Notícies

PER A AQUEST MES DE DESEMBRE:

NIT DEL DRAC ………………………………………………………. dissabte 6
FIRA DE SANTA LLÚCIA ……………………………………….  dissabte 13
CAGA TIÓ A PLAÇA ……………………………………………….  dimecres 24


Notícies de Novembre

TORROELLA

Darrers dies d’octubre

gegants

Dijous 23 octubre a dilluns 3 de novembre. Els gegants a Aserrí i altres municipis de Costa Rica. Els gegants de Torroella varen saltar l’Atlàntic i es van plantar a Aserrí, Costa Rica, on varen ser convidats per l’associació cultural AGRUCA per realitzar un programa molt atapeït d’actes diversos, recepcions oficials, intercanvis culturals i cercaviles, dins de la tradicional de festa de les “Mascarades”.
Destaquem la visita al Ministeri de Cultura, on van ser rebuts pel “viceministro”. El president de la colla gegantera de Torroella, Marc Muñoz, va signar un conveni de col·laboració entre el Ministeri de Cultura de Costa Rica i les associacions que formen part del cercle internacional d’amics dels gegants. L’objectiu és recuperar i difondre les mascarades tradicionals “costaricenses” dins del patrimon popular. A la pàgina web del ministeri, a l’apartat de notícies del facebook del 31 d’ocubre, va sortir la visita dels Gegants de Torroella que també es pot veure al facebook dels geganters de Torroella.
La imatge pertany a la visita dels gegants a Puntaneras. La província de Puntarenas està situada a la zona occidental de Costa Rica i abasta la major part de la costa Pacífica del país, i la seva capital ocupa una llengua de terra de diversos quilòmetres de llarg i mig quilòmetre d’ample, enmig de l’Oceà Pacífic. Puntarenas és una de les regions turístiques més importants de Costa Rica, amb abundants illes, platges i tresors naturals, que la converteixen en una destinació turística internacional. La presència dels nostres gegants hi va despertar expectació, tot i ser una població que està acostumada a rebre tota classe de reclams d’arreu del món. En va parlar en portada la revista local “Lo que dice la gente” del mes de desembre.
Ara esperem que, en un any o dos, els nostres amics “ticos” puguin visitar Torroella de Montgrí i gaudir del nostre territori i gent com els torrellencs ho han fet allà.

Diumenge 26. Homenatge a Eduardo Rincón. Amb motiu del 90è aniversari del compositor santanderí resident a Torroella, es va celebrar al Cine Petit un recital de piano en què el pianista Santiago Barro va interpretar 4 obres de l’homenatjat Eduardo Rincón.

escenariDimarts 28. Acte de suport al dret a decidir i a la convocatòria del 9-N. La Taula del Baix Empordà pel Dret a Decidir es va presentar a l’Espai Ter en un acte organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), amb una llista de 120 adhesions d’ajuntaments, entitats i empreses de la comarca.

EMPORION, que està a punt de complir el centenari, va tenir part de protagonisme a l’acte. Gabriel Martinoy ens va representar a la foto d’entitats que hi donaven suport, i Miquel Bofill, exsenador d’ERC per l’Entesa durant dues legislatures, va posar la nostra revista com a exemple de catalanitat i resistència a les dictadures.

El Consell de Redacció agraeix a Miquel Bofill que utilitzés EMPORION per argumentar bona part del seu discurs davant les 600 persones que van assistir a l’acte.
Oferim a continuació el seu parlament.

