“El cooperativisme és una filosofia de vida”
Tinc 51 anys. Vaig néixer a Hinojares (Jaén), però visc a Catalunya des dels tres anys. He fet moltes coses en la meva vida. Treballo com a fotògraf professional, i la resta del temps el dedico a la Cooperativa Integral Catalana i a l’Equitativa de Palamós. He viscut a Sant Antoni, on tenim un hort ecològic, i ara visc a Palamós, on en tenim un altre. Intento viure el moment, l’aquí i l’ara.
En Toni és un dels quaranta associats de la Cooperativa l’Equitativa, que es va crear fa un parell d’anys arran dels moviments 15M. Els podeu trobar al següent correu: equitativapalamos@gmail.com
Tens tres feines?
No són feines són formes de viure. Jo he estat molt de temps treballant en el món de l’empresa, fins i tot n’he tingudes. Però les circumstàncies de la vida m’han fet canviar, i ara el que em mou és implicar-me en el moviment cooperatiu. Estic a la Cooperativa Integral Catalana i al nucli de gestió local de Palamós, l’Equitativa.
Hi ha moltes cooperatives com la vostra a Catalunya?
Actualment hi ha cooperatives que estan fent coses com la nostra, és a dir, que cerquen l’autogestió i l’empoderament de l’individu amb la finalitat de no dependre tant de terceres persones. Tu tens el poder és això el que vol dir empoderament. I quan t’adones d’això moltes coses poden canviar, sobretot de la teva vida, és clar, que és l’únic que realment podem canviar. La idea general és que cada cop estàs més vinculat amb tu i menys amb els poders, amb les seves estructures i superestructures socials. És a dir que ja no estàs tan sotmès a uns bancs, a una hipoteca, a un sistema financer…
És veritat que els bancs et dibuixen el model de felicitat per a tots.
És clar, però si un individu fa un canvi, el seu entorn canvia; i si en són cent els que fan el canvi, són cent entorns que comencen a canviar, la progressió és exponencial. Quan t’adones, com ara ha passat amb la crisi, que el que et venen és fum, que tot és un miratge, que tot està manipulat, que tot està dissenyat per enganyar-te: el sistema bancari, el sistema de consum capitalista, el control internacional … Quan t’adones de tot això, que és tan gros, i tu, en canvi, ets tan petit, et planteges la gran pregunta: què puc fer jo sol? I probablement poc o molt poc, però la qüestió és que no estàs sol, que hi ha molta gent que pensa com tu.
Com va néixer l’Equitativa?
Això es va produir arran del moviment del 15-M, ara farà dos anys. Ens vam trobar tot un seguit de persones que estàvem en una mateixa direcció, en un mateix pensament. I tots havíem patit la impotència de voler fer les coses d’una manera i constatar que no te les deixaven fer.
A més, dins l’àmbit col·lectiu, hem constatat que alguns partits polítics estan clarament corromputs, i no ajuda gens a fer net l’estructura jerarquitzada que tenen muntada. Tot això fa que entris en un procés de desafecció davant del qual tens algunes sortides. Una d’elles és que et plantegis una implicació social diferent, en què la premissa sigui viure amb una mica de felicitat i satisfacció, i que intentis ajudar a fer que la gent també hi pugui viure, si ells volen.
Què és la Cooperativa Integral Catalana?
Va sortir una mica abans, fa tres anys, i ve també d’altres moviments socials. Vol treballar tots els aspectes de la vida: l’alimentació, el transport, l’energia, la salut, etc. Aquest moviment és d’àmbit nacional, tot Catalunya, i independentment aquí, a Palamós i Calonge, va sorgir un grup de persones que estaven en la mateixa recerca sobre què fer per viure millor, per estar una mica més satisfets en el dia a dia i no sentir-nos tan bloquejats ni tan sotmesos dins el sistema, tan titelles.
I què podem fer?
Primer de tot vam crear un hort, alguna cosa que ens pogués alimentar, i a partir d’aquí començar a fer un camí. Aleshores vam pensar crear una cooperativa, però, és clar, una cooperativa té un cost, cal moure papers. Així que vam connectar amb la Cooperativa Integral Catalana i vam veure que no calia muntar una altra cooperativa si ja en teníem una de molt ben creada. El cooperativisme té diversos àmbits d’actuació: el català, l’espanyol, l’europeu i el mundial. Aquesta cooperativa ens oferia diversos models legals, ens oferia l’experiència del seu funcionament, i, després d’investigar el funcionament, vam decidir formar-ne part com a nucli d’autogestió local. A partir d’això vam buscar aquest hort de Sant Antoni, i després d’un parell d’experiències no reeixides, l’hort de Palamós. L’hort ens serveix per connectar-nos i fer feina. A partir d’aquí vam començar a fer activitats en comú.
Teniu gent molt interessant dins del vostre col·lectiu?
I tant, i tant, són gent amb molt de fondo, i a més a més gent de totes les edats, de 14 fins a 80. I aquest ventall porta molt de valor afegit al col·lectiu. Aquest moviment promou molt l’aprenentatge de la persona a gestionar la vida en tots els sentits, en tots els aspectes: fer-se el vinagre, treure el producte de l’horta, fer-se el pa –hem realitzat fa un mes un taller per aprendre a fer pa, que ens l’ha preparat un soci de la cooperativa, que és flequer-, després busquem el reciclatge de les coses, el reaprofitament de les coses, el no llençar, sinó reutilitzar.
Això significa que un aparell el poden utilitzar, pel cap baix, vint persones?
És clar, això trenca motlles, perquè amb un moviment d’aquest tipus desapareix el consumisme de soca-rel. Com nosaltres n’hi ha molta de gent en aquest procés, i si hi ha molta gent en aquest procés, alguna cosa canvia, repeteixo.
* (Al número vinent publicarem la segona part d’aquesta entrevista)