Notícies

PER A AQUEST MES DE MARÇ
XII Jornada de Política Internacional ………………….. dia 17

NOTÍCIES DE FEBRER

TORROELLA I L’ESTARTIT

 “Liquidació total”. Molts comerços de la vila han manifestat amb cartells a l’aparador la seva preocupació davant la davallada de vendes a les botigues tradicionals.

Supressió de barreres arquitectòniques. L’Ajuntament ha definit tres eixos on s’eliminaran desnivells a les voreres per facilitar l’accés a les persones amb mobilitat reduïda, d’acord amb els pressupostos participatius aprovats. Els eixos són: del Guillem de Montgrí al CAP, del tanatori a l’Espai Ter i entre el polígon industrial i la plaça de la Vila.

“Montgrí Cultura” febrer-maig. A la publicació, editada per Anella Cultural, s’informa dels actes que preveuen realitzar els diferents equipaments culturals durant aquests mesos.

Directori d’empreses i comerços. L’Ajuntament ha activat aquest mes un web directori d’empreses i comerços en línia, que s’anirà actualitzant.

Nits poètiques. El divendres 2, a la Sala, es va presentar Poetes vs 1 Microo (micro obert), de Lúcid, Cicle d’Art i Poesia.

Fer de Músic. Dins d’aquest cicle, el dissabte 3 es va presentar la “Conversa sobre… Ricard Viladesau” al Museu de la Mediterrània.

Teatre a l’Espai Ter. El diumenge 4 es va representar “Paraules encadenades” de Jordi Galceran. El dissabte 24 “Tortugues: la desacceleració de les partícules” de Clàudia Cedó.

Memòria fotogràfica. El Museu de la Mediterrània va presentar el projecte el dijous 8 al Recer.

Carnaval. Els actes previstos per al cap de setmana 9 a 11 es van ajornar una setmana pel mal temps. A Torroella, el divendres, Rua infantil al passeig de l’Església i espectacle infantil a la plaça de la Vila i el dissabte, concurs de comparses als jardins John Lennon, rua pels carrers i ball a plaça. A l’Estartit, el divendres, a la plaça de l’Església, cercavila i espectacle familiar, i el diumenge sardinada, concurs de comparses, cercavila de disfresses pels carrers i xocolatada.

Premis Joan Torró i Cabretosa. Els premis de recerca es van presentar el divendres 9 al Museu de la Mediterrània.

Cistelleria tradicional. Es va fer a l’Estartit el dissabte 10, amb el taller familiar “fem corda de balca” amb plantes d’aiguamoll.

Vertical Montgrí. La tercera edició l’organitzà el CC Baix Ter el diumenge 11.

LÚCID, Art i Poesia. El migdia del diumenge 11 es presentà a La Sala exposició d’Alba Casaramona i llibre de David Ymbernon. Lúcid, creat pel Museu de la Mediterrània i La Sala amb col·laboració de la llibreria El Cucut, don visibilitat i veu a artistes i poetes contemporanis.

VII Fòrum de Recerca de Batxillerat. L’organitzà el dimarts 13 l’Institut Montgrí a can Quintana.

“Via fora! Joan Pagès, síndic de remença”. La llibreria Cucut i l’Ajuntament van presentar el llibre el dissabte 17 a can Quintana.

Museu egipci i Museu de les Cultures. L’Aula d’Arts Plàstiques va organitzar una visita a Barcelona el diumenge 18.

La Suite. Aula de teatre de Maçanet de la Selva. El diumenge 18 es va presentar la mostra de teatre amateur al Cine Petit.

Òpera en català a l’Espai Ter. Joventuts Musicals va organitzar per al diumenge 18 la representació de l’òpera de butxaca “La serva padrona”.

Gent del Ter. Aquest mes van proposar, per al dissabte 24, la visita a les illes de la plana del Baix Ter-Daró.