Bon vespre,

En nom de l’ANC del Baix Empordà i de l’assemblea local de l’ANC: Benvinguts a Torroella!Bofill
Agraïm a la Taula pel dret a decidir del Baix Empordà que hagi portat a la nostra vila aquest acte comarcal que a les portes del 9 de novembre té una significació especial.
Agraïm a l’alcalde de Torroella de Montgrí que amb el seu suport en aquest acte i la seva presència avui expressi, com ha fet tantes vegades el Ple de l’Ajuntament, el suport de la població de Torroella i de l’Estartit a la sobirania de Catalunya, al dret a decidir dels catalans i a la independència.
El nostre moviment no és l’expressió de la flamarada d’un dia, no és únicament la reacció a les humiliacions i al maltracte de l’Estat espanyol del present.
Som també l’expressió d’un moviment de fons que emergeix amb la força de tot un poble que l’empeny.
Un poble que recull i que acull. Un poble que suma.
Un poble que recull i suma la força del passat i molt especialment la tradició democràtica i persistent del catalanisme de tot el segle XX. Un poble que acull, i que suma a aquesta força l’energia del present de tots els qui vivim i treballem a Catalunya.
Venim de lluny i ens reconeixem com a continuadors de la tradició cívica i democràtica del moviment catalanista.
Un catalanisme progressista en el terrenys cultural, econòmic i social, i ideològicament plural.
Un catalanisme que va arrelar amb tanta força a començaments del segle XX a tots els pobles i viles empordaneses que avui encara ens en sentim hereus.
Un moviment democràtic que va portar la República i que va tornar a renéixer, durant els anys 60 i 70, malgrat l’intent d’extermini de l’Estat espanyol franquista.
Un moviment democràtic del nostre poble que avui ja no accepta viure en un marc democràtic restringit, restringit per una Constitució aprovada sota la pressió i l’amenaça dels qui havien imposat i sostingut la dictadura franquista.
També som això: Tenacitat democràtica.
Som també la realitat d’una persistència del catalanisme viscuda poble a poble, a Sant Feliu de Guíxols, a Calonge, a Palamós, a Palafrugell, a la Bisbal, a Begur, a Pals, a Verges o a Torroella.
A Torroella, per exemple, estem a punt de commemorar el centenari de la revista EMPORION, que van impulsar el 1915 un petit grup de prohoms locals amb la voluntat de reformar, d’incorporar a la societat torroellenca l’esperit de civilitat del nou catalanisme.
¿Amb qui va ensopegar aquella modesta revista local de començaments del segle XX que reivindicava amb el seu nom, EMPORION, l’esperit de la cultura i la democràcia d’Atenes i de la Grècia clàssica? Malauradament no és cap sorpresa, va ensopegar amb el govern espanyol, en aquell moment la dictadura de Primo de Rivera, que la va prohibir perquè era una publicació en català.
Però les prohibicions a la llarga sempre ens fan créixer, i en aquell moment van fer créixer el moviment catalanista que va desembocar en la República.
A Torroella, els impulsors d’EMPORION se les van empescar per esquivar les prohibicions i es van inventar una nova publicació, el Llibre de la Festa Major, que alguns dels seus fills van aconseguir de mantenir durant el franquisme i que encara perdura.
Mentrestant, en aquests començaments del segle XXI, Emporion ha tornat a renéixer com a publicació digital.
És un petit exemple del que som també com a poble. Tenacitat, continuïtat i modernitat.
Al llarg d’aquests últims anys, els nostres pobles han crescut molt, han multiplicat per dos, per tres, fins i tot, la seva població. Tota aquesta gent hem fet progressar els nostres pobles i volem avançar junts com a ciutadans catalans lliures. El nostre també és un moviment a favor del ple reconeixement dels drets socials i polítics, i en primer lloc del dret a decidir, de tots els que viuen i treballen a Catalunya, perquè som un sol poble. Un poble que construïm treballant plegats per un nou país.
Aquests dies, amb motiu de la gigaenquesta que estem impulsant l’ANC i Òmnium, molts companys han trucat a les portes de veïns i veïnes desconeguts, i s’han endut la sorpresa de la bona acollida que han tingut, també en moltes cases de famílies nouvingudes, de persones que parlen encara amb dificultat la nostra llengua, però que entenen que Catalunya vol decidir, que els convé que gestionem els nostres recursos i que volen participar.
Tot això explica perquè la simple expressió democràtica de la nostra voluntat d’exercir el dret a decidir té tanta força i espanta tant els nostres adversaris. Uns adversaris que oposant-s’hi mostren la seva gran debilitat, que és la seva falta d’esperit democràtic. Una falta d’esperit democràtic que es concreta en prohibicions i intents de fer callar la veu del poble. Unes prohibicions que xoquen amb els principis de la Unió Europea i els posen en evidència davant del món.
Estem a les portes del 9 de novembre. Ens han volgut silenciar, però no se’n sortiran.
Volem votar, i votarem.
Nosaltres votarem per la independència.
Des de l’Assemblea Nacional Catalana creiem que ja és l’hora de la independència, entre moltes altres coses perquè la independència de l’Estat espanyol és l’única manera de garantir la nostra sobirania i el nostre dret a decidir.
És per això que aquests dies hem de fer un esforç especial de mobilització perquè el màxim nombre de ciutadans acudeixen el 9 de novembre als punts on el govern de la Generalitat col·loqui urnes.
Junt amb aquesta crida a la participació, hem de fer el màxim esforç d’explicació perquè de forma massiva els que participin dipositin una papereta amb una creu a cada sí, perquè hi hagi un sí massiu a la independència.
Al govern espanyol, que ens vol silenciar, li ha de sortir el tret per la culata.
Hem de convertir el 9 de novembre en una gran festa a favor de la democràcia i de denúncia del govern espanyol que ens vol negar el dret a decidir el nostre futur. Tot el món ho ha de veure. Ha de quedar clar que els catalans som un poble obert, pacífic, democràtic, civilment responsable. Ha de quedar clar que, en contrast, l’Estat espanyol té un dèficit democràtic greu i el seu actual govern una inclinació a l’autoritarisme gairebé congènita.
El govern espanyol no ens deixa votar en un referèndum amb totes les garanties democràtiques i amb ple valor jurídic, i alhora vol devaluar qualsevol acte en què es pugui manifestar la nostra voluntat política.
Doncs bé, si no volen brou democràtic, els en donarem dues tasses.
Farem els possibles perquè la participació massiva en la jornada del 9 de novembre sigui l’avantsala d’unes eleccions al Parlament de Catalunya en què es puguin comptar sense discussions els nostres vots a favor de la sobirania i de la independència.
Per acabar, permeteu-me que us demani un aplaudiment per als voluntaris que, amb motiu d’aquest acte comarcal, ara mateix són al cim del Montgrí il·luminant de groc el castell. Un castell que, com deia Pla, per als empordanesos és el botó de la roda al voltant de la qual giren les nostres vides.

