VIII Fira Internacional de Màgia FIMAG……………………… dies 7, 8 i 9
Festa dels Indiketes …………………………………………………….. dia 8
Revetlla de Sant Joan ………………………………………………….. dia 23
NOTÍCIES DE MAIG
TORROELLA I L’ESTARTIT
Eleccions municipals. El diumenge 26, UPM, encapçalada per Jordi Colomí, va aconseguir 6 regidors, ERC 4, JxCat 2, CUP 2, CambTE 1, L’Est 1 i Cs 1.
Foc al Montgrí. El dilluns 13, al vespre, es va calar foc al Montgrí, a la zona del coll d’en Garrigàs, que va cremar, sobretot, matoll, en una extensió de prop d’una hectàrea i mitja. Van treballar en l’extinció 15 dotacions de bombers, agents rurals, mossos d’esquadra i policia local.
39a. Festa del pedal. Va tenir lloc el dimecres 1.
“Lisistrata” al Cine Petit. ZAM Teatre la va representar els dies 1, 3, 4 i 5.
Ciclisme Costa Brava. Bifree organitzà la cursa per camins municipals el dissabte 4.
Desenterrant l’Empordà. El dissabte 4 al matí, Ona Vilà va presentar a l’Auditori del Museu de la Mediterrània el seu treball de recerca sobre “Petits jaciments romans al Baix Ter”. El dimecres 8 al vespre, s’hi presentà “Lluís Pericot, arrels torroellenques d’un arqueòleg universal”. El dimecres 15, “Les excavacions a Santa Maria de Palau”. El dimecres 22, “Les excavacions a la plaça del Lledoner i al passeig de l’Església”.
50 espècies de la Costa Brava. Xavier Quintana i Toni Llobet van presentar una mini-guia a l’Auditori del Museu el dissabte 4 a la tarda.
Gran Concert SOS Costa Brava. El dissabte 4 a la nit, l’Espai Ter s’emplenà d’un públic entusiasta i reivindicatiu.
Gent del Ter. El diumenge 5 al matí organitzà una nova sortida, Postals del Montgrí i “Mala Terra”. Per al dissabte 18, a la tarda, havia organitzat l’activitat “Retirar herbes a mà”, per promoure la idea “Prou Biocides”, però la pluja insistent s’hi va oposar.
Les Nits a La Sala. És un cicle de propostes de petit format, de caràcter intimista, en un espai que facilita el contacte directe entre l’artista i el públic. Per a començar el cicle, el divendres 10 a la nit es va programar “Els Benaurats”, de Xavi Lloses, amb audiovisuals d’Àlex Pallí.
Teatre a l’Espai Ter. El dissabte 11 es va representar “Muerte en el Nilo” d’Agatha Christie.
41 Marxa del Montgrí. Es va fer el diumenge 12, entre l’Escala i l’Estartit, passant per puntes i cales; es va anul·lar per les previsions de mal temps, la part del trajecte marítim.
Llegir teatre. La Biblioteca Pere Blasi va organitzar per al dimarts 14 el comentari de “El gran teatro del mundo”, de Calderón de la Barca. Per al dijous 30, “Novecento”, monòleg d’Alessandro Baricco, interpretat per Marcel Tomàs.
Agricultura ecològica. El divendres 17 es va programar, a casa Pastors, una conferència /xerrada del cicle.
Dia Internacional dels Museus. El dissabte 18 ho va celebrar el Museu de la Mediterrània amb una jornada de portes obertes.
La VII Pujada al Castell d’Ítaca, anul·lada per pluja. S’havia de celebrar el diumenge 19, convertint la marxa en una “Acció lila” a favor de la igualtat de dones i homes, i en solidaritat amb preses i exiliades polítiques, però el temps plujós ho va impedir.
Teatre musical a l’Espai Ter. El diumenge 19 es va programar “El flautista de Hamelin”.
David el Mag. Per al divendres 31 al vespre, a la Biblioteca Pere Blasi, es va programar l’activitat “Supernit a les biblioteques”.
Ítaca a l’Espai Ter. S’hi va organitzar, per al divendres 31 a la nit, “Miedo”, amb Albert Pla.
