Notícies

PER A AQUEST MES DE DESEMBRE

Recapte d’aliments a supermercats  ………………..  dies 1 i 2
Festa dels Indiketes amb Oques Grasses  ……….  dissabte 2
Festa de Santa Llúcia  ……………………………………..dimecres 13
Nadal i Sant Esteve  …………………………………………dilluns 25 i dimarts 26

 

ESPAI TER – PROGRAMACIÓ TARDOR-HIVERN

Música
2 de desembre: Oques Grasses a la Festa dels Indiketes
9 de desembre: “45 cerebros y 1 corazón”

Cicle de Nadal
1 de gener: “Concert d’Any Nou de Valsos i Polques”
7 de gener: “Música de Cine”

NOTÍCIES DE NOVEMBRE

 

TORROELLA I L’ESTARTIT

Presència dels presos polítics. Una part del Govern català va entrar en presó preventiva el dia 2, entre ells la consellera torroellenca Dolors Bassa. El mateix dia es va fer una concentració de protesta a la plaça de la Vila i des d’aleshores els presos polítics, i especialment la Dolors, han estat recordats en actes públics i en cartells. El dia de la Fira, l’Ajuntament va optar per no fer una inauguració convencional amb parlaments sinó una “no inauguració”. I van aparèixer a la vila senyals de dues direccions, un indicant Alcalá-Meco (701 km) i l’altre en sentit contrari amb el nom de Dolors Bassa, simbolitzant el seu retorn.

EMPORION, Assemblea General. Va tenir lloc el dijous 23. Entre altres acords, es va proposar i aprovar que Jaume Bassa assumeixi la presidència durant el pròxim exercici.

Actes ajornats. En produir-se actes reivindicatius en favor dels presos, alguns actes programats es van ajornar, com la conferència sobre els “camps d’aviació” prevista per al divendres 3, la trobada sobre Cultura que havia de tenir lloc el dissabte 11 o la castanyada popular del mateix dia 11.

Pressupostos participatius. Iniciats aquest any per l’Ajuntament, el projecte escollit ha estat el que tenia per objecte rebaixar voreres per facilitar-ne l’accés a persones amb mobilitat reduïda. EMPORION ha estat present a la Comissió de Seguiment.

Travessia a les Medes. Organitzada per “Neda el món”, va tenir lloc el divendres 3.

Cinema analògic. El Cinema Montgrí va ser punt de trobada de l’organització “Traveling light”. El dissabte 4 van projectar el film “Con la muerte en los talones”.

Teatre a l’Espai Ter. El dissabte 4 es va presentar “Édith Piaf”. El divendres 17, dins del circuit  Temporada Alta, “La Treva” de Donald Margulies.

Música a l’Espai Ter. El dissabte 11 va actuar “FoK”, Kepa Junquera. El diumenge 12, EnAmbar Dansa va oferir “Babaol”.

Fotografia. L’exposició “Natura Morta”, de Vicenç Rovira, va ser inaugurada el diumenge 5 al Claustre de l’Hospital.

Projecte Memòria fotogràfica. El Museu de la Mediterrània el va presentar al Recer el dijous 9.

Postres de músic. El divendres 10 el Museu de la Mediterrània va organitzar Converses amb gent de música.

Els masos, retalls d’història. També el divendres 10, al vespre, es va inaugurar aquesta exposició a la Capella de Sant Antoni.

Presència de l’arquitecte Rafael Masó. El diumenge 12 el Museu de la Mediterrània i la Fundació Vila Casas van organitzar una visita guiada a edificis de Torroella i de l’Estartit.

V Fòrum de Recerca. Organitzat pel Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània, el dissabte 18 es van presentar diversos treballs, aquest any a l’Ajuntament de Gualta.

Aplec de Santa Caterina. El diumenge 19, amb un temps esplèndid, es va fer el tradicional aplec. A mitja audició de sardanes, es va fer un emotiu acte de record a Dolors Bassa, la consellera absent empresonada. Per aquest motiu es va endarrerir una hora la missa a la capella de l’ermita.

Gent del Ter. La sortida programada aquest mes va ser a l’Estany de Poma, a l’Escala.

Música al Cine Petit. Organitzat per Joventuts Musicals el diumenge 19 Mos Azimans va interpretar música antiga occitana. I organitzat per l’Ajuntament es va programar “Palamós Gospel Choir” per al dissabte 25 al vespre.