Visca la unitat del poble català!
Visca la democràcia!
I VISCA CATALUNYA!

castell

Coincidint amb l’Acte de l’ANC, el Castell es va il·luminar de groc.

Divendres 31. La viabilitat econòmica de la Catalunya independent. Elisenda Paluzie va exposar les seves tesis a can Quintana, amb taula rodona de debat i assistència d’unes 150 persones.


Novembre
Espai permanent Francesc Gimeno, paisatgista del Montgrí.
Al Museu de la Mediterrània es va inaugurar aquest nou espai el dissabte 22. Ha estat possible gràcies a la donació per Francesc Izquierdo d’una dotzena d’obres datades entre 1920 i 1925, a més de material fotogràfic i documental, procedent del llegat Martínez-Solans, un matrimoni veí del pintor, amb qui va establir una estreta amistat a Sant Gervasi, a Barcelona, els últims anys de la seva vida.

llibreL’Ermita de Santa Caterina del Montgrí”. El dissabte 22 es va fer la presentació a la casa Galibern d’aquest llibre-guia, editat per la Fundació Mascort, en el qual col·laboren dos professors experts en art barroc de la Universitat de Girona, Francesc Miralpeix i Teresa Avellí, i dos torroellencs molt vinculats a EMPORION, Joan Baca i Jaume Bassa.

El 9-N. Com a tot Catalunya, el procés participatiu va tenir lloc en un ambient pacífic i festiu. El nombre de vots va ser de 4.145, dels quals 3.780 SÍ-SÍ, 139 SÍ-NO, i 66 NO com a xifres més significatives.

Pressupost del 2015. N’hi va haver prou amb els vots del govern, en minoria, gràcies a l’abstenció de dos dels regidors d’UPM, davant l’absència del regidor no adscrit. Cati Matas va votar en contra al·legant que s’havia redactat en termes ambigus i potser fins i tot enganyosos.

Nous caganers. L’urna del 9-N, David Fernández i La Grossa, noves figures per al pessebre d’aquest any de l’empresa torroellenca.