CATALUNYA
Eleccions municipals. El diumenge 26, ERC guanyà en nombre de vots, seguit del PSC i de JxCat. ERC va guanyar en nombre de regidors i JxCat va mantenir el govern en més ajuntaments. A Barcelona, Ernest Maragall, va assolir un lleuger avantatge sobre Ada Colau. ERC també es posà al capdavant a Lleida i a Tarragona, mentre JxCat s’imposava novament a Girona. El PSC va recuperar la seva força municipal al cinturó de Barcelona.
Eleccions europees. Carles Puigdemont, aconseguí un triomf històric, amb un milió de vots (28%), seguit del PSC (22%) i ERC (21%). Puigdemont i Comín, amb aquest gairebé 50% dels vots, portarà al Parlament Europeu la veu de l’independentisme a l’exili, mentre que Junqueras hi representarà els que són a la presó.
Cambra de Barcelona. A les eleccions del dimecres 8, l’ANC va mobilitzar un nombre suficient d’empreses i autònoms per aconseguir que els independentistes assolissin la majoria absoluta.
Senat. El dijous 15 els grups independentistes del Parlament van rebutjar la candidatura de Miquel Iceta al Senat i van impedir que el presidís, com volia Pedro Sánchez; el PSC va recórrer al TC.
ESPANYA
Eleccions municipals i autonòmiques. El diumenge 26, el PSOE va guanyar les eleccions, però va perdre la capital, Madrid, i la Comunitat de Madrid, en obtenir majoria absoluta la suma de PP, Cs i Vox.
Eleccions europees. A Espanya, el PSOE va guanyar (20 escons), seguit del PP (12), Cs (7), Unides Podem (6). També va entrar al Parlament Europeu Vox. Puigdemont, Comín i Junqueras hi portarà la veu de l’independentisme català.
Drets electorals de Puigdemont, Comín i Ponsatí. El diumenge 5 el Tribunal Suprem avalà que es podien presentar com a candidats a Europa, tot i que la Junta Electoral Central s’hi havia oposat. El dijous 9 el TC rebutjà els recursos en contra de Cs i PP.
Presidències del Congrés i del Senat. El divendres 16, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va proposar els catalans del PSC, Meritxell Batet i Manuel Cruz. El dimarts 21 van ser confirmats, per elecció, a les cambres respectives.
Presos polítics al Congrés i al Senat. El dilluns 20, Junqueras, Sánchez, Rull i Turull, sota control de la policia, van recollir la seva acta de diputats al Congrés espanyol, i Romeva la seva de senador. El dimarts 21 van prendre part en la constitució de les cambres i, referent a la Constitució, van utilitzar diverses fórmules que feien referència a la república catalana, a l’1-O o al poble català.
Suspensió dels diputats presos. Després d’haver passat la pilota al Tribunal Suprem, i que aquest l’hi retornés, el divendres 24 la mesa del Congrés va prendre la decisió de suspendre els presos polítics, deixant de banda la presumpció d’innocència i la voluntat democràtica expressada a les eleccions.
MÓN
Eleccions al Parlament europeu. Els dos grans grups, populars i socialista van recular, mentre que es van reforçar els liberals i els verds i, menys del que es temia, l’extrema dreta. Tanmateix, aquests van guanyar a França i Itàlia. Al Regne Unit es va imposar el populisme a favor del Brexit.
Regne Unit. Theresa May plega. El divendres 24, la primera ministra va manifestar la seva decisió de deixar el càrrec el dia 7 de juny, després dels intents inútils d’aconseguir acords per al Brexit.
ESPORTS
Lliga. El Barça acabà líder, l’Espanyol aconseguí ocupar una plaça per jugar a Europa, i el Girona, després d’una sèrie de resultats negatius, acabà 18è, el que suposava baixar a Segona.
Copa. La guanyà el València i el Barça es quedà sense doblet (2-1).
Futbol femení. El Barça arribà a la final de la Lliga de Campions femenina, per primer cop a la seva història, contra l’Olympique de Lió, però a la final va perdre (4-1).
Champions. El Barça no va poder arribar a la final, tot i haver guanyat clarament al Liverpool (3-0), ja que aquest remuntà (4-0).
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.
Refugiats, Carme Marti i Rubens Tosi