Lectura de teatre. A la Biblioteca Pere Blasi Margarita Camós va conduir el dimarts 21 la lectura de “Desig sota de l’Om”.

El Centre de Documentació. S’hi va fer una visita guiada el dimecres 22.

El nostre pessebre. Un any més, el divendres 24 es va inaugurar “El pessebre de Josep Mir” al Museu de la Mediterrània.

15 anys de Xibeques del Cau. El sopar de celebració es va programar per al divendres 24.

Festa de Santa Caterina. El dia 25 es va celebrar missa a l’ermita, tot i haver-se fet l’aplec el dia 19.

624 Fira de Sant Andreu. Es va programar una sèrie d’activitats, que resumim.

No hi va haver pròpiament inauguració oficial per fer present l’absència de Dolors Bassa.

El dia 25 a migdia, a la Fundació Mascort, es va presentar el llibre “Cambra Agrícola de l’Empordà”; a la tarda, a l’Església de Sant Genís, van actuar el cor 3×4 de Binissalem i el cor Anselm Viola; després, cercavila amb dracs i tambors; al Cine Petit, concert de gòspel.

Per a tots dos dies 25 i 26 es van programar, entre d’altres activitats, la tradicional exposició de maquinària agrícola, mercat de vehicles, mercat d’artesania, mostres d’entitats, de cotxes clàssics, d’oficis artesans, exhibició eqüestre, animals de granja, XVII Fira en el Record, XXVI Concurs de gossos d’atura.

Lectura de Bertrana. Es va programar per al dimarts 28 a la Biblioteca Pere Blasi “La tieta Claudina”, amb comentari dirigit per Xavier Pla.

Gestió d’associacions. L’àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament va programar per al dijous 30 al vespre una xerrada a can Quintana: “Com gestionar associacions i organitzar activitats”.

 

CATALUNYA

Consellers empresonats. El dijous 2 els consellers del govern català no exiliats a Bèlgica es van presentar a Madrid davant la jutge i van ser ingressats en presó preventiva. Es van fer actes de protesta a tot el país.

Puigdemont i els consellers de Bèlgica. El divendres 3 es va cursar ordre de detenció internacional contra Puigdemont i els quatre consellers que eren a Bèlgica. El diumenge 5 es van entregar a la policia belga i el mateix dia van declarar davant el jutge d’instrucció belga. El dimarts 7 uns 200 alcaldes van anar a Brussel·les.

Aturada general i manifestació multitudinària. El dimecres 8 es van fer concentracions arreu de Catalunya per reclamar la llibertat dels presos i es van bloquejar les comunicacions per tren i carretera. El dissabte 11 una gran manifestació amb el mateix clam va omplir el carrer Marina de Barcelona amb unes 750.000 persones segons la guàrdia Urbana.

Ada Colau exclou el PSC del govern municipal. Les bases de Barcelona en Comú ho van decidir en votació a causa de l’empresonament dels consellers i els presidents d’Omnium i de l’ANC.

Caiguda de negoci. Els empresaris van manifestar la seva preocupació per la baixa de vendes i de turisme després de l’atac islamista d’agost i el sotrac polític d’octubre.

ESPANYA

Cas Gürtel. El judici, que implica el finançament ocult del PP, va quedat definitivament vist per a sentència.

El sistema judicial i penitenciari espanyol. La justícia belga demanà explicacions abans d’atendre l’ordre d’extradició de Puigdemont i els consellers expatriats a Bèlgica.

Acusacions a Rússia sobre Catalunya. Moscou demanà proves al Govern espanyol sobre una suposada ajuda al referèndum de l’1-O.

 

MÓN

Trump visità la Xina. El dijous 9 el president nord-americà va fer una visita d’estat i  va ser rebut amb tots els honors per Xi Jinping.

Zimbabue. Després d’una revolta militar Robert Mugabe, de 93 anys i amb 37 al poder, va deixar el govern, tot i que s’hi va resistir fortament.

La guerra de Síria. El dimarts 21 Putin va rebre Baixar al-Assad i va donar per acabada la guerra iniciada l’any 2011, la qual ha deixat 400.000 morts i milions de refugiats.

 

ESPORTS

El Girona de futbol va començar bé. Després d’una sèrie de partits guanyats, es va convertir en el millor debutant a Primera Divisió dels últims 27 anys.

Moto GP. Marc Márquez es proclamà campió del món per quarta vegada, el pilot més jove que ho aconsegueix.

 La guerra de l’Arrós

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org

La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.

Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.