Notícies

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça:
consellredaccio@emporion.org

La data de tancament de la revista no ens permet recollir les notícies dels quatre darrers dies de cada mes, però són publicades el mes següent si la seva importància ho aconsella.


PER A AQUEST MES DE DESEMBRE

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE LA FESTA DE SANTA LLÚCIA (L’ESTARTIT) ……….. Dijous 8

FESTA DE SANTA LLÚCIA …………………………………………………………………………….. Dimarts 13

TIÓ SOLIDARI AMB LA MARATÓ DE TV3 ………………………………………………………. Dissabte 17


NOTÍCIES DE NOVEMBRE

TORROELLA I L’ESTARTIT

05 mercaderRelleu en el govern municipal. El dilluns 21 Jordi Regincós (ERC-JUNTS) presentà, per motius familiars i professionals, la seva renúncia com a regidor de l’Ajuntament, la qual es farà efectiva al proper Ple ordinari de desembre. Si ho ratifica l’assemblea conjunta d’ERC-JUNTS, el substituirà Anna Maria Mercader, cinquena en la candidatura de 2015. Felicitem la que fins ara ha estat companya nostra al Consell de Redacció d’EMPORION i secretària de l’Associació EMPORION.  

Administració electrònica. Aquest mes s’ha complert el termini previst per l’Ajuntament per implementar el programa, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Baix Empordà. Un pas que representa deixar de banda totalment el paper.

santaFesta de Santa Caterina. Si bé Santa Caterina s’escau el dia 25 de novembre, dia de festa per a alguns torroellencs que pugen a l’ermita, la celebració  més majoritària es fa el diumenge immediat. Aquest any, el diumenge 20 es va fer l’aplec, amb Missa en honor a la santa, cant dels goigs, sardanes i una arrossada popular. El mateix diumenge es va homenatjar Caterina Albert “Víctor Català” en record de la seva novel·la “Solitud” inspirada en l’ermita i els seus voltants. El divendres 4 s’inaugurà a la capella de Sant Antoni una exposició de fotografies de l’ermita.

IV Fòrum de Recerca del Baix Ter. Organitzat pel Centre de Documentació del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter del Museu de la Mediterrània amb col·laboració de l’Ajuntament de Bellcaire d’Empordà, el dissabte 19 al matí es va fer al castell palau d’aquella població la presentació de les recerques més significatives de l’any al nostre territori. El fòrum es fa cada any en un poble diferent, agrupa investigadors de diferents àrees temàtiques i suma esforços en noves recerques.

fira623a. Fira de Sant Andreu.
Es programaren els actes tradicionals.

El dijous 24 s’inaugurà l’exposició filatèlica al Museu de la Mediterrània.

El divendres 25 s’inaugurà el pessebre de Josep Mir també al Museu de la Mediterrània. A la capella de Sant Antoni s’inaugurà una exposició sobre les vaques de llet. El mateix divendres 25, al matí es va fer una xerrada sobre la pedra seca, a la tarda una altra sobre la meteorologia a pagès.

El dissabte 26 s’obrí el recinte firal i s’inaugurà la 623a. Fira de Sant Andreu.

Per als dies 26 i 27 es van programar les tradicionals activitats, exposició de maquinària, de vehicles, mercat d’artesania, mostra i venda de cavalls; dues mostres de treballs d’artesania, amb pedra seca i amb llana; també tots dos dies, la XVI Fira en el record. Va destacar la programació del 25 aniversari de dues activitats de referència, la Festa del Cavall (dies 26 i 27) i el Concurs de Gossos d’Atura (dia 27). Per al dissabte 26 també es va programar una sortida de “transhumància popular”, i els tradicionals mercat ecològic i mostra d’entitats.

La Carnisseria Salís ha tancat. L’últim dia, després de 90 anys, va ser el 31 d’octubre. L’havien obert l’any 1926 sota les voltes de la plaça de la vila Francesc Salís i la seva dona Lluïsa Radresa, procedents d’una família de pastors transhumants de la vall de Camprodon. Francesc Salís va ser l’últim alcalde republicà de Torroella i acabada la guerra va ser empresonat i desterrat a Reus, però salvà la vida.

Actes diversos del mes.
Espai Ter.
Va presentar la programació estable del mes el diumenge 6, diumenge 13 i divendres 18.

Museu de la Mediterrània. Hi hagué conferències el dimecres 9 sobre l’Ictus a càrrec de la Fundació de la Marató de TV3, i el divendres 11 sobre el “projecte sèpia”.

Palau Solterra. Es presentà un poemari visual de Carles Duarte el dissabte 19, i “Solitud des de l’ermita” el dissabte 26.

L’Estartit, la Pletera. Es presentà el projecte “Lloc, memòria i salicòrnies”.

La 7a. Neda el Món l’Estartit Illes Medes.  Va tenir lloc el diumenge 20 per a la Marató de TV3.

Joventuts Musicals. Programà un concert de Xarxa de Músiques el diumenge 20 al Cine Petit.


CATALUNYA

L’alcaldessa de Berga, detinguda i deslliurada sense càrrecs. El divendres 4 l’alcaldessa Venturós, de la CUP, fou detinguda pels Mossos per ordre judicial, per tal que anés a declarar sobre l’estelada al balcó de l’Ajuntament. L’incident provocà una concentració popular de suport.

Contra la judicialització del procés. 80.000 persones es van concentrar a Barcelona el diumenge 13. Forcadell, Mas, Ortega, Rigau, Homs, Venturós i Coma van encapçalar l’acte reivindicatiu, convocat per l’ANC, Òmnium i l’AMI.

PSC i PSOE. El dilluns 14 es van reunir sense resultats Miquel Iceta, primer secretari del PSC i Javier Fernández, president de la gestora del PSOE, per tractar de la relació entre els dos partits.

Santamaria i Puigdemont. El dijous 17 van iniciar amb una breu trobada un possible diàleg entre el govern central i el català. Puigdemont, decidit a no assistir a la trobada de presidents autonòmics, reclama en nom dels catalans tracte bilateral.

Millo substitueix Llanos de Luna. El nou govern espanyol rellevà la delegada a Catalunya, assot dels municipis independentistes, i la substituí per Enric Millo, que s’espera de tarannà més dialogant.


ESPANYA

El nou govern de Rajoy. Mariano Rajoy, investit president el dilluns 31 d’octubre, anuncià el dijous 4 el nou govern del PP amb poc canvi de rumb. Deixà el govern Jorge Fernández Díaz i s’hi incorporà Dolors Montserrat, únic representant català. Sáenz de Santamaría assumirà la relació amb Catalunya.

Lluita antiterrorista. El dissabte 5 França va detenir el màxim dirigent d’ETA, Mikel Irastorza.

L’exministre Margallo explica discrepàncies. En una entrevista va manifestar el dilluns 14 el seu desacord amb la judicialització del procés català.

Suplicatori del Tribunal Suprem contra Homs. El dimarts 22 el Congrés, a porta tancada, aprovà de concedir el suplicatori del tribunal Suprem per poder actuar contra ell per la consulta del 9N. Votaren a favor PP, PSOE i Ciutadans, en contra el PDECat, ERC, PNB, Units Podem, Bildu i Compromís.

Mor Rita Barberà. El dimecres 23 va morir d’infart la que fou alcaldessa de València. Havia estat exclosa del PP en ser investigada per presumpte finançament irregular del partit al país valencià.


MÓN

Donald Trump, president dels EUA. El dimarts 8, després d’una dura campanya sense un guanyador clar, Trump s’imposà finalment per davant de Hillary Clinton.

Ultres a l’equip de Trump. Per als càrrecs clau, el president electe dels EUA ha escollit personatges coneguts pel seu tarannà ultraconservador, contraris als immigrants, d’enfrontament a l’islam i de col·laboració amb els postulats russos en política internacional.

Turquia i Europa. El divendres 25, en resposta a una recomanació del Parlament europeu de frenar l’ingrés turc a la UE, el president Erdogan amenaçà d’obrir les fronteres als refugiats.

Mor als 90 anys l’expresident cubà Fidel Castro. El dia 25 morí el que havia estat líder de la revolució, primer ministre i president de Cuba. A causa del seu estat de salut havia deixat el poder l’any 2006 i el càrrec de primer secretari del Partit Comunista el 2011.
 


ESPORTS

Marc Márquez. Consolidà la seva posició de Campió Mundial de MotoGP 2016. Amb aquest, ha estat cinc cops campió en les tres categories de 125 cc (2010), Moto 2 (2012) y tres cops en MotoGP (2013, 2014 i 2016).