i la seva primera novel·la ‘Violeta’
“Prudenci Bertrana és un dels millors prosistes de la nostra terra.”
Miquel de Palol (Barcelona, 1953)
La Generalitat de Catalunya ha declarat el 2017 com a Any Bertrana, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i del 125è del naixement de la seva filla Aurora Bertrana. El comissari de l’Any Bertrana és Oriol Ponsatí-Murlà (Figueres, 1978), professor de Filosofia de la Universitat de Girona, editor, escriptor i traductor.
En la present col·laboració parlarem de Prudenci Bertrana i Comte (1867-1941), escriptor que també va ser pintor i un dels components destacats del Modernisme gironí, entre els quals figuraven Xavier Montsalvatge i Carles Rahola, entre d’altres. Cal remarcar també que un bon admirador de Prudenci Bertrana va ser Josep Pla, que en va prendre la prosa com a model. Bertrana és, per tant, un referent literari, artístic i lingüístic. Un autor cabdal de les lletres catalanes.
Cal recordar també que a partir del 1968, per subscripció popular, es va organitzar a Girona el lliurament del Premi de Novel·la Prudenci Bertrana, que s’ha anat consolidant i s’ha convertit en un dels més prestigiosos del gènere. Va néixer com a mostra de rebuig i com a resposta al premi literari Inmortal Gerona, creat per l’ajuntament gironí en època franquista, que deliberadament excloïa la llengua catalana.
Hi ha consens en considerar Josafat (1906), amb més de 50 edicions, com l’obra més llegida de Prudenci Bertrana i, encara avui, és un dels referents de la literatura catalana del segle XX. Ha estat traduïda a l’alemany, l’italià, l’occità, el castellà, el francès i l’anglès. Malgrat això, l’obra de Prudenci Bertrana, paradoxalment, té encara un coneixement general millorable i una presència massa irregular en el panorama editorial català.
Per intentar reconduir aquest fet, es va instaurar el projecte de Biblioteca Prudenci Bertrana, d’Edicions de la Ela Geminada, dirigida per Xavier Pla, que va començar l’any 2013 precisament amb l’edició de la seva primera novel·la, Violeta, que havia romàs fins aleshores inèdita. L’objectiu del projecte va ser anar editant l’obra novel·lística completa de l’autor, la majoria de la qual feia dècades que no havia vist cap nova reedició.
Prudenci Bertrana va escriure la novel·la Violeta el 1899, quan tenia trenta-dos anys i per motius que es desconeixen no la publicà mai. El 1904 l’obra va rebre una menció honorífica al concurs de la Biblioteca Popular de l’Avenç, però tampoc llavors fou publicada.
D’estil clar i directe, segons Xavier Pla, Violeta és una novel·la romàntica on la protagonista, una noia solitària i pobra, té –en paraules del mateix Bertrana- “un cos feble i una ànima gran; una madrastra inhumana i un pare embriac; un viure lleig i miserable i unes aspiracions sublims”; ambientada en un barri de gent treballadora de la Girona de finals del segle XIX.
Segons Xavier Pla, Prudenci Bertrana planteja amb èxit, en aquesta seva primera novel·la, la dualitat entre el físic extern i la sensibilitat interna. Poc atractiva, feble i malaltissa, la protagonista Violeta té, en canvi, una ànima que destaca entre les altres. La sensualitat i la sexualitat també són elements importants que apareixen en diversos moments de la novel·la. L’obra reflexiona també fondament sobre el destí de les persones, sobre l’atzar que mou els fils de les vides i els sentiments, sobre amors no correspostos ni confessats en què la incomunicació i l’individualisme porten a la solitud.
Ramon Mas, un altre expert en l’estudi de l’autor, textualment assenyala que “Prudenci Bertrana es mereixia estar reeditat per la riquesa excepcional del seu llenguatge, fruit del contacte amb la terra i la gent que l’habita, i la seva obra és només comparable a la de Joaquim Ruyra. Però també per la frescor del seu narrar, molt més dinàmic i visual que el de la majoria dels seus contemporanis; o per la vivesa de les seves descripcions, capaces de crear atmosferes per on els sentits es passegen amb delit”.
A gaudir, doncs, d’ aquestes reedicions tan necessàries que podem trobar a la nova Biblioteca Prudenci Bertrana i benvinguts a aquest any d’aniversari que ens permetrà endinsar-nos més en la seva insuperable narrativa.
Referències bibliogràfiques
- BERTRANA, Prudenci. Violeta, Edicions de la Ela Geminada. Girona: Biblioteca Prudenci Bertrana, 2013.
- PLA, Xavier. Una nova biblioteca Prudenci Bertrana. Violeta. Edicions de la Ela Geminada. Girona: Biblioteca Prudenci Bertrana, 2013, p. 9-11.
- PLA, Ramon. “El torn de Prudenci Bertrana”. A: Núvol (2013): <http://www.nuvol.com/critica/el-torn-de-prudenci-bertrana/>
- CASTILLÓN, Xavier. “L’esmorzar de Sant Jordi s’afegeix a l’Any Bertrana”. A: El Punt Avui, diumenge 23 d’abril de 2017, p. 52.
- “L’any Bertrana i Torroella”. A: Emporion, núm. 125 (2017): <https://emporion.org/index.php/item/3146-l-any-bertrana-i-torroella>