Solidaris amb el comerç local.

Davant la magnitud de la crisi econòmica propiciada pel Covid-19 -els temps més durs encara estan per arribar- els ciutadans, de manera individual, directa i a nivell de país ben poca cosa podem fer per ajudar a solucionar els problemes econòmics que ha generat la pandèmia.

La situació pot ser radicalment diferent si ens referim al que podem fer individualment les persones en l’àmbit municipal. Aquí, el nostre petit gra de sorra pot ser fonamental i decisiu perquè el comerç, els serveis, la indústria, el lleure i en general tota l’activitat econòmica local puguin afrontar amb més garanties la complicada tasca de sobreviure.

Malgrat que molta gent ho sap, no hi serà de més fer una síntesi de la situació amb què es va trobar la immensa majoria de comerços al mes de març: magatzems o lleixes plenes esperant l’arribada de la primavera, la setmana santa, els ponts de maig, les comunions, casaments, etc., per donar sortida a un estoc preparat i a punt de vendre; amb el confinament i les portes tancades durant les setmanes que van coincidir amb el temps de celebracions o les diades festives, no cal ni comentar les conseqüències.

Els vilatans sempre hauríem de donar suport al començ de la vila, però en moments d’extrema dificultat com els que estem vivint, és fonamental que protegim l’activitat econòmica local i no anem a buscar a altres llocs el que podem trobar a la vila. L’Ajuntament i l’àrea de comerç, hauran de fer un gran esforç per dinamitzar, promocionar, ajudar i fer atractius tots els sectors als quals l’estat d’alarma i el confinament han trasbalsat greument les seves previsions i malmès la seva economia.

No siguem il·lusos esperant que vinguin els governs o els polítics de fora a solucionar-nos els problemes, ells es limitaran a acontentar-nos amb bones paraules i algunes promeses que no es compliran, ens donaran uns copets a l’espatlla amb la mà dreta i amb l’esquerra intentaran buidar-nos la butxaca tant com puguin, res més. Dintre les seves possibilitats, ha de ser l’administració local i la nostra voluntat i determinació el que pot fer reeixir altra vegada la vida comercial al municipi

¿Però per què és tan important mantenir el comerç local i en general tots els altres sectors econòmics? Ells són un dels principal motors de les economies municipals, i podríem dir que en bona part marquen la identitat del poble i el ritme del carrer i del municipi, un poble sense comerç és un poble mort. Les persones que tenim la sort de viure en un poble, mantenim un contacte directe i coneixem les persones que regenten els establiments, cosa que humanitza i facilita el tracte. Tampoc hem d’oblidar la seva important col·laboració en moltes de les activitats locals.

El comerç del poble no està pensat per fer-nos caure en paranys, ni per incitar-nos a comprar compulsivament coses que no necessitem. El comerç local és honest i moltes vegades sol oferir productes collits o elaborats per petites empreses del municipi o rodalies, cosa que fa una distribució més justa i equitativa de la riquesa.

Ajudem-nos nosaltres mateixos ajudant el comerç local, evitem que s’hagin de tancar més comerços o hagin de penjar cartells de venda, traspàs o lloguer amb la conseqüent destrucció de llocs de treball. Quan un comerç o qualsevol altre negoci tanca portes, una part del poble es mor i amb ella també desapareix una petita part de la nostra identitat.

En aquests moments d’extrema dificultat, ha arribat l’hora de preguntar-nos i reflexionar sobre què podem fer per salvar el nostre comerç. No vull ni imaginar-me un poble com el nostre on tan sols hi tinguessin vida els comerços de subsistència. Ficció? Tant de bo, però escoltant la veu de molts comerciants, si no s’hi posa remei aviat, potser abans del que pensem ens podríem trobar davant aquesta crua realitat.

Ha arribat el moment de ser solidaris i ajudar el comerç i els negocis locals.