Notícies

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org

PER A AQUEST MES DE NOVEMBRE

Teatre “Els veïns de dalt”, a l’Espai Ter ……………………………………… diumenge 1
Concert amb Neus Mar, a l’Espai Ter ………………………………………… diumenge 8
Marató donació de sang ………………………………………………………….. dissabte 14
Aplec de Santa Caterina ………………………………………………………….. diumenge 22
Fira de Sant Andreu ………………………………………………………………… dies 28 i 29


NOTÍCIES D’OCTUBRE

TORROELLA I L’ESTARTIT

Un altre gest de Vicenç Fiol. A més de demanar que al seu funeral a Ullà es fes una col·lecta per a DUDAL (Torroella) i AKAN (Girona), mossèn Vicenç Fiol també va deixar una quantitat al seu testament a favor de DUDAL. A les notes que va deixar abans de morir Fiol va escriure: “DUDAL i AKAN. M’han ajudat a entrar en el món de l’emigració. He fet classes de català als dos grups. Els he estimat i m’he sentit estimat. Estan fent una feina excel·lent i cal ajudar-los un xic, si podem”.

Jornades gastronòmiques de la poma. Tot el mes es van celebrar les X Jornades. El dissabte 10 es va programar una visita guiada a un camp de pomes i degustació.

Dia mundial dels ocells. Es va celebrar el dissabte 3 amb visites guiades.

XII Jornada Ernest Lluch. També el dissabte 3 va tenir lloc al Museu de la Mediterrània. Enguany el tema de debat era el valor de la cultura. Entre altres qüestions es va contrastar la cultura posada a l’abast dels ciutadans amb la cultura emanada dels propis ciutadans, o la cultura escampada pel territori (Temporada Alta a Girona, Festival de Música de Torroella, etc.), per contrast amb la concentrada a Barcelona, sovint més a l’abast dels turistes que dels propis catalans.

Programació de l’Espai Ter. El dissabte 3 va actuar Miquel Oliver amb “Pegasus”. El dissabte 10, “Allegro!”, amb Cor de Teatre. I el diumenge 25 el teatre familiar de Veus-Veus amb “La bella i la bèstia”.

Visites guiades. El diumenge 4 es va programar visita a Cala Falaguer i Cap d’Utrera, amb Narcís Arbusé.

Pesca solidària. També el diumenge 4 es va fer concurs a la platja de l’Estartit, seguit de dinar popular i havaneres.

Xarxa de músiques. La tarda del dia 4, al Cine Petit, va actuar el Trio Lorca.

Curs de català per a adults a l’Estartit. Es va inaugurar el dilluns 5.

Donació de sang a l’Estartit. També es va fer el dilluns 5, tot el dia.

Festa del Carrer del Roser. Es va programar per a tot el dia 7, amb berenar i actuació de màgia.

Arxiu cor de carxofa. El dia 7 se’n va fer presentació en vers, conferència musicada a can Quintana.

Puntaires de l’Estartit. Van fer la seva trobada tot el matí del diumenge 11.

Jornada Europea del Patrimoni. Es va celebrar el diumenge 11 amb visites a la Mina d’aigua.

Català llengua d’Europa. Es va inaugurar l’exposició a la Capella de Sant Antoni el divendres 16.

Baixada pel Ter en caiac. Sortint de Colomers, es va programar per al diumenge 18 al matí.

Empúries emmurallada. Visita guiada organitzada per Gent del Ter, també es feu el diumenge 18.

Les veus de la Mediterrània (II). L’exposició es va inaugurar al Museu de la Mediterrània el dissabte 24. Hi van ser presents Neus Mar, acompanyada d’Emilio Sánchez (guitarra) i Florenci Trullàs (violí).

Sta Catrina

Dues hores per Santa Caterina i el Montgrí. Ho van organitzar per al diumenge 25 els Amics de Santa Caterina, amb esmorzar de ganivet i forquilla inclòs.


CATALUNYA

Inici polític incert. A començaments de mes es va posar de manifest la necessitat que Junts pel Sí i la CUP arribessin a acord per a la investidura de president, ja que fins i tot si la CUP s’abstenia, els 62 escons de JxS quedava per sota dels 63 escons dels grups contraris a la independència.

Les inversions de Volkswagen. El dimarts 6 se’n va anunciar el replantejament com a conseqüència de l’escàndol del fals control les emissions. Si bé podria afectar els 3.300 milions d’euros previstos per a SEAT a Martorell, després de contactar amb l’empresa, el ministre d’indústria va assegurar que les inversions previstes a Espanya es mantindrien.

Joaquim Nadal deixa el PSC. S’ha sabut que l’històric militant, exalcalde de Girona i exconseller de la Generalitat va deixar el partit la vigília del 27-S.

Ortega i Rigau a judici. El dia 13 l’exvicepresidenta i la consellera varen declarar com a imputades pel 9N del 2014. Milers de persones es van manifestar davant els ajuntaments contra el processament.

cordonMas declara envoltat de suport. El dijous 15 es va declarar responsable polític del 9-N, coincidint amb el 75 aniversari de l’afusellament del president Companys. Els consellers, 400 alcaldes, alts càrrecs, i milers de persones, van acompanyar-lo en la seva compareixença.

Escorcolls i detencions. Coincidint amb la signatura de constitució del nou Parlament, el dimecres 21 la Guàrdia Civil va fer escorcolls a CDC i a l’empresa d’infraestructures de la Generalitat i detencions de directius d’aquestes entitats i d’empreses privades. Mas va comparèixer el divendres 23 a Parlament per fer explicacions.

Carme Forcadell, presidenta del Parlament. El dilluns 26 es va constituir el nou Parlament sorgit de les eleccions del 27-S. Forcadell presidenta, amb 77 vots a favor, 57 en blanc i un vot nul.


ESPANYA

Eleccions generals. El dia 1 el president Rajoy va anunciar que les convocaria per al dia 20 de desembre.

Reforma exprés de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional. Pensada per inhabilitar el president de Catalunya si desobeeix una decisió del TC, el Congrés la va aprovar el dijous 1, fent valer el PP la seva majoria absoluta.  

Posicionament dels partits. Amb el resultat de les eleccions catalanes a la vista, l’expresident Aznar va avisar al PP que Ciutadans pot arrabassar-li el centredreta.

El govern espanyol i Catalunya. Tot i que podria ser per enfortir el PP de cara a les eleccions generals, el divendres 16 la vicepresidenta no descartava la suspensió de l’autonomia.

No europeu als pressupostos del PP. La Comissió Europea va dir que no es podrien complir.


MÓN

Èxode i penalitats. La llarga columna de refugiats intentant travessar Croàcia, Hongria, Eslovènia, per arribar a Alemanya, i els impediments (policia, pluja, fang) han estat la imatge negra del mes.

Síria. Van començar atacs aeris russos, discutits perquè aparentment eren més a favor del règim sirià que contra l’Estat Islàmic.

EUA, el problema de les armes. Una vegada més als Estats Units, el dia 1 hi va haver una desena de morts en un tiroteig en una universitat.

Portugal. Els conservadors van guanyar les eleccions el diumenge 4, sense majoria absoluta per governar, va plantejar la possibilitat d’un govern d’esquerres.

Atac a Metges sense fronteres. Vint-i-dos morts va ser el resultat d’un atac amb bombes d’avions dels Estats Units sobre un hospital de Metges Sense Fronteres (MSF) el diumenge 4 a l’Afganistan.

Tempesta mortal a la Costa Blava. El diumenge 4, va provocar setze morts a Niça i Canes.

Comerç EUA – Japó. El dilluns 5 es va tancar un acord de lliure de comerç que afecta el 40% de l’economia mundial.

Turquia. Prop d’un centenar de morts a Ankara el dissabte 10 en un atemptat contra una manifestació d’esquerres a favor de la pau.

Israel. Nous enfrontaments de palestins i soldats israelians, amb morts i ferits amb arma blanca.


ESPORTS

Bàsquet Torroella. El diumenge 11 es van presentar els equips de la temporada 2015-2016.

Escàndol FIFA-Alemanya. Indicis que va comprar el Mundial 2006 amb diner negre.

Calçades romanes a prop de Torroella