1 d’octubre Referèndum d’autodeterminació de Catalunya
Jornades gastronòmiques de la poma
Festa de l’esport
ESPAI TER – PROGRAMACIÓ TARDOR-HIVERN
Teatre
13 d’octubre – “Art” (dins el Festival Temporada Alta) – 20 d’octubre – “Muñeca de Porcelana”
4 de novembre – “Édith Piaf” – 17 de novembre – “La Treva” (dins el Festival de Temporada Alta)
Música
7 d’octubre – “Trio Fortuny” – 29 d’octubre – “The Funamviolistas”
11 de novembre – “Fok”
2 de desembre – Oques Grasses, Festa dels Indiketes – 9 de desembre – “45 cerebros y 1 corazón”
Espectacle familiar
12 de novembre – “Babaol”, dansa.
Cicle de Nadal
1 de gener – “Concert d’Any Nou de Valsos i Polques” – 7 de gener – “Música de Cine”
NOTÍCIES DE SETEMBRE
TORROELLA I L’ESTARTIT
Rehabilitació a la plaça de Pere Rigau. El dimarts 19 es va reinstal·lar l’escultura “Les fases de la lluna”, després de ser reparada i reforçada, ja que ha de suportar el pas de vehicles i les activitats que es fan a la plaça.
Obres a la plaça del Lledoner. El mateix dimarts 19 van començar les obres de reforma d’aquesta plaça, les quals tindran una durada aproximada de 3 o 4 mesos segons l’Ajuntament. L’objectiu és de dignificar aquest espai públic, un cop retirada l’antiga parada de bus i fer-lo més segur per als vianants.
Fotografia. El divendres 1 es va inaugurar a l’Hospital l’exposició de Miquel Abad Cano
Clarianes del Bosc. Exposició al Museu de la Mediterrània, de Víctor Masferrer. Es va inaugurar el dissabte 2.
L’Home més fort, a l’Estartit. Es va celebrar a la plaça del port el diumenge 3.
Exposició de puntes de coixí. El divendres 8 es va iniciar a la Capella de Sant Antoni.
Festa dels masos. La pluja va limitar molt la tradicional festa del dissabte 9 a Santa Maria del Mar. El diumenge 10, com cada any, es va fer el dinar de germanor de l’Associació de Masos.
Interiors. El dissabte 9 es va inaugurar l’exposició Masó al Museu de la mediterrània.
La poma ecològica. Va ser el tema del diumenge 10 per a la sortida habitual de Gent del Ter.
Diada de Catalunya. Al matí es va fer la trobada de puntaires al passeig de Catalunya. A les 11 es va llegir el manifest i es va cantar l’himne. Seguidament, van sortir els autocars a la mobilització de Barcelona. A la tarda hi va haver sardanes i al vespre sopar del Recer.
Aplec de la sardana. Es va fer el diumenge 17 a la plaça de la Vila i als jardins John Lennon. Era l’aplec núm. 53 i el Concurs de Sardanistes núm. 32.
Hora del conte a l’Estartit. El dimarts 19 a la Biblioteca Homenots van presentar “Bum i el tresor del pirata”.
Les claus de la salut. L’autora del llibre Rosa M. Cantó el va presentar el dimecres 20 a la Biblioteca Pere Blasi.
Concentració i manifestació. Es van fer el dijous 20 a la vista de la detenció de càrrecs públics i de l’entrada de forces de la Guàrdia Civil, que provocà una reacció ciutadana a Barcelona.
El món d’Horaci. El divendres 22 es presentà al Cucut la nova edició de la novel·la de Vicenç Pagès.
Sardanes per la Mercè. El dissabte 23 a la tarda la Fundació de l’Hospital va organitzar una audició.
Pel referèndum. El diumenge 24 al matí es va fer una encartellada popular i a la tarda un acte unitari dels partits municipals.
Circ familiar. La companyia IO va presentar “Contiguo” el diumenge 24 a l’Espai Ter.
Llegim? El dimarts 26 “Dolça Caterina” va ser presentat per l’autora Montse Castaño.
35 anys d’Associació Filatèlica. El divendres 29 es va inaugurar l’exposició commemorativa.
Fotografia. El dissabte 30 es va inaugurar a l’Hospital “Amb respecte – Mit respekt”.
Homes. També el dissabte 30 es va representar aquest musical a l’Espai Ter amb un gran èxit de públic.
CATALUNYA I ESPANYA
Xoc de trens. Aquest mes de setembre s’ha produït finalment l’anunciat xoc entre el Parlament i el Govern de Catalunya i les institucions de l’Estat. El dimecres 6 el Govern, amb la firma de tots els seus membres, va convocar el referèndum, malgrat les advertències d’una reacció judicial. El Parlament va aprovar la Llei del Referèndum i la Llei de Transitorietat Jurídica. Madrid instà el TC a emprendre accions penals. El divendres 8 la Fiscalia va ordenar a les policies que requisessin urnes i paperetes.
Diada Nacional de Catalunya. El diumenge 10 el president Puigdemont pronuncià per TV3 el discurs institucional amb motiu de la Diada. L’endemà, diada de l’11 de setembre, Barcelona s’omplí d’una multitud calculada en 1 milió de persones a favor del referèndum a partir de la cruïlla Passeig de Gràcia-Aragó.
Més tensió. La tensió va anar augmentant els dies següents. La Fiscalia va avisar que les policies no podien atendre ordres contra la Constitució i va dir que citaria a declarar els més de 700 alcaldes que avalaven l’1-O; el dia 15 començà la campanya, sense problemes, a Tarragona; el Ministeri d’Hisenda va anunciar que pagaria les factures, sense passar per la Generalitat; els alcaldes i regidors disposats a facilitar el referèndum es van reunir a Barcelona amb Ada Colau i després amb el Govern de Puigdemont; el PSOE va manifestar el seu suport a l’actuació del PP; TV3 continuava emetent anuncis del referèndum i Hisenda tractà amb els bancs el tancament de caixa de la Generalitat.
Dia 20-S. El dia 20 la Guàrdia Civil va començar un operatiu d’entrades i escorcolls a Departaments de la Generalitat i sobretot al Departament d’Economia. Van practicar 14 detencions d’alts càrrecs. Es va produir un moviment ciutadà, la revolució dels somriures, pacífica, que omplí els llocs propers al Departament d’Economia, cruïlla de Rambla Catalunya i Gran Via. Fins tard de la nit els guàrdies no van sortir. Van començar trobades a les places de les poblacions i cassolades. Les xarxes van anar plenes d’informacions i comentaris sobre els vaixells que van ocupar els guàrdies, un d’ells amb dibuixos còmics. Davant les requises de publicitat i paperetes, es van promocionar tota mena de webs per saber llocs de votació i format de paperetes.
Final de mes. El diumenge 24 es van repartir per Catalunya un milió de paperetes i propaganda. El fiscal va voler els Mossos sota el control del Ministeri de l’Interior. El divendres 29 es va tancar la campanya del referèndum, amb gran assistència de públic, a l’Avinguda Maria Cristina de Barcelona. El dissabte 30, el dia de reflexió va ser trencat per un grup que es manifestava contra el referèndum a la plaça de Sant Jaume i per la presència de la Guàrdia Civil al Centre de Telecomunicacions de la Generalitat. La gent de moltes poblacions va decidir passar la nit als col·legis per poder-los tenir oberts des de primeres hores de l’1-O.
MÓN
Corea del Nord, bomba H. El diumenge 3 Corea del Nord va assajar amb èxit una bomba d’hidrogen capaç de ser incorporada a un míssil. La reacció de les diferents potències va ser desigual, més dura als EUA, més prudent a Xina.
Merkel guanya, però no tant. A les eleccions del diumenge 24 la cancellera alemanya s’assegurà la repetició de mandat, però li caldrà aconseguir suports. No podrà ser amb els socialistes, que van recular fortament. L’extrema dreta entrà al Parlament.
Trump es troba amb Rajoy. El president espanyol i el nord-americà es van veure a Washington el dimarts 26.
ESPORTS
Toni Bou, onze anys campió del món. El pilot de trial va conquerir l’11è. títol mundial a l’aire lliure i 22è. de la seva carrera, tots consecutius els últims onze anys.
VIDEO DEL MES
1-O Votacions del Referèndum a Torroella
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.