Trobada de fotògrafs professionals de fotografia analògica al Cinema Montgrí
Els dies 2, 3 i 4 de novembre va tenir lloc, al Cinema Montgrí, una trobada de fotògrafs professionals agrupats sota el nom de Travelling Light que es mantenen encara en l’ús de la fotografia analògica. Aquesta fou una concentració mundial a la qual assistiren un centenar de congressistes.
Albert Roig, responsable de l’organització, ens va explicar, al final de les jornades, en què va consistir la trobada i per què al Cinema Montgrí de Torroella. Aquesta és la seva explicació:
«Es tracta de fer una trobada anual, esperem repetir-la en anys venidors i esperem continuar fent-la al Cinema Montgrí. El fotògrafs de tot el món que ens agrada treballar amb la fotografia analògica necessitàvem un punt de trobada i el volíem en un lloc especial, fora de les grans aglomeracions, i Torroella és un lloc singular, molt agradable i tranquil.
»Aquesta és una associació d’amics que en coneixen d’altres, i aquests uns altres, i així hem teixit una xarxa amb la qual pràcticament arribem a tot el món. Aquesta és la primera vegada que ho fem i jo penso continuar fent-la aquí. Per a mi és molt important l’embolcall i crec que també por ser important per a Torroella.
»Tot sigui per reivindicar la fotografia analògica en l’àmbit professional. Es pot pensar que la fotografia analògica ja no existeix, o que existeix molt poc, però professionalment això no és així. S’estan fent coses molt interessants. En ajuntar tots aquest col·legues, podem aconseguir que es facin més coses, intercanviar experiències i projectes, i sobretot que s’incrementi a Europa, perquè molts dels grans fotògrafs solen trobar-se més als Estats Units, o a l’Àsia. La diversitat cultural d’Europa és riquíssima i això ha de ser un valor que s’ha de potenciar, i aquest seria l’ADN del congrés.
»En aquesta primera trobada, les ponències o converses varen ser molt interessants i variades. Se’n varen fer tocant temes socials, una fotografia compromesa, però també, tenint en compte que ens trobem davant d’una fotografia professional, es va parlar de fotografia comercial, com els casaments. Hi ha gent que en saben molt, però això no saben convertir-ho en negoci, és a dir, que puguin viure d’aquest treball. Després hi ha el tractament artístic, creatiu i personal de qualsevol fotografia. A les diferents ponències hi varen haver interessants debats i punts de vista filosòfics i personals del que hi ha al darrere de les imatges.
»A partir del que hem vist en aquesta primera trobada, volem potenciar el que ens va agradar més. Reduir més el tema professional en el sentit de business i portar gent d’altres camps: un músic, un pintor, un cuiner. Al final és un enriquiment creatiu. La fotografia no deixa de ser un marc en el qual cadascú posa el que vol.
»El Cinema Montgrí, quan el vaig descobrir un estiu, vaig pensar que era l’espai ideal. Té aquest caliu antic dels anys trenta, des del meu punt de vista perfecte per a un esdeveniment de fotografia analògica. Amb tot el suport que hem tingut del poble i especialment dels amics responsables del cinema, ha estat facilíssim.
»Hi van assistir 68 fotògrafs de 30 països diferents, 12 ponents, l’equip tècnic i de suport, gent del poble convidada, en total un centenar de persones. La majoria dels assistents eren d’Europa: alemanys, belgues, francesos, italians, portuguesos, anglesos, suecs, un finlandès, ucraïnesos, un dels ponents era japonès, quatre americans, una noia de Puerto Rico, i una altra del Perú. Un 80 % d’Europa i un 20 % de fora.
»Com vàrem allotjar tota aquesta gent? Doncs els més implicats necessitàvem estar a prop del Cinema Montgrí i el lloc ideal era la Fonda Mitjà. Val a dir que ha estat fantàstic. És com a casa. Hem necessitat 13 habitacions. Gent amunt i avall. Ens han aguantat molt bé. Són bona gent i donen un bon servei. També alguns van anar al Palau lo Mirador i a l’Estartit. Hi ha gent que disposava de cotxe i es podia desplaçar. No ha estat difícil allotjar tanta gent.
»Una experiència molt bona com a acte de clausura va ser poder fer una projecció en 35 mm i en versió original d’un clàssic del cinema, North by Nortwest, d’Alfred Hitchcock, un acte obert al públic amb la col·laboració del Cine Club Torroellenc.
Hem d’expressar el nostre agraïment a molta gent responsable d’entitats públiques o privades de Torroella per la seva col·laboració. Al Cine Club, La Sala, la Fonda Mitjà, el restaurant Vila Vella, la Fundació Mascort, la Fundació Vila Casas, el Palau lo Mirador, l’Espai Ter, Casa Pastors, l’Escola de Música, i les fleques, que han fascinat els americans, que “flipaven” amb el pa.
»Tot plegat ens fa sentir agraïts amb la voluntat de tornar-hi l’any que ve. L’any que ve tornarà la mateixa gent i se n’hi afegirà més. Sense canviar aquesta atmosfera que hem creat, crec que augmentar de quinze a trenta persones més és viable.»
El Cinema Montgrí i la vila de Torroella també us expressen el seu agraïment.