Notícies

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista no ens permet recollir les notícies dels quatre darrers dies de cada mes, però són publicades el mes següent si la seva importància ho aconsella.
PER A AQUEST MES DE MARÇ
X JORNADA DE POLÍTICA INTERNACIONAL  …………………………………..     dissabte 12
MUSEU DE LA MEDITERRÀNIA – “Les veus de la Mediterrània”  ……….   fins al dia 7
MUSEU DE LA MEDITERRÀNIA – “Immersa”  …………………………………      fins al dia 14
FUNDACIÓ MASCORT – “Una mirada emocionada”  ……………………….   fins al 24 d’abril
FUNDACIÓ VILA CASAS – Sales temporals  ………………………………………. fins al 22 de maig


NOTÍCIES DE FEBRER

TORROELLA I L’ESTARTIT
La Pletera es va recuperant. Coincidint amb el Dia Mundial de les Zones Humides, el dimarts 2 es va fer balanç a l’Ajuntament dels tres primer mesos d’obres i una visita de seguiment. Durant aquests mesos s’han pogut fer tres de les quatre llacunes previstes al pla.
Festa de Carnaval. Es va celebrar el divendres 5, al matí, amb les rues infantils i espectacles d’animació. A Torroella, el dissabte 6 a la tarda, als Jardins Lennon, es feu el concurs de comparses, seguit de la Rua pels carrers de la vila, amb els acompanyaments habituals, seguida de ball a la Plaça. A l’Estartit, el diumenge 7 a la tarda es presentà també la pluja, inesperada després de força setmanes de sequera, però no hi faltà la festa, la sardinada i les disfresses.
mata segellsUn mata-segells amb el Castell. L’oficina de Correus va estrenar aquest mes un mata-segells permanent dedicat al Castell de Montgrí. Hi apareix la seva silueta, el nom de la població i la data de l’enviament.
“Reflexos”. Els Amics de la Fotografia van inaugurar el divendres 5 l’exposició a la sala de la EMD de l’Estartit.
“Nits de matapobres” al Cucut. El divendres 5 es va presentar l’obra de Jordi Dausà i Mascort.
Anna Fando exposa a Torroella. “Immersa”, una mostra d’art jove al Museu de la Mediterrània. La inauguració es va fer divendres 12 al vespre, i hi restarà fins el 14 de març.
Marxa nòrdica a Torroella i a l’Estartit. L’àrea de salut les va organitzar el matí del dilluns 8.
Firarebaixes Hivern a l’Espai Ter. Les organitzà Montgrí Comerç el cap de setmana dies 12 a 14.
Penjats pel teatre. L’Associació de Teatre Medes Montgrí va continuar la XI Mostra, al Cine Petit, els dies 13 i 14 (“No hi ha lladre que per bé no vingui”), i el dia 21 (“Amb la música als peus”).
AkanA la memòria d’en Vicenç Fiol. El diumenge 14 es va fer a Ullà un acte senzill, però ple d’emoció, en record i homenatge al nostre estimat amic fundador d’Emporion mossèn Vicenç Fiol. Cal remarcar que va ser d’arrel popular, molt participatiu, es van recollir fotografies i altres records per a una exposició commemorativa. La col·laboració va ser remarcable. Ens plau de deixar-ne constància.
Xarxa de Músiques. Joventuts Musicals organitzà el diumenge 14 al matí un concert d’Izan Rubio, “La guitarra a l’entorn de Miquel Llobet”, a la Fundació Mascort.
Ramon Mascort, Acadèmic d’Honor de Belles Arts. El dimecres 17, a Barcelona, el president de la Fundació Mascort va ser rebut com a acadèmic d’honor de la Reial  Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi; va fer la presentació el catedràtic d’Història del l’Art, Bonaventura Bassegoda.
Hora del Conte. El Gegant que baixa la muntanya fou present el dimecres 17 a la Biblioteca Pere Blasi.
Montessori-Palau Montgrí. Es va fer una jornada de portes obertes el diumenge 21 al matí.
Aula d’Arts Plàstiques. Organitzà el diumenge 21 una excursió al Museu Europeu d’Art Modern i al Museu Picasso.
Gent del Ter. Va fer una nova sortida el diumenge 21, aquest cop a Sidillà (Foixà) i els molinots.
Cavallada pels carrers. El diumenge 21 al matí, amb un temps esplèndid, assolellat, es va fer una cercavila de cavalls i carruatges pel nucli de la vila, amb sortida de l’Espai Ter, benedicció d’animals petits i de cavalls i carruatges a la plaça de la Vila, i tornada a l’Espai Ter.
Activitat familiar a l’Espai Ter. El diumenge 21 al matí la Cia. La Paparra presentà “La Flauta Màgica”.
La Nina a “Fer de Músic”. La popular cantant es va presentar al Museu de la Mediterrània el dilluns 22 al vespre.
Club de lectura. El dimecres 24, a la Biblioteca Pere Blasi de Torroella es va comentar “Canvi d’agulles”, amb l’autor Lluís Muntada; i a la Biblioteca de l’Estartit, “La reina del sur” de Javier Pérez Reverte.
Mercat Món Empordà. L’organitzà el dissabte 27 al matí l’Associació Món Empordà a la plaça de Pere Rigau.
Teatre a l’Espai Ter. Es va programar per al diumenge 28 “Ligeros de equipaje”, de Producciones Veridiana.
Fira Internacional de Màgia. La FIMAG ha programat una segona funció de la Gala Internacional per al 5 de juny, perquè ja queden poques entrades per a la primera, la del 4 de juny, gràcies a la bona acceptació de la venda anticipada.

