Les eleccions del 21 de desembre passat es van fer en condicions ben anòmales, en haver estat convocades pel Govern central a l’empara de l’article 155, amb candidats a l’exili o a la presó, i després d’unes interferències insòlites de la Junta Electoral Central, que van arribar a extrems ridículs pel que fa a la presència del color groc en espais públics. Tot i això o -millor dit- precisament per aquesta causa, la participació va ser molt elevada. A Torroella i l’Estartit, d’un cens de 6.901 persones amb dret a vot, en van votar 5.670, el 82,2%. Quant als resultats, el percentatge de vots aconseguits per cada formació política va ser, en números rodons: Junts per Catalunya 38%; ERC 26%; Ciutadans 19%; van quedar molt per sota, per aquest ordre, el PSC, la CUP, CatECP; i en últim lloc, el PP. El resultat va fer ben evident la persistència i consolidació de l’opció sobiranista al nostre municipi.
A la circumscripció de Girona la participació va ser també molt alta, del 81,5%, i els percentatges de vots i els escons aconseguits per cada força van ser de Junts per Catalunya 37% i 11 escons, ERC 22% i 4 escons, Ciutadans 19% i 4 escons, PSC 8% i 1 escó i CUP 5% i 1 escó. El PP no va aconseguir escó. També a la demarcació gironina, doncs, va ser clara la victòria dels independentistes.
Fent referència a tot Catalunya, el percentatge de participació va assolir també un valor molt elevat, 81,9%. L’opció independentista va aconseguir molt bons resultats, ja que Junts per Catalunya (34 escons), ERC (32) i la CUP (4) sumen majoria absoluta (70 escons). Tanmateix, per la banda unionista, Ciutadans va assolir el major nombre d’escons (36), sense possibilitat, però, de sumar majoria amb el PSC (17) i amb Catalunya en Comú Podem (8), els quals van quedar molt per sota de les seves expectatives. El partit que va aconseguir menys escons va ser el PP (4). Els resultats demostren que el sobiranisme és ben viu i que té camí per recórrer, però que no pot badar.
A partir d’aquest moment i d’aquestes xifres, els electors estaran pendents dels moviments i decisions del virtual guanyador, Carles Puigdemont, però també de les reaccions de Mariano Rajoy, que ha vist com el seu partit sofria una severa derrota, privat fins i tot de grup propi al Parlament. Mentrestant, ignorem les opcions de Puigdemont per poder ser investit president, les dels candidats exiliats o empresonats per poder accedir a l’acta de diputat i les de possibles futurs consellers de poder arribar a exercir el càrrec. Ens trobem davant d’un camí incert.
Els darrers dies s’han fet estudis psicològics i sociològics per estudiar la situació emocional dels catalans davant les eleccions del 21 de desembre i van detectar, per aquest ordre, impotència, enuig, esperança, tristesa. EMPORION desitja que, superada aquesta fase, en entrar al nou any 2018, i malgrat les incerteses, els nostres lectors vegin reforçat cada dia el seu bon humor, la seva alegria i la seva esperança.
FELIÇ ANY NOU!