Un estiu de cinema

Amb una escollida selecció de les millors estrenes de l’any

Aquest mes d’agost farà  22 anys que al Cinema Montgrí s’hi fa una programació de cinema cada dia, amb estrenes del moment i amb una escollida selecció de les millors estrenes de l’any. Aleshores feia dos anys que en aquest local s’hi havia instal·lat l’aire condicionat i això permetia fer una oferta de cinema a la fresca en un local que conservava tot el sabor d’un vell local d’espectacle cinematogràfic, com havia estat des de la seva inauguració per la festa major de l’any 1928. Algunes de les pel·lícules que aquell estiu s’hi programaren  foren: Herida, de Louis Malle; Sin perdón, de Clint Eastwood; Maridos y mujeres, de Woody Allen; La bella y la bestia i Bambi, de Walt Disney; Los rebeldes del swing, de Thomas Carter, entre d’altres.

Elsa y fredAquesta mena de festival va tenir una bona acceptació des d’un principi sobretot entre els estiuejants de les rodalies, fins al punt d’haver sentit comentaris de gent de Barcelona que deia: “Nosaltres no solem anar mai al cinema a Barcelona. Quan s’estrena una bona pel·lícula diem que ja la veurem aquest estiu a Torroella.”

Així, any rere any, la pantalla del Cinema Montgrí ha ofert la possibilitat que els aficionats al setè art puguin passar un estiu de cinema i gaudir d’una selecció de les millors pel·lícules de l’any.

Aquest any, seguint el que ja és una tradició, cada dia del mes d’agost aquest cinema oferirà bones pel·lícules, algunes de primera estrena, d’altres reposicions per haver-se programat ja durant el transcurs de l’any.

La programació inclou estrenes recents com: Lejos del mundanal ruido, adaptació de la novel·la de Thomas Hardy, que ja havia sigut adaptada al cinema l’any 1967 pel director britànic John Schlesinger i interpretada per Julie Christi, Terence Stamp i Peter Finch. La pel·lícula actual és una magistral adaptació d’aquest història rural, en la qual una jove, propietària d’una gran granja, ha d’elegir entre els tres pretendents que la ronden. Una altra estrena és Phoenix, una pel·lícula de Christian Petzold, que ja va dirigir una recordada obra, Bárbara. Aquest és un thriller situat a l’Alemanya de la postguerra. Emotiva, tendra, brutal. Es presenta també El capital humano, de Paolo Virzi, una brillant pel·lícula italiana, sens dubte un dels millors thrillers de l’any, d’aquells que no et pots perdre. Es presenta també la pel·lícula debut com a director de Russell Crowe, El maestro del agua, un debut prometedor d’aquest magnífic actor que, amb estil clàssic, aconsegueix una sòlida obra situada a Austràlia i Turquia, amb el rerefons de la Primera Guerra Mundial. Un commovedor al·legat antibel·licista i una gran odissea vital, dramàtica i realment bella.

Es reposaran alguns dels millors títols programats durant l’any: la interessant i emotiva La teoría del todo, que ens il·lustra sobre els anys de joventut del gran científic Stephen Hopkins; les divertides Dios mio pero qué te hemos hecho i Perdiendo el norte; l’original Relatos salvajes, un excepcional i divertit espectacle visual i narratiu; La suit francesa, un drama bèl·lic, típic cinema britànic de qualitat; La dama de oro, amb una excepcional interpretació de Hellen Mirren, i La familia Bélier, una aposta gairebé suïcida que el seu autor, Eric Lartigau, soluciona amb senzillesa, simpatia, naturalitat, emoció, humor i humanisme, ajudat per uns magnífics intèrprets. Una grata sorpresa.

lomejorparaellaTambé, el cinema gran espectacle estarà present i ho farà amb dues potents estrenes: Jurassic World i Misión imposible, nación secreta. Després de 22 anys de l’estrena de Jurassic Park, de Steven Spielberg, tornarem ara a l’illa de Nublar, on viuen els dinosaures. Aquesta recuperació també es deu a Spielberg, tot i que ara com a productor. Una obra que recupera tota l’emoció i l’espectacularitat de la primera. Quant a la nova Misión imposible, aquesta és la cinquena entrega protagonitzada per Tom Cruise en el paper d’Ethan Hunt i que, com les anteriors, promet ser un espectacular thriller d’acció, espionatge i intriga.

Així mateix, els més petits podran gaudir de les grans estrenes infantils del moment. Es torna a reposar Del revés, una petita i entranyable obra mestra de l’animació de Disney-Pixar, estrenada el 17 de juliol, el mateix dia que es feia a tots els grans cinemes de l’Estat.   S’estrenaran també La oveja Shaun; Astérix, la residencia de los dioses; Campanilla y la leyenda de la bestia, i  Los Minions, una superdivertida pel·lícula, molt esperada.

Per acabar, els dies de la Festa Major, el Cinema Montgrí sempre ha preparat grans estrenes, d’aquelles que fan festa. Enguany, podrem visionar Lo mejor para ella, una comèdia amb tocs dramàtics sobre les barreres racials que ens divideixen i els llaços familiars que ens uneixen, amb un Kevin Costner en plena forma, i Elsa y Fred, una entranyable història que ens mostra com mai és massa tard per estimar, amb dos veterans protagonistes d’excepció, Shirley McLaine i Christopher Plummer. I, finalment,  Espías, una bona comèdia d’espionatge que esdevé un entreteniment molt divertit i simpàtic, del mateix director de La boda de mi mejor amiga.

Per completar l’oferta cinematogràfica d’aquest agost de cinema, en sessions de Cine Club i en versió original podrem veure Mandarinas, una gran pel·lícula, modesta i acollidora, noble i civilitzada, i La profesora de historia. La seva directora, Marie-Castille Mention-Shaar, realitza la proesa de recrear l’evolució d’uns adolescents que descobreixen l’extermini jueu. Sense demagògia ni feixucs discursos

Una excel·lent oferta cinematogràfica per a tots els públics. Un estiu de cinema en el qual esteu convidats a participar com a evidència que el vell Cinema Montgrí està en plena activitat.