Festa de Sant Antoni Abad. Es va celebrar el diumenge 25, amb la 6a. Cercavila de Cavalls i Carruatges.

Llegim? i Contes. La Biblioteca Pere Blasi va programar per al dimarts 27 la lectura de “Generacions espontànies” i per al dimecres 28 “Contes dins la capsa”.

 

CATALUNYA

El Parlament aturat. Després que el president Roger Torrent ajornés la votació de la candidatura, el Parlament no es tornà a reunir mentre els grups independentistes cercaven una proposta acordada.

Anna Gabriel a Suïssa. La militant de la CUP no es presentà a declarar al Tribunal Suprem el dimecres 21 i es refugià a Suïssa, obrint així un nou front internacional.

Acord d’investidura. Els darrers dies del mes, JxCat i ERC debatien un possible acord que garantís la posició institucional de Puigdemont i la formació d’un govern efectiu.

Baròmetre del CEO. Segons l’última enquesta, l’independentisme recularia 8 punts. Tot i això, mantindria majoria absoluta al Parlament. ERC superaria JxCat i la CUP pujaria.

Fred i neu. Durant tot el mes, el fred va ser protagonista, en alguns indrets les temperatures van assolir nivells de rècord, i a moltes zones del país, la neu va ser present a cotes baixes.

 

ESPANYA

Cap ordre internacional contra Anna Gabriel. El jutge del Suprem n’ordenà la detenció si tornava a Espanya, però no adreçà cap petició d’actuació a la justícia suïssa.

Informe anual d’Amnistia Internacional. Sobre Espanya, constata atacs al dret de llibertat d’expressió i de reunió pacífica, ús excessiu de la força policial l’1 d’octubre i presó provisional desproporcionada.

Informe anual de Transparència Internacional. En percepció de corrupció, Espanya recula un lloc respecte al 2016, se situa en el 42 del total de 180.

El ministre de Guindos, al Banc Europeu. Serà vicepresident, en retirar-se el candidat d’Irlanda.

Veus d’atac a la immersió lingüística. El govern central va manifestar que buscarà la fórmula per afavorir que els pares decideixin si volen que els seus fills rebin l’educació en castellà.

La llibertat d’expressió. Un raper mallorquí va ser condemnat a tres anys i mig de presó per la lletra de les seves cançons; la reacció del món artístic va ser immediata. I a ARCO, a Madrid, una galeria va haver de retirar uns quadres on apareixien presos polítics, entre ells Junqueras i els Jordis.

MÓN

França i Còrsega. En una visita a l’illa, Macron no va fer cap més concessió que la possibilitat d’una menció a Còrsega a la Constitució francesa.

Desgel entre les dues Corees. Van presentar-se juntes als Jocs Olímpics d’Hivern i el president de Corea del Nord invità al del Sud a visitar-lo.

Guerra de Síria. L’ofensiva turca en territori sirià contra les milícies kurdes, que comptaven amb suport nord-americà, provocà una crisi política entre EUA i Turquia. D’altra banda, el règim d’Al-Assad s’acarnissà sobre els civils de territoris rebels, amb 300 morts en dos dies.

Les armes als EUA. Després d’una nova massacre a Florida, els estudiants es van revoltar contra els polítics, demanant control de les armes, amb resultats ben migrats; Trump, en canvi, proposà armar els professors.

ESPORTS

El Barça, un altre rècord. Al febrer és líder de Lliga, ha encarrilat la Copa d’Europa en empatar al camp del Chelsea, i ha batut un altre rècord: després d’eliminar el València, aconseguí ser finalista de la Copa d’Espanya per cinquè any consecutiu.

Un Girona fort. Els últims resultats fan pensar que té assegurada la permanència a 1a. Divisió i que pot aspirar a posicions destacades. Tanmateix, el dissabte 24, al camp del Barça, encara que va plantar cara i va fer el primer gol, acabà perdent per 6-1.

 

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org

La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.

 

Tempesta i obres