Emporion
Dimarts, 22 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Revista Emporion mensual any 2009 núm. 27 -març- 2009

Fins quan, la crisi?

Jaume Bassa PasqualperJaume Bassa Pasqual
6 de març de 2009
a núm. 27 -març- 2009, Opinió
Temps de lectura: 3 minuts
Fins quan, la crisi?

Fins quan, la crisi? Voldria contestar d’acord amb dues perspectives, a curt i a mitjà termini o a molt llarg termini. Aquestes reflexions són d’un no-professional de l’economia, d’un simple espectador. Quedi entès per endavant. A curt i a mitjà termini la crisi actual trigarà el que li costi al sistema de trobar nous punts d’equilibri. No a tots els països de la mateixa manera. Probablement als Estats Units la crisi seguirà una corba en forma de V que implicarà un retorn a l’equilibri després d’una forta davallada. Imaginem que allà s’hagin trobat noves formes de funcionament sostingut de l’economia d’aquí al 2011. A Espanya, on no s’ha reaccionat de pressa ni coordinadament, i amb moltes rigideses al sistema, la recuperació pot ser molt més llarga. En forma de U o, en el pitjor dels casos, sense recuperació durant molts anys, en forma de L (sense poder tornar a un nivell de riquesa aparent basada en l’especulació i la rajola). Però aquesta seria la visió pessimista, jo crec que reaccionarem.

En dir “nous punts d’equilibri del sistema” em refereixo, evidentment, al capitalista, que se sosté sobre cinc pilars bàsics: mercat, diners, bancs, lleis i impostos. Repassem-ne les funcions:

  1. Mercat: posa en contacte els que ofereixen productes o serveis amb els que els necessiten, i així queden establerts els preus i les quantitats. Com més car, menys demanda.
  2. Diners: faciliten les relacions d’intercanvi. No cal donar un pollastre perquè et donin unes sabates.
  3. Bancs: fan circular els diners. Si paguen un interès, poden guardar els diners dels que tenen sobrers, i els deixen, si cobren un interès, als que en necessiten.
  4. Lleis: posen límits a les condicions del mercat. Horari màxim setmanal de treball, salari mínim, condicions sanitàries dels productes, protecció medi ambiental.
  5. Impostos: recullen capital per fer obres o serveis que els particulars, a través del mercat, mai no farien, com carreteres a poblets solitaris, escola gratuïta, sanitat de franc.

Simplificant molt, els economistes estan dividits en dos grups: els que consideren que es fa i es reparteix més riquesa si es deixa lliure el mercat ?com menys normes i menys impostos millor?, i els que defensen la regulació del mercat per evitar abusos i el cobrament d’impostos als més rics per afavorir els més pobres. Els governants han seguit preferentment una o altra de les dues postures i, així, els últims anys han guanyat els primers ?mercats sense traves?; Reagan, Tatcher, Pinochet, Bush… La globalització sense límits ha fet encara més explosiu l’experiment, que ja s’ha vist on ens ha dut.

Cal dir que és veritat que el sistema, fins ara, no solament ha fet els rics cada cop més rics, sinó que també ha millorat l’economia de la majoria de la població de molts països endarrerits. Però s’hauria pogut repartir molta més riquesa, accelerar les millores dels pobres, evitar el pou dels marginats, si els més rics haguessin renunciat a ser-ho cada cop més. No s’ha fet. A quin cost? També s’està veient ara. A la Xina, per exemple, quan la bombolla ha plegat de créixer tan de pressa com abans, milions de pagesos que ho havien deixat tot i emigrat a les ciutats han de retornar als pobles, si poden, sense feina, sense horitzons. Als Estats Units milions d’obrers, marginats, negres, hispans, han perdut la feina, les cases hipotecades, els fons de pensions.
Molta gent patirà, però el sistema s’equilibrarà.

Passem ara a llarg termini. És clar que no es produirà de sobte la substitució del sistema capitalista. Un canvi de sistema demana molt i molt de temps, i l’actual, amb tots els seus grinyols, funciona. Els rics, els poderosos, les màfies, els privilegiats, faran mans i mànigues per anar fent retocs, però el que no es trauran de sobre serà l’egoisme suïcida. De moment es restablirà un equilibri feble, perquè els diners són necessaris i també ho són els bancs. Però allò que es farà insuportable d’acceptar serà que l’abisme entre rics i pobres es vagi engrandint sense aturador.

L’Imperi romà estava corromput, però aguantava. El sistema feudal va mantenir privilegis mentre li va ser possible. La renovació cap a una alternativa millor vindrà, però ningú no sap com. Trigarà molt.

Tags: crisireflexions
Article anterior

Eluana com a excusa

Següent article

La Cuina de la Catrina

Jaume Bassa Pasqual

Jaume Bassa Pasqual

Articles Relacionats

Voler i no voler parlar de l’Espai Ter
Local

Voler i no voler parlar de l’Espai Ter

15 de juliol de 2025
Reflexions Horacianes (VI)
Opinió

Reflexions Horacianes (VI)

13 de juliol de 2025
Susanna Rafart i la seva autoantologia poètica El saüc i la forja
Cultura

Susanna Rafart i la seva autoantologia poètica El saüc i la forja

5 de juliol de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies