Voluntariat dels joves en programes de lectura i gent gran

A finals de juny, s’ha celebrat a Torroella el final de curs de dues activitats en què nois i noies voluntaris de l’IES Montgrí i del Col·legi Sant Gabriel hi han tingut un paper fonamental. Es tracta del programa LECXIT (LECtura per a l’èXIT educatiu) d’ajuda a la lectura per a alumnes de 4t de primària, i del programa de Càritas APADRINA UN AVI.

lectura

Fa molta il·lusió que, del total de 25 persones voluntàries del programa Lecxit a Torroella, 10 voluntaris siguin estudiants de 1r de batxillerat de l’Institut i  del Sant Gabriel. Entre tots, han atès una vintena de nens i nenes de 4t de primària de les escoles de Torroella durant una hora a la setmana. Es tracta d’oferir suport individual a fi de facilitar l’èxit educatiu a alumnes que necessiten una petita empenta per superar dificultats de lectura. Tal com respon un infant a l’enquesta de valoració sobre què ha estat l’experiència per a ell, el Lecxit és ” fer companyia als nens i nenes que els falta una mica més de pràctica per acabar de llegir bé”. Ell ha sabut veure com el fet de la companyia ha estat essencial. El Lecxit l’ha portat a Torroella la Fundació Josep Pallach http://www.fundaciopallach.cat/ ,  que ha fet una adaptació d’aquest programa de lectura dissenyat per la Fundació Bofill (http://www.fbofill.cat/lecxit). 

1voluntariatFa tres cursos que s’està aplicant amb molta acceptació i molt bona participació de voluntaris (150) a les escoles de Palafrugell, Begur, Mont-ras i Esclanyà i aquest any s’ha començat a Torroella el mes de març.  La valoració que a final de curs s’ha fet a Torroella per part tots els participants al Lecxit ha estat molt satisfactòria i si l’any vinent hi ha prou voluntaris, s’oferirà l’activitat també a alumnes de 5è. 

A partir de 16 anys, tothom pot ser voluntari de lectura, però valorem de manera especial la participació dels nostres joves per l’exemple que donen, no només als nens i nenes que ajuden sinó a altres companys de la seva edat, perquè els transmeten la satisfacció d’haver col·laborat en una tasca de la qual, segons reconeixen, han après molt.

També tenim joves voluntaris per acompanyar gent gran i ens hem de felicitar que aquest ja sigui el segon any que participen al programa de Càritas Apadrina un avi. 34 joves de 4t d’ESO  han fet companyia a 43 persones grans de les 3 residències de la vila. Havíem parlat sobre aquest tema a Emporion del juliol de l’any passat, però en volem tornar a parlar perquè tot el que sigui crear vincles entre la joventut i la vellesa ajuda a construir fonaments sòlids a la nostra societat. La celebració del final de curs va ser molt bonica, amb intercanvi de paraules molt sinceres i emocionades tant per part dels avis com dels joves i uns i altres van mostrar la satisfacció d’haver-se conegut. Destaquem alguns comentaris que els joves voluntaris van fer a l’enquesta de valoració de l’activitat:

– “Les persones grans que he visitat s’han fet estimar i sempre les portaré al cor”
– Recomanaria l’experìencia a altres joves perquè t’uneixes a una perosna que ha viscut molt i et pot aportar moltes coses.
– El que més valoro és l’amor que m’han donat”