XIII Trobades de Música Mediterrània ………………………………………. dies 12 a 14
Festa de Sant Jordi ……………………………………………………………………. dilluns 23
NOTÍCIES DE MARÇ
TORROELLA I L’ESTARTIT
Dolors Bassa a la presó de nou. La nostra compatriota torroellenca, que va ser consellera de Treball, Afers Socials i Família a l’anterior govern de la Generalitat, ha entrat de nou en presó preventiva, després que ho determinés així el jutge del Tribunal Suprem. No cal dir fins a quin punt lamentem i ens dol la situació de Dolors, amiga i sòcia d’EMPORION des del primer dia.

EMPORION, nou secretari. S’ha incorporat al Consell de Redacció d’EMPORION, amb el càrrec de secretari, Joaquim Guimerà i Mariné. Estem segurs que la seva col·laboració, entusiasta i eficient, serà un pas important per a la continuïtat i millora de la nostra revista.
Torroella de Montgrí-l’Estartit-Illes Medes, segona millor destinació sostenible del món. Va ser segona dels premis World’s Best Sustainable Destinations en la categoria de Terra (Medi Ambient i Clima). La primera classificada va ser Buthan, i la tercera Reykjanes, a Islàndia.
Ampliació de la zona esportiva. A principis de mes van començar les obres, que inclouen la construcció d’un nou pavelló i un nou camp d’esports.
Un nou passeig de l’Església. També van començar els primers dies de mes les obres de remodelació, que convertiran el passeig en una gran plaça, pavimentada amb pedra artificial a un sol nivell.
XII Jornada de Política Internacional. Aquest any la Jornada es va fer el dissabte 16 dedicada al tema “El Planeta: equilibri o destrucció?”, coordinada per Xavier Ferrer, Josep Martinoy i Ramon Pallí. Josep Martinoy va presentar el tema: “Com hem arribat fins aquí?”. Van seguir dues taules rodones: “La sostenibilitat a l’Empordà” i “La sostenibilitat del planeta”.
Espai Ter. Aquest mes va programar: divendres 2, Concert Shirley Davis & The Silverbacks, Black Music; diumenge 4, Concert Orquestra Internacional Meravella; dissabte, 10, Concert Cobla Sant Jordi, Viladesau; diumenge 18, clàssica, piano, Maria Canyigueral; diumenge 25, Concert Orquestra Internacional Selvatana; dimecres 28, Concert de la JONC, Jove Orquestra Nacional de Catalunya.
Cotxes clàssics. El diumenge 4, el Ter Motor Club va organitzar la V Ruta de la Tramuntana.
Teatre amateur al Cine Petit. El diumenge 4 el Grup de Teatre Cassanenc va interpretar “Contents i enganyats”; el dissabte 17, teatre famílies acollidores.
Museu de la Mediterrània. Va organitzar el diumenge 4, a l’espai Petit Museu, “Pirates i gegants del Montgrí”; dissabte 10 “El món de la tenora”; divendres 30 “Solitud”, una sortida literària a Santa Caterina; dissabte 31, un itinerari d’observació i identificació de papallones.
Temps de Dona 2018. Xibeques del Cau va organitzar diverses activitats. El dissabte 3 es va presentar el llibre “Buit de març” de Rosa Arrazola; dimecres 7, el documental “Matriarcat” al Cinema Montgrí, amb debat amb la directora Anna Boyé; dijous 8, a casa Pastors es va inaugurar l’exposició “15 anys de Xibeques”, a la plaça es va fer una Cantada, amb Eva Trullàs, al vespre “Sopar de la dona” a La Sala, i a l’Estartit a la Sala Polivalent; divendres 9, “Tasca-Acció” a plaça, i al vespre, “Fes-te un present, dóna’t un respir”; es va programar lectures de Montserrat Abelló, “Donasses” per al divendres 16 a la Fundació Mascort; i per al dimecres 28 una visita guiada a l’exposició “D’Ones” al palau Robert de Barcelona.
Activitats de Gent del Ter. El divendres 16 es va fer una xerrada a can Quintana sobre “l’ús del glifossat”, un herbicida controvertit. Per al diumenge 18 va programar una sortida al Mas Marcè de Siurana.
Biblioteca municipal. A l’Estartit, el divendres 16, es van programar contes i historietes; el dimecres 21 es va fer comentari de lectura. A Torroella, el dilluns 19, es va fer una crida a participar al concurs de Microrelats; el dimarts 20, l’espai “Llegim?”.
Pintura abstracta de Jordi Puig. El dissabte 17 a la tarda es va inaugurar a la capella de Sant Antoni.
El berenar literari del Cucut. Un cop més, es va programar per al dijous 29, tarda i vespre. Cada any la llibreria del carrer del Roser té un gran èxit, amb la trobada d’autors, lectors i art.
