Muriel, una dona que semblava fràgil, va esdevenir un dels puntals més forts del procés català cap a la plena sobirania. Elegida diputada al Parlament, hi aportà fe, energia, serenitat. Tot just abans del desgraciat accident que li ha costat la vida, es va fer càrrec de la presidència de la comissió d’estudi del procés constituent.

Ara que ens ha deixat, mentre plorem la seva absència, manifestem un cop més el nostre agraïment i la nostra admiració.

 

El Consell de Redacció