Emporion
Dijous, 3 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Formació

Qui no sap escriure en català (científic)?

Albert Llausàs i PascualperAlbert Llausàs i Pascual
20 de gener de 2014
a Formació, núm. 85 -gener- 2014
Temps de lectura: 4 minuts
Qui no sap escriure en català (científic)?

Al llarg dels darrers tres anys, en Jaume Bassa ens ha ofert als lectors d’Emporion una llarga sèrie d’articles dedicats a com escriure correctament en català. De vegades, però, els errors que comentem no són d’ortografia o gramàtica, sinó conceptuals.

Recentment n’hem tingut un exemple amb la cobertura mediàtica que s’ha donat al foc originat a Vilopriu el passat mes de novembre. Tot just fa un parell d’anys, els bombers van incorporar al seu vocabulari (i de retruc al nostre) una nova fase en les tasques de lluita contra els incendis. Vam aprendre que abans de la fase de control, que precedeix l’extinció, hi ha una etapa addicional d’estabilització, en la qual l’àrea cremada no creix significativament però encara hi ha flames fora de control. Mentre els bombers, a través dels seus comunicats de premsa, encara intenten explicar als mitjans i a la població la nova fase, aquesta tardor s’ha començat a fer pública una nova distinció, aquest cop entre l’àrea cremada i el seu perímetre. La lògica és que, tot i que les flames es poden estendre per un gran territori, al seu interior poden quedar-hi espais sense afectació, per exemple camps llaurats, de manera que l’àrea realment cremada pot ser menor a la que queda compresa entre els extrems més oposats dels fronts. El problema és que, en actualitzar les dades del perímetre afectat, s’ha parlat de les hectàrees de perímetre. Un perímetre, per definició, és una distància, una longitud, en aquest cas els quilòmetres que hom hauria de recórrer per encerclar la totalitat de l’àrea consumida pel foc. Les hectàrees, en canvi, són una unitat de mesura d’àrea, no de longitud, amb la qual cosa poden servir per mesurar la superfície cremada o sense cremar, però no el perímetre que la conté. L’error es va originar als comunicats del Departament d’Interior de la Generalitat, a través de Protecció Civil, i a partir d’aquí es va estendre sense crítica a través dels titulars de diaris com ara El Periódico, l’Ara, el Diari de Girona o El Punt-Avui.

Darrerament també ha estat notícia el cicló Cleopatra, que en deixar uns 400 litres per metre quadrat en poques hores va causar greus inundacions, una vintena de morts i dany a moltes infraestructures a l’illa italiana de Sardenya. Com és habitual en aquests casos, hem escoltat més d’un periodista i comentarista referir-se a Cleopatra com un fenomen climàtic, o fins i tot queixant-se de la climatologia. En aquest cas es produiria una doble confusió. En primer lloc, un cicló és un fenomen meteorològic, no climàtic. La meteorologia és la ciència que estudia el temps que fa a curt termini, és a dir, analitza variables com ara la temperatura, el vent, la nuvolositat o la pluja a escala de pocs dies, com a molt setmanes, i mira de fer prediccions a aquest nivell. La climatologia, per contra, se centra en la comprensió de les freqüències i tendències d’aquestes variables a escales molt majors, de milers i milions d’anys. La climatologia no preveu el temps que farà la setmana vinent a Catalunya, i la meteorologia no mira de predir la temperatura mitjana del planeta d’aquí 50 anys. Quan ens referim a fenòmens concrets com el cicló Cleopatra o el tifó Haiyan (o Yolanda segons els locals) que va afectar les Filipines, cal parlar d’esdeveniments meteorològics. En segon lloc, poca gent es queixa realment de la climatologia, la ciència del clima, quan s’hi refereixen. Segurament es podrien queixar del clima, el mediterrani en el nostre cas, però és més probable que en realitat estiguin apuntant a les condicions meteorològiques, que tant poden causar catàstrofes com les esmentades, com fer anul·lar un partit de futbol. Evidentment, hi ha connexions entre clima i meteors, de manera que un escalfament global del planeta i l’emmagatzemament d’energia als mars i oceans està tendint a escalfar-ne les aigües i aquestes alimenten fenòmens meteorològics de més intensitat.

La mateixa borrasca que va causar Cleopatra va deixar pluges abundants a Catalunya, amb més de 150 litres per metre quadrat en alguns punts de les comarques gironines. La precipitació va fer augmentar considerablement el volum d’aigua que fluïa a través de rieres i rius com el Ter, el Daró o el Fluvià. El volum d’aigua que circula a través d’una llera en una quantitat de temps determinat es defineix com a cabal i generalment es mesura en metres cúbics per segon. Un diari regional (al qual em referiré com Los Sitios per tal de mantenir-ne l’anonimat) dedicava un article a les riuades amb el titular: “Les últimes pluges provoquen importants crescudes del cabdal del Fluvià”. La paraula cabdal és correcta en català, i generalment s’usa com un adjectiu per remarcar la importància o eminència de quelcom. És evident que aquest no és el sentit que es vol donar a la paraula al titular de Los Sitios, que hauria de ser substituïda per cabal.

sardegna-le-immagini-del-nubifragio-cleopatra

Tags: Qui no sap escriure en català (científic)?
Article anterior

Les dades de l’Europa de l’èxit

Següent article

La mort sobtada de mossèn Damià Costals

Albert Llausàs i Pascual

Albert Llausàs i Pascual

Articles Relacionats

Jornades de portes obertes als centres educatius del municipi
Formació

Jornades de portes obertes als centres educatius del municipi

17 de febrer de 2022
Curs escolar incert
Formació

Curs escolar incert

1 de setembre de 2020
Exercicis de català 36
Formació

Exercicis de català 59

13 de gener de 2020
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies