Notícies

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.

PER A AQUEST MES DE JULIOL 

Beatles weekend ………………………………………………………………………..dies 7 a 9
Festa del Carme a l’Estartit ………………………………………………………… dia 16
Festa Major de Santa Anna a l’Estartit ………………………………………… dia 26


NOTÍCIES DE JUNY

TORROELLA I L’ESTARTIT

Noves oficines del Jutjat. Presidit pel titular del Departament de Justícia de la Generalitat, el dimecres 21 al matí es va celebrar l’acte d’inauguració de la nova seu de les oficines del Jutjat de Pau del nostre municipi a la plaça Pere Rigau.

Tastets de Mar: La Clova”. El dia 1 es van inaugurar al passeig del Molinet de l’Estartit les Jornades Gastronòmiques amb restauradors, proveïdors, col·laboradors i responsables municipals.

Zona per a gossos. Com a prova pilot, a primers de mes l’Ajuntament va habilitar una parcel·la de la urbanització la Granja com a zona d’esbarjo per a ús exclusiu de gossos.

Zam teatreMR”, al Cine Petit. Els dies 4, 7 i 10 “Zam Teatre” representà al Cine Petit l’obra basada en “Maria Rosa” d’Àngel Guimerà, adaptada per Mariona Font, amb una imaginativa inserció de text de García Lorca. ZAM Teatre és una companyia estable de teatre amateur amb base a Torroella des del 2014. Molt bona actuació i forts aplaudiments d’un públic complagut.

L’Estartit Rainbow Weekend. Els dies 3 i 4 es van fer diferents activitats organitzades per l’Estació Nàutica l’Estartit-Illes Mades: tresors del mar, cicloturisme, activitats de platja, senderisme, etc.

Floreix la Pasqua Granada. Les Xibeques del Cau van fer una exposició de flors i plantes els dies 3, 4 i 5, al pati de can Quintana.

La vida màgica. L’il·lusionista Xevi va fer la presentació a l’hora del conte de la Biblioteca Pere Blasi el dimecres 7.

La sorra vermella”. El dijous 8 Miquel Bofill presentà al Cucut l’obra de J. M. Santaeulàlia. Una narració basada en històries del primers anys de la postguerra que es proposa de fer justícia a aquells que van patir grans tragèdies que van quedar amagades.

6a. Fira Internacional de Màgia. Va tenir lloc els dies 9, 10 i 11 amb espectacles als locals, carrers i places de la vila. En aquesta edició més de 50 artistes de 7 països van participar en uns 50 espectacles, 200 funcions i 22 espais. També es van fer actuacions en centres hospitalaris i de gent gran. El divendres 9 es va inaugurar a la capella de Sant Antoni, i el mateix dia es va presentar a l’Espai Ter “Somnis de sorra” i a La Sala “Dani Daortiz”, el dissabte 10 a l’Espai Ter “Gran Gala Internacional” i a La Sala “Javier Botía”, i el diumenge 11 “Déluge” a l’Espai Ter.

Apropa Cultura. El dijous 15 l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí van fer un acte d’adhesió al programa Apropa Cultura, una iniciativa socioeducativa que vol facilitar l’accés a la cultura de sectors de la societat més vulnerables que en poden quedar exclosos per causes diverses (discapacitats, drogodependència, salut mental, malalties cròniques, gent gran, immigració, infància i joventut, dona, justícia, sense llar, pobresa i VIH-Sida).

Parcs naturals de Catalunya. El divendres 16 es van reunir a Torroella una cinquantena de persones relacionades amb la gestió de parcs naturals de Catalunya per intercanviar experiències i aprofundir en l’aplicació de la Carta Europea del Turisme Sostenible, primera trobada d’aquest tipus a Catalunya.

Aula d’Arts Plàstiques. El divendres 16 es va inaugurar a la capella de Sant Antoni l’exposició d’obres dels alumnes.

Regeneració del Paisatge. El dissabte 17 el Museu de la Mediterrània va organitzar una Jornada de pràctiques culturals “(des)fer el territori”, emmarcada en el procés de desurbanització i de restauració de la maresma de la Pletera per a la recuperació de la memòria del lloc i per a difusió de la intervenció.

Nou rober de Caritas Baix Ter. El dissabte 17 a migdia, al carrer de Sant Genís 8, es va presentar el nou rober, el servei de roba de segona mà per a persones amb dificultats econòmiques.

cabres montgriLes cabres del Montgrí. El dissabte 17 a la tarda, Genís Puig va ser el ponent d’una xerrada organitzada per Gent del Ter al Museu de la Mediterrània sobre la població de cabres a la nostra muntanya.

Agricultura ecològica. Gent del Ter va organitzar una sortida el diumenge 18 que tenia com a lema i objectiu presentar “el blat antic”.

Festival Ítaca. El diumenge 18 es va presentar a l’Espai Ter dins del “projecte PP” l’actuació d’Albert Pla i Tortell Poltrona. Ítaca, Cultura i Acció té per objectiu aglutinar propostes culturals de qualitat a un preu assequible per tal de “reivindicar la cultura com a dret bàsic” i se celebra els mesos de maig, juny i juliol a diferents poblacions del Baix Empordà.

Catifes de Corpus. Una vegada més el diumenge 18 es van poder veure les tradicionals catifes de flors pels carrers de l’Estartit. Una pervivència de l’art popular molt reeixida.

Escola Municipal de Música, final de curs. Es va celebrar a l’Auditori de l’Espai Ter el dimarts 20.

Revetlla de Sant Joan, dia 23. Es van fer diverses celebracions.
A Torroella, a la plaça de la Vila. A la tarda es va presentar l’espectacle infantil “El venedor de contes” amb Jordi Tonietti i al vespre arribà la flama del Canigó.

A l’Estartit, a la nit, a la platja, també se celebrà l’arribada de la Flama del Canigó, seguida de castell de focs, encesa de la foguera i revetlla amb el Festival Ítaca 2017. Al vespre va ser constant la corrua de cotxes de Torroella cap a l’Estartit.

Diada de Sant Joan, dia 24. A l’Estartit, al vespre, hi va haver concert del Festival Ítaca 2017.

No anem sobrats de bona gent”. El diumenge 25 al migdia, amb el suport del Cucut, Carme Fenoll, directora de la Biblioteca de Palafrugell, va presentar a La Sala el llibre de Pere Maruny.

Exhibició castellera a l’Estartit. Va tenir lloc el diumenge 25 a la tarda. Hi van participar els Castellers de Figueres, precedits de Cercavila de la Colla Gegantera de l’Estartit.

Cantada d’havaneres a l’Estartit. També es va fer el diumenge 25, amb cremat i actuació de Les Anxovetes.

Festa del Bell Racó. La Llar de Jubilats de l’Estartit va organitzar el seu aniversari el dimarts 27, amb missa, audició de sardanes i dinar de germanor.

Sardanes a Torroella. Per al dimarts 27 a la tarda es va programar una audició a la plaça de la Vila càrrec de La Bisbal Jove.

Cant coral al segle XXI” i “40 anys donant la nota”. Empordà Canta va organitzar per al dijous 29 una xerrada al Museu de la Mediterrània sobre el cant coral al nostre segle i la seva vinculació amb les tradicions dels pobles i per al divendres 30, al hall de l’Espai Ter, la presentació de l’exposició sobre la història del Cor Anselm Viola.

Presentació de “Empordà canta”. Es va programar per al divendres 30 a la nit, amb un concert inaugural a càrrec dels cors Anselm Viola, Sonaixí, Mondeveus i Niudenotes.


CATALUNYA

El Pacte pel Referèndum. El dimarts 6, després del “no” de Rajoy a la celebració d’un referèndum acordat, va tenir lloc la dissolució del comitè executiu per haver complert ja la seva missió. Tanmateix, es va decidir la continuïtat de l’entitat com a punt de debat.

Data i pregunta del Referèndum. El divendres 9 el president Puigdemont va anunciar la data: 1 d’octubre, i la pregunta: “Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?”. L’acompanyaven el vicepresident Junqueras, el govern i diputats independentistes.


ESPANYA

Dimissió del fiscal anticorrupció. El dia 1 va renunciar al càrrec en haver-se fet públic que tenia una societat no declarada a Panamà.

El Banc de Santander va comprar el Banc Popular. El dimecres 7 el Banc Santander  va comprar el Banc Popular  per un euro, després que el Banc Central Europeu constatés que l’entitat era inviable per si sola.


MÓN

Donald Trump i el canvi climàtic. El dia 1 el president dels EUA, segon país més contaminant del món, decidí sortir del pacte de París contra l’escalfament del planeta.

Regne Unit. Terrorisme. El dissabte 3 una camioneta conduïda per terroristes va atropellar vianants i va causar vuit morts a Londres.

Terrorisme també a l’Iran. El dijous 8 un atac terrorista a Teheran va causar 12 morts i molts ferits.

Regne Unit. Eleccions. El dijous 8 el resultat va ser decebedor per als conservadors de Theresa May, que van perdre la majoria absoluta.

Regne Unit. Incendi tràgic. El dia 15 un incendi en un edifici de Londres de 24 plantes van morir unes 80 persones. Els habitants de gratacels de construcció similar són desallotjats per modificar-ne els sistemes aïllants.

Qatar aïllat. Diversos països de majoria sunnita liderats per Aràbia Saudita van trencar les relacions diplomàtiques amb Qatar, a qui acusen d’afavorir el terrorisme i de seguir la política de l’Iran.

França. Es consolida Macron. A totes dues voltes de les eleccions legislatives, els diumenges 11 i 18, el partit d’Emmanuel Macron va aconseguir una gran majoria absoluta. Hi va haver molta abstenció.

Portugal. El cap de setmana del diumenge 18 van morir més de 60 persones en un incendi forestal al centre del país.


ESPORTS

Futbol. El Girona a Primera. El diumenge 4 el Girona va aconseguir un ascens històric a la màxima categoria, esperat ja feia temps, aconseguit després d’empatar a zero amb el Saragossa a Montilivi. L’afició gironina va celebrar l’ascens amb la invasió de camp i una gran festa.

E. F. BAIX TER Benjam A

Futbol 7. El Baix Ter benjamí “A” campió. L’equip de l’E. F. Baix Ter de Torroella, en la categoria benjamí “A”, va quedar campió d’entre els 3 i 4 classificats de grup, al MIC de futbol 7 organitzat a Andorra el passat mes de juny. Un gran triomf, si tenim en compte que els rivals eren equips de les ciutats més importants de Catalunya, entre ells el Barcelona i l’Espanyol.

Fimag 2017