Hi ha llibreries que són de capçalera perquè les coneixes, t’agraden i n’ets client, a d’altres hi acabes anant perquè algú te les ha recomanades i confies de ple en el seu parer i, com no, d’altres les descobreixes inesperadament un dia en una qualsevol població on menys t’ho podies esperar. És d’aquesta darrera manera que he conegut Natura Llibres al municipi d’Alins, al Pallars Sobirà, tot fent-hi una estada d’una setmana a ran d’una marxa nòrdica per la Vall d’Àneu.
La primera visita a la llibreria va ser realment tota una sorpresa impensada, com fou la de trobar i entrar en un local i veure-m’hi tota envoltada de llibres en un espai únic, on mai no m’ho hagués ni imaginat. I encara la segona visita va fer augmentar el plaer de la descoberta, en poder compartir-hi la degustació dels pastissos artesanals i infusions naturals amb les companyes del grup del viatge i que l’establiment oferia.
Natura Llibres és una llibreria especialitzada en la literatura sobre la naturalesa i la muntanya, ben bé com una projecció del seu entorn paisatgístic envoltat de muntanyes i valls. Quan hi entres, t’adones que s’ha volgut guardar la coherència i l’estètica amb el paratge on està situada, tant pel contingut temàtic dels materials que hi conté, com per la decoració i ambient que aconsegueix, en haver sabut crear una sensació de benestar per als qui hi entren i passen una llarga estona. Allò que més fa que el lloc sigui integrat amb l’entorn és que l’edifici de la llibreria es troba situat en una antiga quadra d’animals de la casa familiar de la llibretera, Meritxell Álvarez, que va ser qui la va obrir després del confinament obligat pel covid i com un determini a l’hora de decidir fer un canvi de vida.
En aquest ambient tan cuidat, t’hi pots passar llargues estones gaudint de totes les lectures que parlen dels més diversos aspectes sobre el món natural, a la vegada que hi pots prendre alguna beguda o bé tastar menjar, elaborat artesanalment amb productes locals. Per acabar, a la porta d’entrada es poden llegir els anuncis de tot el seguit d’activitats que promouen la lectura o d’altres de tota mena que es fan a la Vall. Tot en conjunt, és la revelació d’un excel·lent habitatge per als llibres en consonància amb el voltant paisatgístic, i que és allò que la seva creadora tenia per objectiu d’aconseguir: ser una llibreria-refugi per a la literatura del món rural, del món natural, d’aquell que pot desaparèixer si no vetllem per ell.
En un altre sentit, quan recorria els carrers d’Alins, em sentia embolcallada del blau net del cel, de les muntanyes que encara mantenen alguna congesta de neu a les parts més altes i del verd de la vegetació, present arreu gràcies a l’aigua que rajava d’innombrables fonts i rierols mormolants per la vall. A la vegada, em fixava en les cases de pedra que mantenen l’arquitectura pròpia de la zona, mentre pensava que, si bé en aquells moments podia gaudir de l’estiu allí de manera tan tranquil·la i, perquè no?, poètica, no per això deixava de posar-me a la pell dels qui hi viuen tot l’any i han de passar l’hivern enmig el fred, la neu i l’aïllament d’aquests indrets en tants aspectes oblidats.
Llibres a banda, al mati les companyes i jo vam fer una ruta per la Vall Farrera i vam acabar dinant al Refugi del Gall Fer. La ruta va ser pel bosc de Virós, un bosc de pi roig i faig, que és l’hàbitat i refugi del gall fer. Si la llibreria d’Alins és un refugi per als amants de la lectura i l’escriptura, aquest bosc ho és per a aquesta au, una espècie que ha de viure i, sobretot de sobreviure, en un lloc tranquil i allunyat de la presència humana, la qual comporta una amenaça per a la seva supervivència. Al Pirineu català se’l protegeix perquè és una espècie vulnerable en perill d’extinció.