Cròniques de l’Estartit
Vam dedicar la primera crònica a comentar el document existent a l`Arxiu Històric de Girona anomenat “Relación de los mansos enclavados en los pueblos que integran la demarcación de éste Puesto, con expresión del nombre de los propietarios y colonos, familiares y operarios que con ellos conviven, edad, estado, parentesco, antecedentes político-sociales, conducta pública y privada, familiares huidos en Francia, si son somatenistas y tienen licencia de caza”, redactat el 1946 pel cap de la Guardia Civil de l’Estartit. En aquesta ocasió tornem al mateix tema per comentar l`informe redactat pel cap de la Guardia Civil respecte dels masos de Torroella de Montgrí.
L’origen d’aquests informes redactats per tots els “Puestos” de la Guardia Civil del país, no era un altre que disposar d’un bon coneixement dels habitants dels masos, donat que eren espais susceptibles d’amagar-si el maquis. Com va quedar explicat, acabada la Segona Guerra Mundial, els guerrillers que varen lluitar a la resistència francesa varen recuperar la lluita antifeixista. Entre 1945 i 1947 se situa el període àlgid de l’esforç d’aquells valents. També després del 1947 s’intensifica de forma important la repressió vers el maquis.
El “Puesto” de la Guardia Civil de Torroella de Montgrí, alhora també ho era de Gualta, Ullà, Bellcaire, Sant Iscle, Llavià i Serra de Daró. Pel que fa al present escrit, ens centrarem únicament en el que l’informe conté referit a Torroella. De nou estem davant d’un treball acurat de la Guardia Civil.
A la relació hi figuren trenta tres masos: Mas Danés, Mas Mercader, Mas Hugues, Mas Llopis, Mas Capellana, Mas Ferrer, Mas Roig, Mas Barraca, Mas Bonich, Mas Bruguera, Mas Pinell de baix, Mas Pinell de dalt, Mas Pla, Mas Rajoleria, Mas La Pagesa, Mas Déu, Mas Torre Quintaneta, Mas Horta d’en Reixach, Mas Julià, Mas de l’Arbre, Casa Forestal, Mas Blanch, Mas Torre Bagura, Mas Les Palmeres, Mas Cassà, Mas Buixó, Mas Noguer, Mas Llimoner,Molí del Mig Mas Salles, Ermita Santa Caterina. A Sobrestany: Mas Cremat i Torre Ferrana.
Dotze masos eren habitats pel propietari i la seva família; la resta, ho eren per masovers, sense concretar qui n’eren els propietaris. Tots es dedicaven exclusivament als treballs agrícoles, a excepció del Guarda Forestal de Les Dunes i l`ermità de Santa Catalina.
Ens aquells trenta tres masos hi vivien un total de 179 persones, donant lloc a trenta tres famílies, majoritàriament formades pel cap, la muller, els fills i els avis-sogres. Ocasionalment hi vivia un cunyat. Hi convivien mossos al Mas Capellana (1), Mas Ferrer (1), Mas Pinell de baix (2), Mas Pinell de dalt (3), Mas Pla (2), Torre Quintaneta (1), Mas Torre Bagura (1). Curiosament disposaven de serventa al Mas Capellana, Mas Ferrer, Mas Roig i Mas Pla. Dues particularitats: una, a la caseta del Forestal hi vivia el Sr. José Bosch Sureda, amb la muller, tres fills i la seva mare. Ell exercia la custòdia de Les Dunes i disposava d’arma llarga, la qual cosa mostra la rellevància que es donava en aquella feina; l’altra, l`Ermita de Santa Caterina, on hi vivia el Sr. Luis Roca Girona, la seva muller, quatre fills i un net. Al Sr. Roca el nomenen ermità, segurament per ocupar-se de tasques vinculades al manteniment del lloc. Alhora també feia de pagès. D’un fill, Enrique Roca Mias, diu l’informe que es troba fugit a França i va pertànyer al Comitè.
A criteri de la Guardia Civil, d’entre aquells habitants dels masos torroellencs, els addictes a l’“Alzamiento Nacional” eren el grup majoritari, seguits dels considerats indiferents. S’atribueix un pensament d’esquerres a un grup molt minoritari. L’informe de Torroella inclou una nota explicant que “En esta Villa existen los siguientes vecinos que por su medio de vida que observan deben ser sometidos a medida de seguridad”. “Son: Francisco Salis Coll (40), comerciante, de Pl. Nacional 1; Francisco Alaball Bofill (43), agricultor, del Mar, 33; Jaime Puigrós Aguilera (38), fabricante, de Hospital 41; Vicente Garcia Carles (56), agricultor, Avda. del Caudillo 44; Ramón Estrany Calcina (49), agricultor, Avda. Caudillo 20; Juan Viladevall Ballester (62), agricultor, Martires 12; Juan Massot Viader (49), agricultor, Francisco Gimeno 21; Rafael Valls Colomer (56), agricultor, Sant Ginés 26; Juan Pericay Colomer (54), comerciante, General Orgaz 21; i Pedro Ferrer Salleras (44), mecànico, Calvo Sotelo 20”.
Així ho hem llegit, així ho hem explicat.