Notícies

PER A AQUEST MES DE JULIOL
Festa de la Mare de Déu del Carme a l’Estartit
Festa Major de Santa Anna a l’Estartit
Comença el Jazz Estartit
Comença el Festival de Música de Torroella

NOTÍCIES DE JUNY

TORROELLA I L’ESTARTIT

Solidaritat amb Dolors Bassa. El divendres 29 es va fer al Mirador una xerrada amb el títol “Fem República, la via internacional”, amb intervenció de Jaume Alonso-Cuevillas i Joan Canadell, moderat per Joan Margall i Neus Matamala, cloenda amb un vídeo enregistrat per a l’ocasió pel president Carles Puigdemont i sopar solidari als jardins del palau.

Creus grogues i catifes reivindicatives. Torroella i l’Estartit van continuar demostrant rebuig a la presó preventiva dels polítics. El diumenge 10, la platja gran es va veure coberta de creus grogues. També a l’Estartit, les catifes de Corpus van reflectir el rebuig popular a la repressió.

Jordi Molina al Palau de la Generalitat. El dissabte 2, Jordi Molina va interpretar amb la seva tenora el ball de l’àliga de la Patum a l’acte de presa de possessió dels consellers del nou govern. També hi era Montse Bassa, germana de la consellera torroellenca empresonada a Alcalá-Meco.

Pressupostos participatius. Per segon any, es van recollir dels veïns propostes d’inversions municipals i se’n va fer la primera selecció.

Enllaç amb Ullà. Els ajuntaments de Torroella i d’Ullà van arribar a acord per adequar amb rec asfàltic el tram final del carrer Figueres fins al giratori de la carretera.

L’accés al CAP s’eixampla. Es van iniciar els treballs d’enderroc de la paret del carrer Doctor Molinas i millora de l’accés per a vianants, bicicletes i persones de mobilitat reduïda.

Un nou Camí Vell de l’Estartit. Al llarg d’aquest any, el Camí Vell de Dalt s’anirà adequant com a via verda per a vianants i bicicletes des de l’estació d’autobusos fins a l’Estartit.

7a. Fira Internacional de Màgia, FIMAG 2018. Es va celebrar el cap de setmana dels tres primers dies del mes, amb màgia infantil, màgia de prop i grans espectacles a diversos espais oberts o tancats de la vila, amb una gran afluència de públic (un centenar d’actes i 10.000 espectadors).

Fotos de poemes de J.V.Foix. Els Amics de Fotografia en van organitzar una exposició a la capella de Sant Antoni.

Catifes de Corpus a l’Estartit. Es va fer una exhibició concurs el diumenge 3.

Travessa Swim Estartit. El diumenge 3 es va fer a la platja del port.

Memòria fotogràfica. Al Recer, el dijous 7, es va presentar el projecte, organitzat pel Museu de la Mediterrània i el Recer.

La festa de l’Encesa. La van presentar els grallers, geganters, ducs, al Museu de la Mediterrània el divendres 8.

Bike Catalunya. Organitzà, el dissabte 9, “The Pirinexus 360 Challenge” que sortí de la mota del Ter.

Jornada de l’arròs. Es va fer a ca la Pruna de Pals, el dissabte 9, organitzada pel Museu de la Mediterrània i l’Ajuntament de Pals.

Nit dels Indiketes. El dissabte 9 van actuar a l’espai de barraques.

Gent del Ter, a Pals. Van fer una caminada de la Torre de les Hores a la Torre Mora el diumenge 10.

Associació dels Masos, a ca n’Heras d’Adri. Hi van anar, també, el diumenge 10.

A vela per les Medes. El Club Nàutic de l’Estartit organitzà l’activitat guiada el dilluns 11.

Regata Vela Clàssica. També l’organitzà el Club Nàutic Estartit, els dies 15, 16 i 17.

Exposició sobre el Life Pletera. El divendres 15 es va inaugurar al Museu de la Mediterrània “Re-fer el paisatge” sobre el desenvolupament del projecte.

Exposició d’Alumnes d’Arts Plàstiques. S’inaugurà a capella de Sant Antoni, també el divendres 15.

Ran de mar a Montgó. El dissabte 16, el Parc Natural i el Museu van organitzar una sortida familiar.

Ítaca a l’Espai Ter. El dissabte 16, actuà la compositora, pianista, actriu i cantant Maika Makovski amb Brossa Quartet Corda.

