Emporion
Dijous, 17 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Medi Ambient

Pagar pel sol?

Albert Llausàs i PascualperAlbert Llausàs i Pascual
26 de novembre de 2015
a Medi Ambient, núm 108 -desembre- 2015
Temps de lectura: 4 minuts
Pagar pel sol?

Des que el mes d’octubre passat el govern de l’estat va aprovar el decret que regula l’autoconsum elèctric, moltes entitats ecologistes han mostrat el seu desacord amb el que preveu aquesta nova legislació.

En concret, denuncien la inclusió del que anomenen un “impost al sol”, en considerar que gravarà totes aquelles persones que vulguin fer un aprofitament de l’energia solar, fins ara gratuïta. Argumenten que aquesta nova càrrega desincentiva la instal·lació de panells solars, perquè n’allarga molt el període d’amortització, i per tant menys particulars, institucions i empreses estaran disposats a fer la inversió. Això aniria, lògicament, en detriment de l’energia solar, renovable i molt més neta que la provinent de fonts convencionals com ara els combustibles fòssils o la nuclear. Per contra, el decret beneficiaria les grans companyies elèctriques, ja que no haurien d’afrontar la competència dels petits productors d’energia solar que els podrien fer reduir els beneficis. En paral·lel, el nou decret també amenaça la viabilitat de moltes petites empreses que en els darrers anys s’havien especialitzat en el desenvolupament, fabricació i instal·lació dels panells, algunes d’elles a l’àmbit gironí.

solAquest cas m’ha portat a fer dues reflexions. En primer lloc, tinc la impressió que les entitats ecologistes i altres organitzacions socials que han denunciat el perjudici causat per “l’impost al sol” han fet una manipulació dels continguts i la intenció del decret a l’hora de presentar-lo al públic. Aquesta regulació no introdueix cap impost sobre la captació d’energia solar, tal com dóna a entendre l’etiqueta que han emprat. De fet, aquelles instal·lacions que no estiguin connectades a la xarxa elèctrica n’estaran exemptes. En canvi, el decret sí que preveu el pagament per part d’aquells que vulguin connectar els seus equips solars a la xarxa elèctrica general. L’argument és que aquestes instal·lacions connectades a la xarxa són relativament independents d’ella mentre fa sol, però que en períodes en els quals la seva producció no pot cobrir la demanda domèstica, els habitatges i empreses estiren de la xarxa compartida amb la resta d’usuaris. Es defensa que per tal de garantir el manteniment de la xarxa cal que, malgrat que els productors solars en facin un ús menor, també contribueixin a la seva conservació. Caldria parlar, més aviat, d’un peatge que les instal·lacions solars haurien de pagar per intercanviar energia amb la xarxa general, tant per estirar-ne energia quan els en falta, com a l’hora d’abocar-hi possibles excedents. El decret s’hi refereix com a “tarifa de suport”. Des d’aquest punt de vista, sembla just que aquelles persones que s’autoprodueixen l’energia compensin les empreses que els fan arribar la xarxa compartida i que els proporciona la seguretat de no quedar-se mai sense electricitat.

D’altra banda, el que em sembla realment regressiu del decret és que no preveu cap sistema de compensació de les aportacions que els petits productors d’energia solar facin de l’energia que els pugui sobrar. És a dir, a més del peatge, els productors hauran de pagar l’energia de la xarxa que consumeixin a preu de mercat, però en canvi hauran de regalar aquella que ells no necessitin i la hi aboquin. Aquest greuge es podria haver corregit de dues formes. Primer, amb la introducció d’un concepte de “balanç net”, és a dir, que tota l’energia aportada per cada instal·lació a la xarxa general sigui mesurada i que els seus propietaris puguin fer-ne ús, sense haver-la de pagar, en un altre moment. Aquest és el sistema que funciona en països com Alemanya, Portugal, Austràlia, Dinamarca i Itàlia. Com a alternativa, de la mateixa manera que es crea una tarifa especial per als propietaris d’equips de panells solars per penalitzar-los, també es podia haver dissenyat de tal manera que els compensés el benefici conjunt que generen per a la societat. Països com els abans citats han entès que el futur de la generació d’energia passa per reduir-ne l’impacte en termes d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i altres productes contaminants, i que això passa per l’autoproducció i la producció d’energies renovables en un àmbit local, minimitzant la distribució. Així doncs, la instal·lacions de plaques solars per part de particulars és un fenomen desitjable, del qual tots ens beneficiem, amb la reducció de la dependència del petroli, la reducció de la contaminació atmosfèrica i, fins i tot, la seguretat addicional que aporta un sistema descentralitzat. Cal compensar els emprenedors que aporten aquests beneficis al conjunt de la societat i al medi ambient però, lamentablement, el decret aprovat va en la direcció contrària, només protegeix la indústria elèctrica i etziba un fort cop a l’autogeneració, ja de per si molt minoritària a casa nostra en comparació amb altres països, sovint molt més nòrdics. De la mateixa manera que les elèctriques han de cobrar per fer manteniment de la xarxa i garantir l’accés universal, cal que paguin per comercialitzar una energia més neta que la seva i que els petits productors ara estan obligats a regalar-los.

Tags: energiaopinió
Article anterior

L’extraordinària història de Roger de Flor (1267-1305) i de la Grècia catalana

Següent article

Preparats per a tot, menys per al més gran

Albert Llausàs i Pascual

Albert Llausàs i Pascual

Articles Relacionats

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport
Medi Ambient

La transició ecològica s’estavella a l’aeroport

1 de juliol de 2025
Itineraris amb plantes destacables al PNMMBT (III) La vall de Santa Caterina
Medi Ambient

Itineraris amb plantes destacables al PNMMBT (III) La vall de Santa Caterina

28 de juny de 2025
Una altra transició energètica és possible, el cas de l’Empordà
Medi Ambient

Una altra transició energètica és possible, el cas de l’Empordà

7 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies