Resultats del Cinema Montgrí de l’any 2010

El 30 de setembre de 1985, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va acordar la compra de l’immoble del Cinema Montgrí, a fi d’evitar que es perdés el darrer local de cinema de la vila. (Recordeu que a Torroella, durant molts anys, havien funcionat tres locals de cinema que successivament anaren tancant les portes i el Cinema Montgrí era el darrer local que quedava en actiu.) A partir d’aleshores, aquest local va continuar la seva activitat, que encara dura. L’activitat de cinema està gestionada pel Cine Club Torroellenc, entitat local sense ànim de lucre que es dedica al foment del cinema a la nostra vila, des de l’any 1976. L’any passat es van complir els 25 anys de funcionament del Cinema Montgrí com a local municipal, amb els següents resultats.

Assistència

Durant aquests 25 anys hi ha hagut alts i baixos d’assistència d’espectadors a les sessions de cinema, però sempre s’han mantingut entre els vint i trenta mil espectadors l’any, unes xifres gens menyspreables. L’any de major assistència va ser el 1998 amb 31.326 espectadors.

El nombre d’espectadors de l’any 2010 fou de 21.624, 3.871 espectadors menys que l’any anterior (-15 %). La crisi que en general afecta el cinema també es deixa notar a Torroella.

L’assistència a les sessions de cineclub augmentaren lleugerament, es comptabilitzaren 2.329 espectadors (148 espectadors més que el 2009). En canvi, a les sessions comercials dels cap de setmana, la disminució d’espectadors ha estat considerable. A les sessions infantils de tarda hi han assistit un total de 7.194 espectadors, 878 espectadors menys que l’any anterior (-11%). I a les sessions per a adults, l’assistència ha disminuït en 2.993 espectadors, en total hi han assistit 12.101 espectadors, un 19,8% menys.

Resultats econòmics de l’any

Els ingressos per entrades i abonaments durant l’exercici 2010 ha estat de 66.930 €  i el cost de les pel·lícules, 55.109 €. En total s’han projectat 122 pel·lícules, a un preu mitjà de 445 €  per pel·lícula.  El resultat final, llevat el cost de funcionament (personal, calefacció, SGAE, telèfon, manteniment, etc.) ha suposat un benefici de 334,27 €.

Cal tenir en compte que l’Ajuntament  ha subvencionat en 3.419 € el cost de l’activitat, en concepte de sessions especials del cineclub.

Col·laboració amb altres activitats

A més de les sessions ordinàries, el Cine Club Torroellenc ha participat en moltes altres activitats, la majoria de les quals s’han realitzat a la sala de cinema.

El dia 23 de gener es va fer la presentació del llibre de Lluís Molinas, Costa Brava, plató de cinema, i la projecció de la pel·lícula filmada a Torroella i Pals, l’any 1977,  Borrasca.

El dia  5 de març es va projectar el documental guanyador del premi Goya al millor documental, Garbo, el espía, amb assistència del seu director Edmon Roch.

Durant l’any s’han fet diverses sessions per a les escoles públiques del municipi per a les diferents edats escolar. També, durant una setmana, al local del Cinema Montgrí, l’Escola Municipal de Música ha organitzat  actes musicals, acompanyats de projeccions, dedicats als alumnes dels diferents cursos.

El dia 10 de març es va col·laborar amb les Xibeques del Cau i es va fer una sessió dedicada al dia de la dona.

El dia  13 de març es va fer la presentació de la pel·lícula biogràfica Pilarín, memòries d’un exili, sobre l’exili de Pilar Cabratosa i la seva mare.

Durant el mes de juliol s’ha col·laborat amb Can Quintana-Museu de la Mediterrània en l’organització de dues sessions de cinema dins dels actes de les Nits d’Estiu, als jardins de Can Quintana.

El dia 9 d’octubre es va col·laborar en l’organització d’una sessió de cinema solidari amb la Fundació Oncològica Lliga Catalana d’Ajuda al Malalt de Càncer. Es va projectar la pel·lícula Toy Story III. Després de la sessió es va convidar el públic assistent a una xocolatada en la qual van col·laborar els pastissers i flequers de Torroella i l’Estartit. La recaptació va anar íntegrament per a aquesta fundació.

Durant els mesos de novembre i desembre, en col·laboració amb l’Agenda Iberoamericana i la Comissió de Solidaritat Nord-Sud, es va organitzar un cicle amb el títol “Religió i poder civil”. En total es van projectar tres pel·lícules (Becket, La misión i Els evangelis segons sant Mateu) en tres sessions de cineclub.

El dia 26 de novembre es va projectar la pel·lícula Bicicleta, cullera, poma. A la sessió hi va assistir el President Maragall i la seva esposa. La recaptació neta (1.163 €) es va destinar a la Fundació Pasqual Maragall contra l’Alzheimer.

Arranjament del vestíbul

Durant aquest exercici, l’Ajuntament ha realitzat obres de millora en el vestíbul d’entrada. S’ha canviat el terra, que estava molt deteriorat, ja que datava de l’any de la construcció de l’edifici (1928), i s’ha substituït per un mosaic de qualitat similar i amb el mateix dibuix. Les obres s’han inclòs dins del Pla del fons estatal d’inversió local.

Les pel·lícules més vistes

Com ja s’ha publicat en diverses ocasions, la pel·lícula amb major nombres d’espectadors de tota la història a Torroella ha estat Titànic, amb 3.804 espectadors, seguida d’El rei Lleó amb 2003 espectadors i Mamma mia amb 1.661 espectadors.

Les tres pel·lícules més vistes l’any 2010 foren:

mes vistes

Avatar                             774 espectadors

Toy Story 3                     693 espectadors

El concert                        682 espectadors

La pel·lícula més vista en sessió de cineclub va ser Bicicleta, cullera, poma amb 461 espectadors.

Al Cinema Montgrí, durant aquest període de 25 anys, s’hi han projectat unes 3.200 pel·lícules, i amb això ha fet una funció social que ha donat prestigi a la vila. (Molta gent de l’Escala, Verges i altres pobles veïns, així com turistes i habitants de segona residència, els caps de setmana, i a l’estiu, assisteixen a les sessions de cinema.) I ha permès que els aficionats al cinema més especial poguessin gaudir de sessions de cineclub, el públic en general gaudís de bon cinema a les sessions més comercials i els més petits coneguessin aquest art espectacle en el seu autèntic marc, una sala fosca de cinema i una gran pantalla.

Les dades de l’any 2010, encara que no són alarmants, no són gaire bones. Convindria que, amb l’esforç de tots els aficionats al cinema, aquest any es poguessin redreçar per  no anar a pitjor.