Notícies

EMPORION publica de forma preferent les notícies que els organitzadors dels actes ens envien a aquesta adreça: consellredaccio@emporion.org.

PER A AQUEST MES DE FEBRER
CARNAVAL A TORROELLA I A L’ESTARTIT. Del dijous 12 al diumenge 15


NOTÍCIES DE GENER
TORROELLA I L’ESTARTIT

Commemoració del Centenari d’EMPORION
dissabte 3.
Es va presentar al Cinema Montgrí, davant un públic nombrós, el documental de Jordi Bellapart “El mestre, el capellà i una munió de torroellencs”. Tot i haver-se estrenat ja feia temps i no ser, doncs, la primera visió, els assistents varen aplaudir novament un film que recull els esdeveniments històrics dels darrers cent anys de la nostra vila, i reflexions i opinions, des de diferents perspectives, sobre els fundadors i el que ha representat EMPORION per a Torroella i els torroellencs.

02-not

dissabte 10. Al Cine Petit, després del lliurament del premi de cartells del Centenari a Roger Salís, i de la lectura d’escrits de Blasi, de Viver i de Castells, publicats a EMPORION, a càrrec de Joan Surroca, Josep Martinoy i Jordi Bellapart, la companyia de teatre “Teló esquinçat” va representar “L’Abim”, de Josep Castells (1916). Abans, Roser Benet va fer una lleu explicació sobre l’obra, en el context de l’època. El públic s’ho va passar d’allò més bé, tot fent-se càrrec de les circumstàncies ben diverses, amb cent anys de distància, des de l’escriptura de l’obra fins als actuals espectadors. En no haver pogut tenir accés a la sala molta gent que ho hauria desitjat, i a la vista de l’èxit, se’n va programar una altra representació l’1 de febrer.

03-not

divendres 16. A la Capella de Sant Antoni de la plaça de la Vila, es va inaugurar exposició “EMPORION 100 ANYS”, plasmació en plafons i en vitrines de material i documentació històrica, de les relacions enllaçades de la història del periòdic i la història de la vila. Després d’unes paraules del president de l’Associació EMPORION, l’autor dels plafons gràfics, Josep Fuster, en va fer la descripció, remarcant que suposaven un repàs històric a partir de la Torroella de principis del segle XX, el naixement d’EMPORION el 1915, els moments de progrés i esperança, els de declivi i desgràcia, els parèntesis de clausura, i la tenacitat de les successives represes. L’alcalde Jordi Cordón va manifestar el goig d’un  municipi que ha tingut el privilegi d’haver comptat amb un periòdic ple de cultura fa cent anys, i que encara actualment, cada mes, sigui un fet cultural ben palpable. El cor Anselm Viola es va unir a la festa i va cantar els goigs de Sant Genís i els de Santa Caterina, que havia escrit mossèn Viver, un dels fundadors d’EMPORION. Finalment, els nombrosos assistents ho van celebrar amb cava.

04-not

dissabte 17. Es va fer al Museu de la Mediterrània l’Acte Central del centenari. El politòleg torroellenc Xavier Ferrer va fer una breu presentació. El president de l’Associació EMPORION, Jaume Bassa, va explicar la història de la revista, tan enllaçada amb la història de la vila i del país. Es va referir amb detall al període (1911-1914) de creació del nucli de persones que varen impulsar la renovació cultural, als períodes de plenitud, als de dificultat, fins a l’actualitat. La presidenta d’Omnium Cultural, Muriel Casals, va exposar els esforços per aconseguir una unitat d’acció política catalana malgrat totes les dificultats, la necessitat de les actituds positives, i la confiança en un resultat de plenitud de la sobirania. L’alcalde Jordi Cordón posà de manifest l’aportació a Torroella d’un actiu cultural tan potent com EMPORION, iniciat feia cent anys. Va seguir un viu col·loqui.

Festa de reis. El dijous 1 els Patges reials varen recollir les cartes dels nens i nenes a Torroella i a l’Estartit, i el dilluns 5 va tenir lloc la gran Cavalcada dels Tres Reis d’Orient, amb castell de focs inclòs.

La Sala i Espai Ter. L’any 2015 les propostes de La Sala formaran part de la programació de l’auditori teatre Espai Ter.

Pla de riscos geològics de la muntanya de l’Estartit. Va ser aprovat amb els vots a favor dels vuit regidors de l’equip de govern.

Platja dels Griells. La llevantada de novembre se’n va endur bona part, i va deixar metres d’aigua dins de terra. En molts trams no hi ha platja, o en queda ben poca, i caldrà veure d’on surt la sorra per refer-la.

Les palmeres. La plaga del morrut, com es veu cada dia, ja ha provocat la mort de milers de palmeres. Sembla que el tractament preventiu a les del pati de Can Quintana està resultant efectiu.

Gestora de l’EMD de l’Estartit. Es varen comunicar a la Generalitat els set membres que formaran la primera gestora de l’entitat municipal descentralitzada (EMD) de l’Estartit. Són els sis primers de la llista del LEST, Sílvia Comas, Genís Dalmau, Sandra Pibernat, Maria Carme Masachs, Josep Puig i Artur Mas, i el regidor del grup de Convergència i Unió Francesc Puig.

Millors càmpings d’Europa. A la fira d’Utrecht, dos dels clubs automobilístics més importants d’Holanda i Alemanya, van atorgar el guardó “Best camping 2015”, entre d’altres, al “Delfín Verde” de Torroella i a “Les Medes” de l’Estartit.

Plaça d’Espanya. La brigada municipal va començar obres d’ampliació de la vorera i adequació de guals.


CATALUNYA

Les indecisions del procés català. D’ençà del 9N el poble català va viure unes setmanes de confusió i perplexitat en adonar-se que, malgrat tantes concentracions de la societat civil, els polítics semblaven incapaços de trobar punts d’acord. Aquesta situació es va perllongar fins al dimecres 14, amb les declaracions conjuntes d’acord de Mas i Junqueras.

Acord del president Mas i Oriol Junqueras. El dimecres 14 el president de la Generalitat, fent ús de la seva prerrogativa de convocatòria, va anunciar eleccions anticipades per al 27 de setembre. Mas i Junqueras van fer públic un acord que contempla llistes separades, amb un full de ruta comú dels partits sobiranistes, CiU i ERC, i els partits que s’hi adhereixin.

Ciutat Morta”. L’emissió d’aquest documental al canal 33 sobre l’anomenat “cas 4-F” va batre rècords d’audiència. Elsjoves condemnats l’any 2006 a Barcelona, amb suposada ocultació de proves, els seus advocats i organitzacions com Amnistia Internacional, varen instar sense èxit la fiscalia i les administracions a reobrir el cas.


ESPANYA

El cas Gürtel. El fiscalva demanar penes exemplars per a Luís Bárcenas i la trama Gürtel, que deixen planar la sospita sobre l’economia i les pràctiques financeres del Partit Popular. El dia 17el PP va emetre una nota on subratllava que “no té la condició d’acusat”.

Luís Bárcenas surt de la presó. L’extresorer del PP va pagar 200.000 euros de fiança.

Convenció del PP. Aznar hi va deixar anar amb to crític: “On és el PP?”. El diumenge 25Rajoyva atacar Podemos iva dir que les eleccions del 27 de setembre a Catalunya seranautonòmiques, no plebiscitàries.

Eleccions anticipades a Andalusia. La presidenta Susana Díaz fixa la data del 22 de març.


MÓN

París. Atacs terroristes al setmanari satíric “Charlie Hebdo” i en un comerç jueu el divendres 9. Els terroristes varen ser abatuts, amb víctimes mortals de policies i ostatges. Gran manifestació global el diumenge 11, a París, amb mandataris de molts països en favor de la llibertat d’expressió.

Impacte mundial. Els atemptats terroristes reals o potencials van provocar mobilitzacions a Bèlgica i, en menor mesura, en altres països europeus. Hi va haver atacs i crema d’esglésies en països africans, com Níger. També es varen haver de prendre mesures davant els ciberatacs de probable origen islamista radical.

Eurozona. El Banc Central Europeu injectarà cada mes 60.000 milions d’euros fins al setembre del 2016 per impulsar la recuperació econòmica i evitar el risc de deflació.

Argentina. La mort del fiscal que investigava la presidenta Fernández de Kirchner va commocionar el país.

EUA. Obama considera superada la crisi, diu que s’han de reduir desigualtats i apujar impostos als rics, que s’acabi l’embargament a Cuba, i que es mantinguin les sancions a Rússia.

Triomf de Syriza a Grècia. El diumenge 25 va quedar a només dos escons de la majoria absoluta.


ESPORTS06-not

Els millors de Torroella el 2014. La Nit de l’Esport es van lliurar els guardons a esportistes i clubs torroellencs. El premi Montgrí de l’Esport va ser per a l’apneista Mara Torrealba, campiona d’Espanya absoluta el 2014 i classificada per a l’europeu de Tenerife. El reconeixement al mèrit esportiu va ser a Miquel Quintana (futbol), Patrícia Figarola (vela) i Sergi Güell (ciclisme). 

Moto.La catalana Laia Sanz va acabar el Dakar en una històrica novena posició, la millor classificació d’una dona en motos.

Bàsquet. Els germans Gasol també fan història, en ser tots dos titulars a l’All-Star de la NBA, que es disputarà a Nova York el 15 de febrer.

 Centenari Emporion, acte central