Ítaca en Concert de Sant Joan. El divendres 22 va tenir lloc a la Platja Gran de l’Estartit.

Revetlla de Sant Joan a Torroella. Hi va haver a la plaça de la Vila festa infantil, coca i l’arribada de la Flama del Canigó i als Jardins John Lennon, sopar de revetlla.

Revetlla de Sant Joan a l’Estartit. Se celebrà amb gran èxit i afluència de públic, amb l’arribada de la Flama del Canigó, castell de focs, encesa de la foguera  i concert a la Platja Gran.

Aniversari de la Llar de Jubilats de l’Estartit. Es va celebrar el dimarts 26.

Sardanes a la plaça de la Vila. Es va programar una audició el dimarts 26, amb La Bisbal Jove.

Montgó i la Gola. L’Àrea de Turisme va programar per al dimecres 27 i dijous 28 sortides a Montgó i a la Gola del Ter.

Cinema a la platja. Per al divendres 29 es va programar “Ferdinand”.

Cançons a l’Espai Ter. Es va programar per al dissabte 30 “Cançons del segle XX”, amb Móndeveus, Sonaixí i Cor Anselm Viola.

Tastets de Mar, Clova i Sèpia. Es van fer tot el mes, amb molts restaurants adherits.

 

CATALUNYA

Apropament dels presos polítics. El dijous 28 es va anunciar el seu trasllat a centres catalans.

Nou govern i fi del 155. El dissabte 2 es va celebrar amb solemnitat l’acte de presa de possessió, en presència d’ex-alts càrrecs i familiars de consellers empresonats o a l’exili. Els familiars dels consellers a qui s’havia impedit d’exercir el seu dret, van llegir cartes de renúncia. Amb la publicació dels noms dels consellers al Diari Oficial de la Generalitat, l’article 155 es va deixar d’aplicar.

Protesta permanent. S’ha exterioritzat, tot el mes, en multitud d’actes, en tot el país, el rebuig a la retenció preventiva dels presos polítics i l’exigència de l’acostament degut legalment.

Jocs del Mediterrani. El rei en va presidir la inauguració, amb escassa assistència de públic. El president Torra hi anà, si bé va anunciar el trencament amb la casa reial i va lliurar al rei un llibre de fotos i l’informe del Síndic de Greuges sobre els atacs a la població el dia 1 d’octubre.

Meritxell Serret, delegada de la Generalitat davant la UE. El dimarts 26, a proposta d’Ernest Maragall, el govern la va nomenar responsable de la delegació de la Generalitat a Brussel·les.

 

ESPANYA

Sánchez substituí Rajoy. El divendres 1, Pedro Sánchez va aconseguir els vots necessaris perquè s’imposés la seva moció de censura. Va prometre el càrrec, davant el rei, el dissabte 2.

Nou govern socialista. Amb majoria de dones, però amb uns ministres que semblaven triats més per complaure a PP i C’s que no pas als partits que van donar suport a la moció de censura.

Dimissió de Rajoy. El dimarts 5, Mariano Rajoy deixà els seus càrrecs al PP.

Dimissió del Ministre de Cultura. Acabat de nomenar, va plegar en transcendir un afer d’anys anteriors de defraudació a Hisenda.

Rescat d’immigrants. El diumenge 17 van ser acollits a València més de 600 immigrants rescatats per un vaixell al Mediterrani.

 

MÓN

Fracàs del G7. A Quebec, el dissabte 9, Donald Trump s’enfrontà pels aranzels als mandataris europeus, abandonà la cimera abans que acabés i retirà el seu suport al comunicat final.

Trump i Kim Jong-un a Singapur. Els presidents van protagonitzar el dimarts 12 una trobada, que van qualificar d’històrica, amb compromís bàsic -poc concret- de desnuclearitzar Corea del Nord.

El problema dels immigrants i refugiats. Se’n va parlar a la cimera europea el diumenge 24, sense unanimitat ni avenços.

ESPORTS

Mundial de futbol. El dijous 14 va començar a Rússia. Van destacar els pobres resultats de l’Argentina de Messi, que finalment es va classificar, i d’Alemanya, que quedà eliminada.

Jocs del Mediterrani. Es van inaugurar el divendres 22 a Tarragona, amb poc públic i debat sobre la distribució d’entrades.

 

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.