Hora del conte i tallers. Varen continuar tots els dijous a la biblioteca Pere Blasi.

Presentacio llibre Cucut AmatEl Cucut presenta llibres. El dijous 13 “Llach, lletra i música”, de Xavier Amat. El divendres 28 “Contes de propina”, de Damià Barbera.

II Forum de recerca del Baix Ter. El va organitzar el dissabte 15 a Pals el Centre de Documentació del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, ubicat al Museu de la Mediterrània, i en aquesta edició amb la col·laboració de l’Ajuntament de Pals i l’Associació cultural de Pals.

Cançò d’amor i de guerra”. La famosa sarsuela es va programar a l’Espai Ter per al dissabte 15 dins del Festival Harmonies.

40 Aniversari Penya Barcelonista. Es va celebrar el diumenge 16 amb cercavila, dinar i sardanes. Enhorabona!

Concurs Permanent de Joves Intèrprets. Es va programar per als dies 20, 21, 22 i 23 al Cine Petit.

La sopa pagesa de Vicenç Gumà. Va ser present el dissabte 22 a la tarda al Museu de la Mediterrània amb motiu de la conferència de Jaume Font sobre l’aigua a la cuina.

Recitem Vinyoli”. Una iniciativa del Cucut que es va fer a La Sala la tarda del dissabte 22.

Santa Caterina. El tradicional aplec a l’Ermita es va fer aquest any el diumenge 23, tot i fer un dia molt gris, amb núvols baixos que de bon matí cobrien la muntanya.

El pessebre de Josep Mir. La tradicional obra d’art popular es va inaugurar el divendres 28 a can Quintana.

621 Fira de Sant Andreu. Tanquem l’edició encara pendents de la celebració de la Fira, amb la previsió d’actes següent:

Dijous 27. Inauguració d’Expofil Sant Andreu 2014 per l’Associació Filatèlica, i presentació per Joan Caball de “Política agrària per a un nou estat” a casa Pastors. Divendres 28. Recapta d’aliments organitzat per Càritas, Jornada Tècnica de la Poma-Pomatec a can Quintana, i a la capella de Santa Antoni inauguració de l’Exposició dels Masos, aquest any “10 anys d’AMTE, 10 anys d’exposicions”.

Dissabte 29. Obertura del recinte firal, inauguració oficial, Cercavila, Fira de vehicles i de maquinària agrícola, mostra d’entitats, XIV Fira en el record teatralitzada, festa de cavalls, trobada de billaristes, concert, visita de la Grossa, espectacle infantil, i altres activitats lúdiques. Diumenge 30. Al matí tallers de Nadal, XXIV Concurs de gossos d’atura, XIV Fira en el record, i a migdia Cercavila pels carrers i Concert a plaça a càrrec de l’orquestra Empordanet de l’Escola Municipal de Música. A la tarda concert de Fira al Cine Petit, mostra de flamenc a la plaça de la Vila i espectacle de pallassos al pati de can Quintana.


L’ESTARTIT
Castanyada popular.
Com és tradició, es va fer el dissabte 1a la tarda.

Estartit – Illes Medes. Es va programar per al diumenge 2la 5a. Travessia Zoogs.

Hora del conte i tallers. Varen continuar els dimecres a la biblioteca.

Mercat de segona mà. Aquest mes es varen programar per als dissabtes 8 i 22.

III Concurs de pessebres i decoració de Nadal.El va convocar el Consell Municipal.


CATALUNYA
Darrers dies d’octubre
Divendres 31. Savall i la cultura.
Jordi Savall renuncia al Premio Nacional de Música 2014 perquè rebutja la política cultural del govern espanyol.

Novembre
El 9-N.
El diumenge 9 (9-N) l’afluència de votants a les urnes a tot Catalunya va ser espectacular. Del total de 2,3 milions de vots dipositats a les urnes, el SÍ-SÍ (partidaris de la independència) va assolir el 81%. El president Mas es va fer responsable últim del Procés i la vicepresidenta Ortega en va facilitar els resultats. Ja el dimecres 5 el Govern català havia mantingut la seva posició favorable al Procés Participatiu, malgrat que el TC acceptés a tràmit la impugnació del Govern central. El dimarts 11 el president Mas va enviar a Rajoy una carta amb la proposta d’acordar i pactar un referèndum ‘definitiu i vinculant’.

