TORROELLA I L’ESTARTIT
Premi de l’ONU. Les Nacions Unides han premiat el nostre municipi pel seu esforç en la conservació del patrimoni natural, amb la restauració de la zona humida de la Pletera i el turisme sostenible. El lliurament dels guardons es va fer el divendres 6 a Etiòpia durant el 14è Fòrum Global d’Assentaments Urbans.
En família! Els dies 5 a 8, el Museu de la Mediterrània va programar diverses activitats adreçades a nois, noies i familiars, com tallers, visites guiades i cinema al carrer.
Exposicions a la Capella de Sant Antoni. El divendres 6 es va inaugurar la de puntes de coixí. El divendres 27, la dels vint anys dels Amics de la Fotografia de Torroella.
“Dinàmiques fluïdes”. El divendres 6 a la tarda es va inaugurar al Museu de la Mediterrània una interessant exposició del col·lectiu Maap.
Festa dels Masos. El dissabte 7 a la tarda es va celebrar, a l’ermita de Santa Maria del Mar, la Missa solemne cantada, una audició de sardanes a l’esplanada i el tradicional berenar popular. El diumenge 8 el dinar de germanor al Mas Ramades.
Basses d’en Coll i de l’Anser. El diumenge 8, el Parc Natural, el Museu de la Mediterrània i Gent del Ter hi van organitzar una visita.
Diada Nacional. El dimecres 11 al matí, a Torroella i a l’Estartit, la pluja va deslluir o impossibilitar els actes previstos. A la sortida d’autocars cap a la manifestació de Barcelona, encara plovia. A la tarda el temps va canviar i hi va haver audició de sardanes i al vespre, sopar del Recer.
Espai Ter. El dissabte 14, el grup Montgrí Dansa hi va presentar “Pirates! També ballen?”. Per al dissabte 28 al matí va organitzar una visita guiada “l’Espai Ter per dins”. Per al mateix dissabte 28 al vespre el musical “Troia, una veritable odissea!”.
Dia de la sardana. L’agrupació Sardanista Continuïtat va organitzar per al diumenge 15 al matí el 34è Concurs sardanista, a la plaça de la Vila. Per al matí i la tarda, el 55è Aplec de la sardana.
Nàiades exòtiques. El diumenge 15, el Parc Natural va organitzar una jornada de voluntarietat ambiental de protecció dels musclos d’aigua dolça i defensa enfront d’espècies exòtiques.
Motos històriques. Va tenir lloc la 13a trobada el diumenge 15, a l’Estartit.
Concerts a l’Església de l’Estartit. S’hi van fer concerts de guitarra els dilluns 2, 9, 16 i 23.
Veus de l’Estartit. Es va programar una trobada de corals de l’Estartit el diumenge 15 a l’Església de Santa Anna.
Biblioteca Pere Blasi. El divendres 6 es va presentar “Tengo algo que contarte”. El divendres 20 es va programar iniciació als fulls de càlcul. El dimecres 25, club de lectura, amb Blanca Busquets.
Biblioteca de l’Estartit. El dimecres 18 es va fer Club de lectura i el dijous 19 l’hora del conte.
Pirates i corsaris a l’Estartit. Aquest any els Pirates fan fer el seu retorn acompanyats de pluja i aigua. Tot i que el divendres 20 al vespre es va veure el seu desembarcament a la Platgeta i es va fer el pregó de la conquesta, les activitats previstes per al dissabte 21, com les visites guiades a les Medes, la batalla naval, i la cercavila i festa diver, van resultar deslluïdes o no es van poder fer. La celebració va seguir el diumenge 22 al matí amb cercavila i espectacle, i al vespre amb “Spurnes”, d’Excalibur Teatre.
Nits a La Sala. Es va programar per al divendres 27 nit un concert de Pau Blanc, amb el disc El Jou.
Festa de la Mercè. La celebració, organitzada per la Fundació de l’Hospital, es va programar per al dissabte 28 amb una audició de sardanes a la plaça de la Vila.
CATALUNYA
Diada 2019. L’acte institucional a la plaça de Sant Jaume de Barcelona no es va poder celebrar el dimarts 10, com estava previst, degut al mal temps, i es va traslladar al dimecres 11, Diada Nacional. La manifestació convocada per l’ANC, que es va fer en un ampli espai radial de carrers de Barcelona, va aplegar una gran multitud que va reivindicar la sobirania i va reclamar unitat estratègica als partits. Els representants de la Associació de Municipis per la Independència, d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana van animar a fer front a la repressió amb dignitat no violenta i van reclamar unitat als polítics.
Detinguts acusats de terrorisme. El dilluns 23, la Fiscalia de l’Audiència Nacional va imputar els delictes de terrorisme, rebel·lió i tinença d’explosius a 9 detinguts en una operació de la Guàrdia Civil a Catalunya. La Fiscalia va qualificar els detinguts de “grup terrorista de caràcter secessionista”.
ESPANYA
Inundacions al Sud-est peninsular. A partir del dia 12, i durant uns dies, una gota freda va originar precipitacions de gran intensitat, que va assolir valors històrics a València, Alacant i est d’Andalusia, va ocasionar sis morts, desbordament de rius, inundacions, evacuació de poblacions i molts danys materials.
Abocats a eleccions. En no arribar el PSOE a acord amb Unides Podem i no poder evitar el vot negatiu dels partits de dreta, Pedro Sánchez va renunciar a ser candidat i va forçar la convocatòria d’eleccions per al 10 de novembre.
Regne Unit. Es va mantenir la incertesa al voltant d’un Brexit no acordat. Europa considera que l’acord és desitjable i possible però va advertir que el risc de ruptura és ben real.
Aràbia Saudita. L’atac amb drons d’origen desconegut a dos camps petroliers va afectar la producció i va sacsejar els preus a nivell mundial.
Cimera climàtica a l’ONU. 77 països es van comprometre a reduir a zero les emissions l’any 2050. La jove Greta Thunberg va dir als líders mundials: “Els joves comencen a entendre la vostra traïció”.
La data de tancament de la revista dificulta recollir notícies dels quatre darrers dies de cada mes.
Si la importància d’algun esdeveniment d’última hora ho aconsella, el publiquem el mes següent.