Serra de Daró, 10 de gener de 2015
Benvolgut Sr. Pere Blasi,
Em dic Ona Vilà i estudio a l’ institut Montgrí. Li escric aquesta carta per felicitar-lo per la feina que van fer vostè i Mossèn Viver.
Un mestre i un capellà, vostès, van fundar una revista que encara ara es segueix publicant amb èxit. Això sí, ara en format digital; cada vegada anem modernitzant més la vida. Ara que tenim les noves tecnologies hem de saber aprofitar-les. Com que és en format digital, no cal comprar-la, s’estalvia tinta i a més, s’hi pot accedir des de qualsevol lloc del món. Tots hi sortim guanyant!
El cas és que la revista fa 100 anys aquest mes de gener, Torroella està preparant una sèrie d’actes per celebrar-ho i des de l’ institut també hi volem participar.
Això d’engegar una revista no és gens fàcil, i menys ho devia ser quan ho van fer vostès, l’any 1915. Les condicions que hi havia no s’assemblen gens a les que hi ha ara. M’hi paro a pensar. Torroella devia ser molt diferent, hi devia haver menys cases, no hi devia haver cotxes ocupant els carrers, l’escola que tenim ara no existia, vostè ensenyava al Convent dels Agustins on ara hi ha l’escola de música. Quantes coses que han canviat! Tot i així van aconseguir tirar endavant el seu projecte.
Portar la revista Emporion, aquest era el seu títol, tampoc devia ser fàcil. Van passar èpoques dolentes, perquè la revista es va arribar a prohibir dues vegades. Però vostè i Mossèn Viver, no es donaven mai per vençuts i tiraven endavant.
M’han explicat que a part de la revista, vostès van fomentar molt la cultura a Torroella. Cosa que m’agrada molt perquè sempre he pensat que la cultura és molt important. Expliquen que hi ha gent gran que encara recorda les obres de teatre que es muntaven amb Mossèn Viver, diuen que era molt alegre i que fins i tot feien els pastorets. De vostè Sr. Blasi, en tenen un record diferent, diuen que era un home molt seriós, però un bon mestre.
Torroella us està molt agraïda. Sense vostè ni Mossèn Viver, la revista Emporion no existiria.
A vostè Sr. Pere Blasi, li van dedicar la biblioteca municipal que sempre és plena de gent. I a Mossèn Viver li van fer una escultura al passeig de l’església. Es nota que van ser persones importants per Torroella i se’ls reconeix tot el que van fer.
Voldria acabar aquesta carta, donant-li les gràcies a vostè i també a Mossèn Viver per fer possible la revista Emporion i felicitar-los per la feina feta.
Molts records de Torroella!
Atentament,
Ona Vilà i Colomer
Dilluns 12 de gener, Torroella de Montgrí
Benvolgut senyor Blasi:
Li envio aquesta carta perquè aquest mes, el gener del 2015, se celebra un aniversari molt important per a Torroella. Es tracta d’un fet històric, d’un gran esdeveniment en la vida cultural torroellenca: el centenari del naixement de la revista Emporion, de la qual vostè en va ser un dels fundadors
Aquest centenari és un gran esdeveniment perquè sabem que té molt de mèrit haver pensat i creat el naixement d’una publicació en aquells temps i això li agraïm a vostè i a Mossèn Viver. Va ser un acte valent que posa de manifest que Torroella sempre ha estat una població molt rica culturalment i amb una gent amb moltes inquietuds. Ens enorgulleix poder presumir de ser un dels pocs pobles que gaudeix d’una revista centenària. I això li hem d’agrair a vostè, però també a tots els homes i dones que al llarg d’aquest segle han fet que Emporion continués viva. Ha estat una llarga etapa, difícil, amb canvis però també una tasca agraïda.
Vostè no ho sap, quan va morir el dictador Franco i va tornar la democràcia, es va poder tornar a publicar en català a Catalunya, i uns quants torroellencs van decidir tornar a publicar la revista, al 2006. Des d’aleshores ja han sortit gairebé un centenar de números, 97 concretament.
El canvi més important a la revista és que ara es publica en format digital en comptes d’imprimir-la. Perquè ho pugui entendre és com si tingués una tele enganxada a una màquina d’escriure (ordinador) i a la pantalla pogués llegir la informació que volgués, triant-la amb les tecles. M’imagino que això de digital li sonarà molt estrany, però fa poc més de vint anys que va aparèixer un gran invent per a la humanitat, l’internet.
Internet és una xarxa informàtica que permet l’intercanvi d’informació amb tots els altres usuaris. S’han creat unes xarxes socials que permeten comunicar-te amb tots els teus amics i conèixer gent nova i fer nous amics.
En fi, m’agradaria que pogués veure que la revista encara funciona perquè n’estaria molt orgullós.
I una última notícia, Torroella l’estima, el recorda tant que per això tenim una biblioteca amb el seu nom.
Una cordial salutació,
Martí Pujol