Regata de Pasqua. La va programar el Club Nàutic Estartit per als dies 30 de març a 1 d’abril.
CATALUNYA
Greus dificultats per investir president. El dijous 1 el Parlament es reuní, avalà el referèndum de l’1-O i legitimà Puigdemont com a president. En no poder presentar-se aquest sense ser detingut, proposà Jordi Sánchez, però en denegar el jutge del Suprem la presència d’aquest, el president Roger Torrent ajornà el ple. Per renúncia de Sánchez, JuntsxCat i ERC proposaren Jordi Turull, que no va poder ser investit el dijous 22 ja que els diputats de la CUP van votar abstenció. Detingut i empresonat Turull el dia 23, el dissabte 24 s’ajornà el debat d’investidura, els grups donaren la seva versió de la situació i, a l’auditori del Parlament, presidit per Torrent, es va fer un acte institucional de suport als presos i exiliats. El diumenge 25, després de ser detingut Puigdemont, Torrent s’adreçà per TV als catalans lamentant l’acció de l’Estat i proposant unió per la democràcia.
Puigdemont detingut. Ho fou a Alemanya el diumenge 25 quan es dirigia de Finlàndia a Bèlgica. El dijous 1 havia retirat provisionalment la seva candidatura. El diumenge 18 s’havia desplaçat a Suïssa i el dijous 22 a Finlàndia, per a diverses reunions i debats amb institucions.
Indignació. Milers de manifestants es van concentrar a Barcelona i a moltes ciutats el diumenge 25 en protesta per la detenció de Puigdemont. A diversos indrets del país es van tallar carreteres.
Presó i un altre exili. El divendres 23, citats pel Jutge del Tribunal Suprem, es presentaren Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa, i van ser duts novament a presó preventiva. No es presentà Marta Rovira, que preferí passar a l’exili.
Registres i requises. El dijous 15, per ordre judicial, es van fer registres a Òmnium Cultural i al Palau de la Generalitat, cercant despeses públiques relacionades amb l’1-O.
Elisenda Paluzie, nova presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana. La professora d’Economia de la UB i ex degana de la Facultat va ser elegida el dissabte 24, després d’haver estat la candidata més votada a les eleccions del Secretariat Nacional el dia 17.
Quim Monzó, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Aquest any el premi arriba a la 50a. edició, mentre Òmnium Cultural assoleix els 100.000 socis i el president de l’entitat és a la presó.
ESPANYA
Dia internacional de la Dona. El dia 8 es van fer manifestacions sense precedents a les principals ciutats de l’Estat. El seguiment d’una vaga general de suport a les reivindicacions va ser divers.
Actitud repressiva del jutge del Suprem. El dia 9 el jutge Llarena denegà la presència de Sánchez al Parlament, actitud que podia ser objecte de querella per prevaricació. El divendres 23 va ordenar altra vegada presons preventives i ordres de cerca i captura de polítics catalans.
El Tribunal d’Estrasburg i la llibertat d’expressió. El dimarts 13 va condemnar l’Estat a indemnitzar dos joves condemnats l’any 2007 per cremar una fotografia dels reis. El tribunal els considerà emparats per la llibertat d’expressió.
La veu dels pensionistes. El dissabte 17 hi va haver manifestacions massives de protesta a tot l’Estat per la pràctica immobilitat de les pensions malgrat l’augment del cost de la vida.
Sense pressupostos. Rajoy no va disposar del suport del Partit Nacionalista Basc a causa de l’aplicació a Catalunya de l’article 155.
MÓN
Eleccions a Itàlia. El diumenge 4 van guanyar el Moviment 5 estrelles i la coalició dretana de Silvio Berlusconi, però cap dels dos amb prou força per governar en solitari. Perdedor clar, el centreesquerra. L’exprimer ministre Mateo Renzi va dimitir.
EUA i Corea del Nord. Donald Trump i Kim Jong-un van anunciar que es trobarien al maig.
Alemanya. Després d’un llarg període de negociació amb el partit socialdemòcrata, Merkel va ser elegida cancellera per quarta vegada.
Xina. Xi-Jinping es va convertir en líder indiscutible en aprovar-se per majoria aclaparadora el canvi a la Constitució que elimina el límit de mandats presidencials.
Rússia. Putin va tenir una gran victòria electoral que el manté president fins al 2024.
Morí Stephen Hawking. El dimarts 13 morí el famós científic, investigador dels forats negres.
ESPORTS
Champions. De la Lliga espanyola van passar a quarts de final el Barcelona, el Madrid i el Sevilla. El pròxim rival del Barça serà la Roma.
Guardiola i el llaç groc. La Federació Anglesa el va multar amb 22.000 euros en considerar que el llaç era un missatge polític.
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.