CATALUNYA

 

Morí Muriel Casals. A causa d’un desgraciat accident esdevingut el mes anterior, el diumenge 13 a la matinada morí l’expresidenta d’Omnium Cultural, Muriel Casals. Era un dels puntals més forts del procés català cap a la independència, diputada al Parlament i presidenta de la comissió d’estudi del procés constituent. Fa un any, ens havia acompanyat en la commemoració del Centenari d’Emporion 1915-2015. Lamentem molt la seva absència.
Comissió del procés constituent. El diputat Lluís Llach va ser la persona escollida per Junts pel Sí per substituir Muriel Casals com a president de la comissió.
Qüestionats els tres pilars de la desconnexió. Es van registrar al Parlament el dijous 4 els tres punts bàsics de la desconnexió de l’Estat espanyol: la llei de Transitorietat jurídica, i les Estructures d’estat d’Hisenda i de Seguretat Social. L’oposició es negà a participar en el debat, i els juristes del Parlament el van qüestionar.
Manifestació contra el Pla Hidrològic. El diumenge 7 es va fer a Amposta la concentració més multitudinària en defensa del riu Ebre. Hi hagué representants de tots els partits polítics catalans, excepte Popular i Ciutadans.
Barcelona sense rodalies. Un nou incident, fum a les estacions, que el dimarts 9 va deixar sense servei 72.000 usuaris, tornà la indignació envers Renfe i Adif (gestora de les infraestructures). Aquesta passà la culpa als mossos.
Barcelona, metro Línia 9. El divendres 12 se’n van inaugurar vint quilòmetres, fins a l’aeroport.
Conselleria d’Exteriors. El Tribunal Suprem va suspendre cautelarment el dimarts 16 per invasió de competències estatals, però no se n’ha modificat l’estructura ni els objectius.
Congrés del Mòbil. Es va inaugurar a Barcelona el dilluns 22 amb prop de 100.000 congressistes i vagues de metro i bus que perjudicaren principalment els barcelonins i la imatge de la ciutat.

ESPANYA

 

Formació de govern. Després de la renúncia de Rajoy, i l’encàrrec del rei a Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, aquest mantingué contactes amb els altres partits. Tot i un acord de principi amb Ciutadans, les perspectives d’investidura eren magres, ja que ni el PP ni Podem no es mostraren disposats a facilitar-la.
Caiguda de la borsa. Durant el mes continuaren les pèrdues i el daltabaix incert, com a reflex de la inestabilitat política interna  i les inseguretats econòmiques externes.
Els afers judicials. Van continuar les actuacions judicials relacionades amb els casos Nóos, Pujol i PP de Madrid, que han afectat personatges de la política tan importants com Jaume Matas, Jordi Pujol i Esperanza Aguirre. Diversos afers de corrupció han afectat sobretot de forma continuada el PP, que també veu com pot arribar a l’exalcaldessa de València, Rita Barberà.
Dimissió d’Esperanza Aguirre. Va reconèixer haver posat confiança en dirigents del PP de Madrid   investigats per corrupció.

MÓN

 

Síria. La guerra continuà fent estralls, amb forta participació de l’aviació russa a favor del règim de Bashar al-Ásad.
Gran Bretanya–Unió Europea. Cameron aconseguí tracte especial en unes reunions maratonianes a Brussel·les els dies 19 i 20, i en el referèndum que es farà al juny defensarà la permanència a la UE.
Els refugiats. Mentre Europa estudiava mesures legals perquè entressin amb seguretat, Turquia manifestava que no podia suportar la càrrega de desenes de milers d’exiliats sirians.
Corea del Nord. El diumenge 7 va desafiar novament amb un coet de llarg abast.
Desconcert econòmic. Aquest mes es va anar accentuant la desorientació per la caiguda del preu del petroli i l’aturada d’economies expansives, com Xina, que afectà el consum i feu témer una nova recessió.
Ones gravitacionals. Després d’anys d’investigació, van ser detectades ones responsables de la deformació de l’espai-temps, causa de la gravitació dels cossos; l’existència d’aquests tipus d’ones havia estat anunciada fa cent anys per Einstein.

ESPORTS

 

Superant registres. En tancar aquesta edició el Barça havia aconseguit la marca de 33 partits sense perdre, la millor ratxa dels grans d’Europa. El dimarts 23 guanyà al camp de l’Arsenal (0-2) en partit de Copa d’Europa.
Sobrestany  Homenatge a Miquel Pellicer