Colita també renuncia. Com havia fet Savall a l’octubre, Colita va renunciar el divendres 7 al Premi Nacional de Fotografia atorgat pel Ministeri de Cultura.

Cas Castor. La Plataforma del Sénia va dir el dia 12 que denunciaria a Europa infraccions de la llei de competència, indignada per la indemnització de 3.150 milions pagats a l’empresa de Florentino Pérez.

Mor Badia i Margarit. Va morir el diumenge 16 als 94 anys. Va ser un dels investigadors de la gramàtica històrica de la llengua catalana de més prestigi internacional.

La proposta del president. El dimarts 25 el president Mas va presentar la seva proposta de candidatura de país en una conferència, “Després del 9N: temps de decidir, temps de sumar”, a l’auditori del Fòrum, davant més de 3.000 persones.


ESPANYA
Darrers dies d’octubre

Dia 31. El govern espanyol contra el nou 9-N. Va acordar impugnar novament davant el Tribunal Constitucional.

Novembre
El Govern Central, el Tribunal Constitucional i la Fiscalia.
El dia 4 el TC va suspendre el Procés Participatiu català en admetre a tràmit la impugnació que li havia passat el govern central. El diumenge 9 (9-N) el mateix govern espanyol va dir que no donava cap validesa a les xifres de participació, però el dia 12 es va anunciar una possible querella de la Fiscalia contra Mas i Ortega. Finalment, després d’una greu crisi en no voler presentar querella els fiscals catalans, el dia 19 la cúpula fiscal espanyola va avalar la denúncia de Torres-Dulce contra Mas, Ortega i Rigau.

La Infanta Cristina. L’Audiència de Palma va acordar el dia 7 mantenir la imputació per cooperació en dos delictes fiscals en el cas Nóos, però la desimputa per blanqueig de capitals.

L’Audiència Nacional confirma que el PP es va lucrar del cas Gürtel.Segons la interlocutòria del jutge Pablo Ruz, el PP es va lucrar amb “fons indiciàriament procedents d’un delicte”.

Podemos. El dissabte 15 Pablo Iglesias va ser escollit secretari general del nou partit amb prop del 90% dels vots.


MÓN

Let Catalans vote”. Vint-i-cinc personalitats, encapçalades pels premis Nobel Desmond Tutu i Adolfo Pérez Esquivel, seguides del premi Nobel italià Dario Fo, el lingüista Noam Chomsky i altres, compromeses pels drets humans a la Xina, al Pakistan o a Sud-àfrica, varen fer la petició a la web “Let Catalans Vote”, en català, castellà, anglès i francès.

EUA. Obama més feble. Els republicans guanyen la majoria a totes dues cambres. Tot i això, el president diu que mantindrà la seva política sobre immigració i sanitat.

Unió Europea. El comissari Juncker proposa un pla multimilionari per reactivar l’economia. Juncker havia estat acusat d’haver ajudat 340 multinacionals a eludir impostos quan presidia Luxemburg.

Portugal. L’exprimer ministreJosé Sócrates va anar a la presó acusat de frau fiscal, blanqueig de capital i corrupció.

Ucraïna.Es va mantenir l’enfrontament amb Rússia malgrat l’inestable pla de pau.

Israel.Mentre pujava l’escalada de violència a Jerusalem, va créixer també la tensió amb Jordània.

Mèxic.Malestar polític per la desaparició, el setembre, de 43 joves a mans de policies i sicaris.

Europa a l’espai exterior. El dimecres 12el mòdul d’investigació Philae va aterrar en un cometa.


ESPORTS
Moto. Tres catalans campions del món.
El triplet s’ha aconseguit per segon any consecutiu, en assegurar-se Àlex Márquez el campionat a Xest el diumenge 9.  A més, és la primera vegada que dos germans es proclamen campions en una mateixa temporada (Marc en MotoGP i Àlex en Moto3).

 9N L’esclat d’una il·lusió

 

Emporion butlletí
Subscrigui el nostre butlletí MENSUAL per mantenir-se actualitzat.
Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment